11 от най-често срещаните сънища. Как да ги тълкуваме?

Сънищата са универсалният език,често създаващ образи извън нашата емоционална представа. Всеки изпитва някакви емоции, а сънищата ни могат да имат различно значение, според това какви са връзките ни с тези емоции. Сънищата осигуряват достъп до теб като човек, твоите усещания, мечти, страхове.

По долу изброяваме единадесет от най-често срещаните сънища и обяснението как да ги тълкувате.

1. Зъбите ти падат

Зъбите играят роля в изграждане на самочувствието ни, затова падането им може да показва, че се страхуваш да не загубиш самообладание или че имаш съмнение в себе си. Такъв сън може да посочва безпокойство от самоизразяването. Силно притеснение и безпокойство.

2. Забременяване

Започваш работа, която приемаш за такава,изпълнена с възможности? Мислиш за начинание, което ще ти донесе нещо ново? Това може да означава,че си развълнувана от предстояща промяна или, че жадуваш за интимност, който искаш да създадеш или пък нещата се случват извън твоя контрол. Да сънуваш, че си бременна може да показва и страх от интимност или до допускане на някого до теб, особено във връзка.

3. Преследват те

Не е задължително да има връзка с човека или нещото, което те преследва. По-скоро е свързано с нежеланието да се справиш със страховете си. Специалисти по сънища предполагат,че ако си преследвана в съня си,може да означава, че някой те търси в истинския живот Предупреждение, че трябва да си наблюдателна към заобикалящия те свят.

4. Изпускане на самолет или изпит

И в двата случая има последствия от пропускането на краен срок и може да е знак, че не се проявяваш емоционално и психологически. „Може да означава и страх от недовършеност и притеснение, че не си достатъчно добра“. Често се случва хората да сънуват, че са на изпит, за който не са подготвени. Съзнанието ни играе гаден номер – използва дума или концепция, за аз даде на нещо друго определение. Урокът или изпитът често са такива, които трябва да научим от миналото.

5. Пропадане

Това предполага, че изпитваш трудност да намериш опора. Ти си неспокойно и ти е трудно да се задържиш във връзка. Имаш нужда от стабилност в живота си. Според специалистите не всеки сън с пропадане означава страх от неизвестното. Има сънуващи, които описват бавно пропадане, което показва спокойствие и освобождаване. Често неконтролираното пропадане от голяма височина показва нещо в живота ти, което усещаш, че е извън контрол.

6. Летене 

Летенето може да показва контрол. Според психолози летенето, когато е леко и освобождаващо като усещане, може да символизира увереност. Летенето близо до земята и срещането на препятствия, от друга страна, предполага напрежение и липса на контрол.Иконата на психологията Фройд вижда в летенето символ на сексуално освобождение.

7. Убийство

Сънуваш, че убиваш някого или теб някой те убива. Без паника. Убиването не винаги е лошо нещо, когато става въпрос за тълкуване на сънища. Психолозите предполагат, че това може да означава скъсването на отровна връзка или символ на прекъсване на нездравословен навик или поведение.

8. Правене на секс

Да сънуваш секс, може да е изразяване на сексуални желания, а може и да е начин да се покажат твоите скрити желания и нужди. Може и да символизира връзката, която имаме със себе си и с другите. А какво означава, когато сънуваме секс с бившия?Това не означава, че задължително го искаш обратно. Може да означава, че приемаш края на връзката. Може да означава, че есе освобождаваш, но си си научила и урока.

9. Среща с известен 

Сблъскващ се с някоя известна личност в съня си. Означава, че търсиш нещо специално, което може да разпали въображението ти. Според поведенческия психолог Шели СМит, знаменитостите обикновено изобразяват и носят съобщение, което се свързва с личната удовлетвореност или липсата на такава. Човек, който сънува звезда, търси вдъхновение или някаква характеристика, свързана със звезда.

10. Загуба на контрол при шофиране

Сънища, в които катастрофираш или губиш контрол върху автомобил, може да означават, че се обвиняваш за нещо, което си казала или направила в истинския живот.

11. Змии

Според Фройд/ човекът, обсебен от пениси/ змиите са символна…Позна! На фалоси! Змията може да представлява мъж в твоя живот, към когото си тръгнала или привлечена, или намираш за смущаващ. Ако змията те следва може да е символна обиден коментар, отношение или отношение към други хора. Ако бягаш от малко змийче, може да е символ, че не искаш да се сблъскаш със страховете си.

Какво да кажем за кошмарите?

Кошмарите се появяват, когато си силно стресирана. Това е един от начините,по който тялото ти се опитва да регулира стреса. Те могат да помогнат много и понякога, когато сънят се прекъсне, усещането се оказва добро – обратното на лошото от съня.

Повтарящите се кошмари могат да се окажат проблемни. Ако започнат лошите сънища да влияят на ежедневието ти ида се сещащ за тях- потърси помощ. Ако сънищата пречат на съня ти, трябва да поговориш с терапевт или психолог. Много хора, които страдат от травма започват да я сънуват – и това е плашещо.

Води си дневник на сънищата

В него може да видиш определени модели, както и честотата , с която се появяват при теб кошмарите. Това най-вероятно ще ти помогне да определиш какво ги провокира преди да те навестят.

Предпазвай се 

Психолозите деликатно съветват да разтълкуваш сънищата си, задавайки си въпроси къде, какво , кой и как? Къде беше? Какво получи? Как се чувстваше в този момент? Използвай отговорите, за да определиш кое ги провокира. Ако кошмарите са в резултат на травма потърси специалист. Коментари