8 съвета как да спрем да пропиляваме живота си

Ако напоследък все по-често се събуждате с чувството, че пропилявате безумно живота си, със сигурност трябва да се заемете сериозно със себе си и генерално да промените начина си на съществуване.

Защо ли някак си ви е по-лесно да останете на работата, която мразите, без да потърсите нещо ново и най-честото оправдание е, че имате нужда от тези средства, за да издържате семейството. Писнало ви е да сте сред хора, чиято компания не понасяте и ви кара да се чувствате непълноценни и нещастни.

Уморени сте от непрекъснатите опити да оздравите отношенията с какви ли не хора. Правите повечето неща по задължение, но не променяте нищо. Защо?

Ние не сме безсмъртни и не разполагаме с вечността. Затова е крайно време да спрете да пропилявате живота си. Ето и нашите съвети как да го направите:

1. Прекратете нездравословните контакти

Затворете страницата и кажете веднъж завинаги край на всички отровни взаимоотношения. Имате токсичен приятел? Агресивен партньор? Приключете отношенията си с тях и не си пилейте времето с хора, които ви карат непрекъснато да се чувствате зле. Не давайте на никого да руши вашия свят и вие пък от своя страна не рушете техния. Не отмъщавайте, това е загуба на време и емоции. Пуснете всички „отровни“приятели да си ходят, за да сте свободни и щастливи след това.

2. Подредете си приоритетите

Направете си ваши приоритети. Ако имате важни задачи за направете точно от тях своя приоритет за деня. Не отлагайте за последно. Не се разсейвате със социалните мрежи или пък с нескончаеми телефонни разговори. Ако сте претоварени, вземете си почивка. Разходка на чист въздух действа ободряващо.

3. Организирайте времето си

Подредете правилно времето си. Най-добрият начин да спрете да со пилеее времето е да се научите да го управлявате. Правете си списъци със задачи, като си поставяте реалистични цели.

4. Не отлагайте

Чувството на вина ни побърква тогава, когато непрекъснато отлагаме важни проблеми, които знаем, че трябва да решим своевременно. Ако сте убедени, че задачата е изключително важна трябва поне за известно време да оставите всичко останало на втори план. Фокусирайте се върху нейното изпълнение. След това освен, че ще бъдете доволни от резултата, няма да изпадате в паника и стрес, че нещо не свършено навреме.

5. Уплътнете свободното си време

Ако имате свободно време, не лягайте веднага на дивана пред телевизора или пък пред компютъра, за да сърфирате в интернет. Излезте, разходете се, срещнете се с приятели, роднини, четете нови книги,пътувайте. Има много невероятни полезни и приятни неща, които можете да правите през свободното си време.

6. Не правете нещата, които не харесате

Ако ненавиждате работата, просто си потърсете нова. Ако непрекъснато правите неща, което мразите, вие безумно пропилявате живота си. Пробвайте да направите това, което наистина ви харесва и зарежда. Ако не ви се излиза, откажете. Няма никакво значение къде сте поканени. Ако искате да си полежите в къщи, просто го направете. Вие решавате какво да правите с живота си. Не другите!

7. Спете достатъчно

Ако искате да спрете да пропилявате живота си, лягайте си рано и се събуждайте рано. Недоспиването е много, много вредно.

8. Не си поставайте цели, които са нереални

Много често пропиляваме живота си като гоним цели, които никога не успяваме да изпълним, независимо от усилията, които полагаме. Отстранете целите, които ви си струват нереалистични и се ориентирайте към такива, които ще ви направят щастливи и успели след тяхното изпълнение. Животът не е даденост, затова не го пропилявайте. Обичайте себе си, обичайте живота си и правете това, което вие искате и което ви носи удоволствие. Ще бъдете по-уверени, спокойни и щастливи, а животът много по-лесен. Коментари