10 мита за витамините, които не знаете

Витамините – основи на живота. Всички знаем, че витамините и минералите са необходими за нормалното функциониране на нашия организъм. Как обаче „работи“ всеки един витамин за нашето здраве ? Кои храни съдържат най-много от тези полезни вещества? Защо с годините сме им приписали толкова качества, че понякога е трудно да оценим истинската работа, която вършат. Нека разсеем мъглата около някои разпространени заблуди.

Мит № 1 Натуралните витамини са много по-полезни от синтетичните

Този мит вреди на вас и вашето здраве и това съвсем не е шега. В стремежа си на всяка цена да запълним нуждата от витамини, само с помощта на естествени продукти, стигаме до небалансиран прием на хранителни вещества. Всъщност, ако изберете витамините под формата на таблетки, които се получават чрез естествена „екстракция“ (не лабораторен синтез), ще ви излезе доста по-евтино и също толкова ефективно.

Синтетичните витамини изискват много по-ниски производствени разходи, което води до много по-бюджетиран вариант, с който да поддържате здравето. Също така няма изследвания, които да докажат, че витамините под формата на таблетки имат ефект върху организма, различен от естествените витамини.

Мит № 2: Витамините нямат срок на годност. 

Даже да има създадени идеални условия за съхранение на витамините, на всяка опаковка има срок на годност. Това не означава, че след изтичането на срока на витамините ще бъдат опасни, но е по-хубаво да си купите нови.

Мит 3: Всички витамини са еднакво полезни за всеки

Витамините са като диетата. Приемат се според нуждите, които има всеки отделен човек. Ако сте вегетарианец, трябва да приемате повече витамин В12, който го няма в храните от растителен произход. Ако рядко излизате на слънце Ви е необходим витамини от групата D. Лекарят все пак е този, който най-добре ще прецени, кой е подходящият комплекс от витамини за вас, след като Ви направи пълни изследвания.

Мит 4: Ако се храните правилно, си набавяте всички необходими витамини

Несъмнено, ако консумирате достатъчно количество витаминизирани храни (доста съществено, между другото), можете да минете и без прием на таблетки. У нас обаче само 12-13% от продуктите са витаминизирани . Според последните доклади, българите страдат най-много от липсата на витамини B. Дори в перфектно балансираната диета по отношение на белтъчини, мазнини и въглехидрати витамините в храната, която приемаме са по-малко с 20-25% от които се нуждаем.

Мит №5: Плодовете са най-добрият източник на витамини

Плодове – те са изключително полезни, но в тях не се съдържат всички витамини, които са необходими на организма за нормалното функциониране. Ето и алтернативен списък с продукти, съдържащи витамини, които ги няма в плодовете и може би не сте се и замисляли за тях.

Витамини от група А: сладки пиперки, моркови, сирене, масло.

Витамини от група В: зърнени храни, пълнозърнест хляб, свинско месо, черен дроб, бирена мая, пълномаслено мляко, сирене, колбаси, фъстъци, домати, картофи, гъби, птици, риба.

Витамини от група C: черен пипер, зеле, зелен грах, зелен лук.

Витамини от група D: риба, черен дроб от треска, яйца, масло.

Витамини от група Е: растителни масла, боб, хляб, ядки, зърнени храни.

Витамини от група К: листни зеленчуци, спанак, тиквички.

Витамини от група H: соя, грах, черен дроб, бъбрек, дрожди

Мит № 6: Витаминните в комплекс не се абсорбират добре организма

Комплексите от 10 или повече витамини са съставени така, че да бъдат усвоени в група. Проблем са някои витамини, които не се разграждат в комбинация с други елементи. Това се случва и при някои обикновени хранителни продукти: например, пектин в ябълките не позволява да абсорбира витамин С, триците, които съдържат големи количества витамин В, не позволяват на по-голямата част от други витамини „да останат“ в организма.

Мит №7: Топлинната обработка разрушава витамините

При топлинна обработка (готвене, печене и т.н.) се разрушават клетъчните стени на продуктите, което пък позволява отделянето на някои хранителни вещества и витамини. Всичко зависи от вида на продукта и витамина, който се надявате да получите от него. При този начин на обработка, морковите губят около 90% от витамин С, но мастноразтворимите като А, Е, D и К, е съхраняват много добре. .

Мит № 8: Передозиране с витамини е невъзможно

Винаги ни се струва, че ако нещо е „хубаво“, то никога не е много. По отношение на витамините, това твърдение, не е съвсем вярно. В действителност, за да сме здрави, трябва да приемаме редовно витамини. Но в същото време трябва да се внимава. Примерно, излишък от витамин А ще ви причини болка в ставите, гадене или аномалии в работата на черния дроб. Важно е да обърнете внимание на хармоничния прием на витамини, особено ако сте бременна или имате особена чувствителност към определени елементи.

Мит №9: Витамините от чужбина са по-качествени от родното производство.

Всяко лекарство, произведено или доставено в България, преминава през процеса на регистрация и сертифициране. Българските лаборатории използват развитието на чуждестранни лаборатории, тъй като у нас няма фабрики за синтез на витамини. Много вероятно е на съседния рафт да стоят българските витамини, произведени като аналог от същата компания. Така че, не си мислете, че разликата е кой знае каква.

Мит № 10: Витамин С помага при простуда

За този мит можем да благодарим на Нобеловия лауреат Лайнус Полинг. Когато веднъж се разболява от обикновен грип, неговият лекар му предписва прием на 3 г аскорбинова киселина на ден. Три дни по-късно простудата му минава. Той обаче не спира дотук, а изгражда научна теория за това как витамините могат да излекуват от всичко от акне до рак.

Научната общност все още се бори с последствията от това велико „откритие“. Освен това може категорично да се твърди, че грипът е вирусно заболяване – то се лекува чрез почивка в леглото и приемане на голямо количество течност. Грип се се лекува за 3 дни, без по никакъв начин да се влияе от приема на витамин С. Ако има усложнения, тогава задължително болният трябва да се консултира с лекар. Коментари