15 фрази, които са способни да погасят и най-ужасния конфликт

За съжаление животът на един човек няма как да мине без никакви конфликти. Подобни сблъсъци се случват както в личния живот, така и на работното място. И в това няма нищо страшно и непоправимо. Главното е – да се научите как да реагирате правилно в подобни ситуации.

Събрахме 15 полезни съвета как да реагирате, когато се заражда конфликт и и как да излезете от конфликта с минимални загуби.

1. Да спрем за мъничко спора, да помислим и да вземем решение

За да спрем взаимните упреци, понякога е достатъчно просто да замълчим. Отделете си само 5 секунди и помислете, каква е причината за караницата? Може би за вас или за него, избухването е плод на лошото настроение, което ви преследва от дни? Ако това е така, то тогава е достатъчно да се отпуснете и да „дишате“. Конфликтът ще бъде изчерпан.

2. Разбирам, че това ви разстройва 

Ако вашият събеседник няма точни аргументи, но за сметка на това има поток от неконтролируеми емоции, трябва да застанете на негова страна. С това няма незабавно да изчерпите конфликта. Но пък е изпитан начин много по-лесно да успокоите бушуващия. Така ще позволи разговорът да бъде насочен към един по-конструктивен диалог.

3. Хайде да помислим как да решим проблема?

Главното – да разберете, че когато изричате тези думи трябва да последва реална готовност да изслушате и приемате гледната точка на другия събеседник. Това е отличен контрааргумент, ако се карате с любимия човек. По този начин вие категорично му показвате, че не сте безразлични към връзката и че сте готови да чуете разумните аргументи и на другата страна.

4. В гнева си още по-красива от обичайното!

Този приятен комплимент, дори и в средата на кавгата, няма как да не предизвика усмивка. Освен това в човека, към когото е отправен комплимента, се събужда „хормон на щастието“. Остават само няколко стъпки – и конфликтът е изчерпан.

5. Хайде да престанем да се караме

Проста, но достатъчно ефективна фраза. Понякога взаимните упреци отиват твърде далеч. Ако това се случва нека се опитаме да спрем, преди да е станало късно. В един конфликт няма смисъл да се търси кой е прав и кой е виновен, просто трябва да бъде спрян.

6. Добре, разбирам те.

Фраза, която спасява в критични ситуации. Често проблемът е, че нито един от участниците в конфликта не иска да чуе или да разбере втория. Необходимо е да се прекъсне този порочен кръг, показващ готовност за слушане, а не просто да се говори. Ако откриете силата да изразите тази фраза, тогава просто ще трябва да разрешите оспорвания въпрос по цивилизован начин, вече без кавги и викове.

7. Нека разгледаме това от различен ъгъл

Способността да се гледа на проблемите от различен ъгъл е един от признаците на зрялата личност. В допълнение, ако има поне двама души, замесени в конфликта, това са най-малко две мнения за проблема. Така че, различният поглед, е близка стъпка решението му. В краен случай може просто да променим отношението си към проблема и той ще спре да ни натоварва и напряга.

8. Помогнете ми да те разбера. Обясни ми отново какво имаш предвид

Често по време на кавга между двама души се получава така: „Дори и да се чуваме, не се разбираме или пък посланието е много неясно.“ Трябва да направим пауза и да помолим събеседника да обясни своята гледна точка. Може би не е чак толкова грешна, колкото си мислихте на пръв поглед. Научете се да изслушвате.

9. Какво мога да направя, за да подобря ситуацията?

Ако сте готови да направите отстъпки, това може да ви спести от разгарящия се конфликт. Това е много точна фраза, ако събеседникът очаква от вас конкретно действие и на тази основа е възникнал конфликта. Разберете какво иска вашият противник и конфликтът ще бъде изчерпан от само себе си. Не е необходимо да изпълнявате тези изисквания, но е важно да разберете какво се очаква от вас.

10. Ние ще можем да решим този проблем, било е и по-лошо!

Ако вече сте имали по-сериозни конфликти или проблеми в миналото, които вече сте решили с партньор или приятел, то тогава още една кавга не е в състояние да унищожи тандема. С тази фраза ще напомните на събеседника, че сте екип и за вас нищо не е невъзможно. Така че, можете да решите проблема заедно.

11. Няма да говоря с този тон

Ако конфликтът само зрее, а още повече, ако е с непознат човек, е по-добре незабавно да фронта и да не атакувате. Не се подавайте на емоциите, ако можете – излезте от стаята. Може би се нуждаете се от време, за да се успокоите и да решите проблема цивилизовано. Няма смисъл от взаимни упреци и викове.

12. Добре, как да поправя нещата?

Ако ви бъдат представени обосновани твърдения (например, шефът е недоволен от последния доклад), спрете конфликта в зародиш. Понякога е достатъчно просто да попитате какво трябва да се направи, за да се излезе от това положение и да се отстранят грешките. Трябва да получите точния отговор, какво да промените – това ще изчерпи конфликта и ще помогне да се избегнат нови.

13. Какво ви дразни в мен? Нека да го разберем.

Ако някой от колегите ви не харесва, най-добрият начин да усмирите тази неприязън е да разберете какво точно не харесва противника във вас. Дори ако не можете (или не искате) да го промените, няма значение, показвате, че сте разумен и зрял човек и се вслушвате в мнението на другия.

14. Да, ти си прав.

Ако се съгласите с човек, който е недоволен от нещо, това определено му действа успокояващо. Чудесен начин да успокоите някого, който например не е доволен от качеството на вид услугата. Просто започвайте всеки аргумент с тази фраза – разбирането, че сте го чули, прави човек по-спокоен. И не се стига до конфликт, разбира се.

15. Ние сме с вас …

Ако трябва да изгладите определена ситуация, започнете с тази фраза. Дори и да сте виновника за конфликта, желанието да коригирате последиците от него и да подадете ръка за помощ на човек до вас, действа магически. Обяснете на събеседника, че сте от една и съща страна, това ще ви спести от конфликта.

Бонус: Пожелаваме, всичките ви конфликти по време на работа да завършват по този начин!

  Коментари