Доказано. Селфито е болест. Спри се!

Спри се. Селфито е болест!

Доказано е. Само преди дни от Асоциацията на психиатрите в Америка излязоха с официално изявление, което доказва, че така нареченото selfies е тотално отклонение от нормалността и проява на психично разстройство в индивида, който го прави.

Всъщност с изследването на този проблем са се захванали редица психиатри от няколко години, но едва сега по време на годишната среща на асоциацията на психиатрите, беше определено новото заболяване.

Заболяването или разстройството се определя като средна форма

на психично разстройство. Новата болест е наречена selfitis. Selfitis се определя като едно от разновидностите на обсесивно-компулсивното разстройство.

В какво се изразява самото заболяване. Това всъщност е едно адско желание да се снимаш сам, буквално да правиш хиляди снимки, които след това задължително да публикуваш във всевъзможни социални мрежи, чакайки одобрение.

Разбира се хората, които имат проблем, като при всяко друго психично заболяване,

рядко осъзнават това и едва, когато се сринат тотално психически търсят помощ от специалист.

selfie-e-bolest-3

Изследването, поръчано на американските психиатри, обстойно разглежда проблема в цялата му пълнота и разновидност. Американските психиатри са категорични в едно: Това отчаян опит да скриеш, да компенсираш чувството за малоценност, което те преследва. Неясен стремеж да се запълни една своеобразна празнота, която е продиктувана като цяло от липсата на интимност и близост.

selfie-e-bolest-4

Ето и как са подредени и трите етап на модерното заболяване selfitis:

1. На границата – хората, страдащи от тази болест на този етап от състоянието, правят снимки поне по три пъти на ден, но все още не ги публикуват никъде

2. Обострена – правят се снимки най-малко пет-шест пъти на ден, но вече ги публикуват в социалната мрежа и чакат настървено одобрение. Всеки лайк действа почти като окситоцин

3. Хронифицирана – абсолютно неконтролируемо желание. Снимки се правят от сутринта, най-малко по 10 пъти дневно. Във всяка свободна минута.

Има само една добра новина от цялото изследване. Психиатрите изследвали и разработили проблема selfitis, са категорични, че това психично разстройство се повлиява доста успешно чрез когнитивно-поведенческа терапия.

Е, вие колко пъти се снимате на ден?Коментари

Британските учени потвърдили ли са изследването?

Всъщност думата е българска и е производна от СЕЛска ФИзиономия…