12 „луди“ факта за живота в Япония, които шокират европейците

Япония е толкова различна, вълшебна и приказно красива. Япония обаче е и студена страна, благоразумна и дори жестока. За чужденците е трудно да се впишат в живота на тази страна, да намерят приятели и да се примирят с факта, че е възможно всичко, което са градили с години да бъде унищожено само с един замах от природните сили – земетресение или цунами.

Този път Bright Side направи проучване за сложността на живота в Страната на изгряващото слънце и някои от странностите на местните. Гостите доста често получават културен шок, след като пристигнат тук. В края на статията запазихме бонус, който, може би, ще изглади леко всички недостатъци.

1. Ако имате европейски вид, за японците винаги ще си останете новопристигнал чужденец

Дори и да живеете дълги години в Япония, нищо няма да се промени. Местните жители ще се възхищават на вашите изключителни езикови способности, талант ви за ядене с клечки и дълбоките познания за неща, които знае дори дете. Винаги ще ви потупват по рамото, без причина. Японците искрено вярват, че всичко, което се случва в страната им, е голяма тайна и никой не знае за това, освен тях. Чужденец, който говори добре езика им се смята за анормално явление.

2. В японското общество патриархатът процъфтява и някои порядки са трудни за свикване.

Много работодатели са въвели дрес код за служителките – задължителен грим и високи токчета. Наскоро японските компании забраниха на жените да носят очила по време на работа, за да изглеждат „по-женствени и приятелски настроени“. Япония е на 110 място от 149 държави по отношение на равенството между половете. Не е най-розовата прогноза за 21 век.

Блогърка разказа своята история за това как са се държали с нея в местен офис: „В зората на моята кариера (работех предимно в организации, където 70% са мъже) ми казаха, че съм твърде хубава, така че другите служители остават с впечатлението, че или не искам да работя или трябва да сменя полата с панталони“.

3. Най-разпространената „професия“ на жената в Япония, е домакиня

Във фейсбук профилите в Япония има отметка за подобна „професия“. Повечето японски жени искат да се омъжат. Затова учат усърдно, за да бъдат приети в добър университет, а след това и на престижна работа. Там именно намират най-добрите кандидати за съпрузи.

Разбира се, никой не принуждава жените да напуснат работата си след брака. Но онези, които се опитват да продължат както семейството рано или късно ще трябва да пожертват нещо. И жените често избират стабилност зад мощния гръб на съпруга си.

4. Природните бедствия са ежедневие

Няма как да свикнете с това, може само да потиснете страха си. Япония обаче непрекъснато се развива и влага достатъчно средства в борбата с природните явления. Следователно е по-добре подготвена за различни екстремни ситуации, отколкото всяка друга страна в света. Повечето местни жители имат специален набор за подобни случаи: документи, лекарства, храна, вода и средства за комуникация.

5. Да живееш в Япония често означава да си самотен

Японците могат да бъдат наречени нация от интроверти. Много от тях са затворени и срамежливи. Тук е доста трудно да се намерят приятели. Всеки стои на работа по 12-14 часа, и няма място за спонтанни срещи. Ако се уговаряте, то най-близката среща за чай, може да е след месец.

Историята на блогъра за пореден път потвърждава това: „Веднъж, включвайки първи канал, попаднах на нещо необичайно: пред мен беше мъж с чиния с юфка. Наоколо – никой. Мъжът, въоръжен с две пръчици, започна бавно да вкарва съдържанието от чинията, шумно мляскайки. По-късно научих, че подобна програма е опит да се намали самотата на онези, които нямат с кого да споделят радостта от яденето“.

6. Опашки по всяко време и навсякъде

Опашки за юфка, опашки в кафене, опашки на метрото, ​​гигантски опашки за Дисниленд, опашки навсякъде. В Токио човек получава усещането, че опашката е естествено състояние на японците. Особено на обяд, когато хората стоят близо до почти всяко кафене и чакат масата да бъде освободена. Пред някои институции има дори магазини за чакане. За местните жители това е знак за качество и популярност на продукта. Ако хората се тълпят пред ресторанта, това означава, че в 9 от 10 случая е вкусно.

7. Японски сватби – доста неприятни, скъпи и много кратки

Те продължават около 3 часа, без участието на домакина и без развлекателна програма. Шефът и колегите му като почетни гости са на преден план, а роднините накрая. Шефът прави основния тост и открива тържеството. Всички гледат сватбен филм, слушат изказванията на важни гости, бързо поглъщат вечеря, взимат подаръците и сватбата приключва. Рокли не се купуват, взимат се под наем.

8. Апартаментите за дългосрочно наемане са напълно празни

Срещу допълнителни пари собственици могат или да купят, или да дадат своите мебели за ползване. Ако наемателят си закупи мебели е длъжен при изтичане на договора да освободи жилището напълно.

При настаняване се изисква авансово плащане от 4-5 месеца. И тази сума включва плащане само на 2 месеца пребиваване, а останалата част – за поддръжка, комисионна на фирма за недвижими имоти, смяна на брави, почистване, както и депозит.

9. Японските жени толкова често се гримират в метрото, че са поставени плакати, които ги призовават да не го правят.

В анкета „Кое е най-досадното поведение в метрото?“ гримирането е посочено като водещо: 15,1% от анкетираните сочат недопустимостта на тези действия. Затова и в Япония стартира рекламна кампания под надслов Всички момичета в метрополиса са красиви. Въпреки това, понякога те са просто отвратителни, докато се гримират непрекъснато.

Ето един пример, който пътешественикът имал възможността да наблюдава: „Остават 20 минути до крайната гара, когато незабележителна млада японка влиза и сяда отсреща. Момичето изважда огледало и обемна козметична чанта и започва да се гримира: измиващ тоник, макиаж, коректор, пудра, руж и хайлайтър. След това изважда маша, захранвана с батерия и къдри краищата на косата. Когато целият вагон започна да мирише на сладко-флорален парфюм, влакът е стигнал до крайната спирка. И преобразеното момиче слиза от метрото.

10. Повечето хора смятат, че Япония е страна, в която няма боклук, но не е така.

Тези, които са посетили Япония или гледат снимки от там, няма как да не се учудят: улиците са много чисти. В страната за боклуците се говори с респект. Те се сортират, рециклират. Културата на почистване се насажда от детството. Такъв предмет е включен дори в училищната програма.

Често обаче човек може да открие незаконни сметища и огромни купчини боклук в отдалечените селски пътища, тъй като шофьорите изхвърлят ненужното през прозорците.

Японците са длъжни да почистват жилището и и територията около къщата. В жилищните сгради обитателите чистят и общите части. Но това не винаги се получава. Ето какво отбелязва мъж, преместил се в Страната на изгряващото слънце: „Понякога чувам съсед да мете и след такова почистване под вратата ми се появява боклук, който преди това изобщо не е бил там“.

11. Феновете на западните продукти ще останат разочаровани

В Япония има сирене, но с много лошо качество. Този продукт навлиза в Япония сравнително скоро. Местното сирене е много особено на вкус, а европейското е космически скъпо. Същото важи и за месото и различните сосове: дори песто не може да намерите навсякъде. Популярните марки шоколад на запад ги няма тук. Зърнените култури също са кът.

12. Общуването с повечето японци напомня известни спектакли по добре направен сценарий.

След няколко месеца, прекарани в Япония ще знаете края на разговора още преди да е започнал, тъй като местните жители винаги следват всички гласни и неизказани закони. Пълно е с инструкции и пълно подчинение. Предсказуемост и спазване на всички правила – идеално условие за японците, но не и за чужденците. На тази основа често възникват конфликти.

Момиче, което отива да учи в Токио няколко месеца разказва: Това, което ви казват японците и какво наистина се случва в главата им в този момент, почти никога не съвпада. Например, ученик благодари за урока, а след това отива при директора да се оплаче от същия този учител, че закъснява.

Отваряш вратата и там полицията идва да разбере защо вдигаш шум след 23 часа. И кой ги повика? Винаги приятен съсед, който освен това никога няма да посмее да каже нещо в лицето ти. И след това дори продължава да ви се усмихва и да се прекланя все едно нищо не се е случило.

Бонус: японците ще изпълнят всеки ваш каприз, какъвто и да е той срещу пари. Имате ли пари в Япония, вие сте бог.

А вие бихте ли могли да живеете в Япония и да следвате правилата за живот на японците? Коментари