Ти винаги си „втората жена“. Как да се избавим от тази мисъл

Може да си умна, красива, добра и забавна, силна и успешна, свободна и независима. За обществото това няма значение, ти си втората му жена. Дори да сте заедно от много дълго врече, а от развода му да е минало още повече. Все ще се намери някой абориген от миналото, който да помни бившата. И по незнайни причини в генетичната памет на социума жената си остава една, а ти си просто следващата с пореден номер.

Тя може да е приказна фея или някоя, на която не трябва да се споменава името. Но те винаги ще те сравняват, дори и подсъзнателно. И колкото по-малко реагираш и по-малко се дразниш, толкова по-скоро ще започнат да те приемат като отделен човек.

Не е важно кой е виновен за развода, важно е, че втората съпруга ще се наложи да поживее под прожекторите.

Изобщо, ако ще ставаш втората жена се въоръжи с търпение, защото ще се бориш със стереотипи, ще създаваш отношения, не само с мъжа си, но и с важни за него хора.

1. Мъжът

Ако за мъжа това е първи брак, в най-лошия случай получаваш момченце, травмирано от майка си. Ако не е, получаваш изненада във вид на травма на квадрат. Отломките от развода се разлитат навсякъде, навирайки се в очите и сърцето. Най-често се замитат под килима и се правим, че не ги виждаме.Но това не е добре. Новата жена дълго продължава да усеща скърцането на чуждото минало под килима. Съгласи се, че да се ходи по натрошено стъкло не е приятно.

Обидата, нанесена от разрушените отношения, известно време мъчи мъжа. Може и да не си признава, все пак да мъжете е срамно и е признак на слабост да се говори за душевни проблеми. И ако каже :“Тя е точно като бившата“. Бягай с триста.

Не е важно кой е виновен за развода, на втората жена ще и се наложи да поживее известно време под прожекторите. Дори и в малък спорт, мъжът си спомня отношенията и прави сравнителен анализ. Ако е лошата тя, значи си добре. Но ако тя е най-добрият му приятел, тогава става опасно.

2. Как се избира втората съпруга 

  1. По общите неща – ти му напомняш за бившата, но той е сигурен, че този път ще е различно.
  2. По различията – търси някоя, който да е тотално различно. Не се прави втори път една и съща грешка.
  3. Мъжът обаче забравя за собственото си участие, а често той е който пренася проблемите от предишния брак в новия и си признава грешките.

3. Плюсове и минуси на брака с разведен мъж

  1. Ако е решил да се жени втори път, това е осъзнато.
  2. Знае много добре какво иска от брака и какво не.
  3. Очакванията са му реалистични.
  4. Способен е да обсъжда проблемите в отношенията.
  5. Умее да живее с жена на едно място и битовизмите не го плашат.
  6. Ако от миналия брак има деца, докато не пораснат, отношенията с бившата продължават.
  7. Преживял е развод и вече не се плаши от него, вторият път по-лесно ще вземе решение за раздяла.

4. Какво да направиш?

Бъди себе си и не се опитвай нищо да доказваш. Разговаряй, слушай, не осъждай и оценявай. Създай безопасна среда, създавай доверие. Ако мъжът е склонен към дълги, аналитични беседи, не си струва да натискаш. Често жената с нейната ревност подканва мъжа да си спомня за миналите отношения. Създайте нов живот, със нови традиции, впечатления, пътешествия , спомени. Излишно е да гледате бившата с голямо внимание- Това е един човек от миналото с плюсове и минуси, а не център на света. Не си струва да се зацикля на нейна посока.

5. Родители и приятели на мъжа

Уважавай семейството му, но започни да градиш на чисто. Обвързала си се с мъжа си, не с неговото семейство. Често на втората жена е трудно да се впише в приятелския кръг на мъжа си. Все ще се намери някой да каже колко е била хубава, умна и колко хубаво е пеела. Създавай нови приятели, хобита и интереси. Това не значи да зачеркващ стария му живот.

6. Децата

Детето често се превръща в разменна монета, а върху новата жена се излива пасивната агресия. Да се грижи да детето си е негова отговорност, не твоя. Ако искаш помагай. Разреши му да се вижда с детето и да го осигурява както трябва.

Ако се вярва на обществото, втората жена е длъжна да обича безрезервно, да разбира всичко, да уважава безпрекословно, да е удобна във всеки един момент, да изглажда отношения със свекървата, децата, и приятелите.. Но човекът на когото си длъжна, си самата ти.

Има една универсална рецепта: да се слушаме и уважаваме взаимно, без да губим себе си. Опитай – със сигурност ще ти хареса. Коментари