Ел Торе де Давид – вертикалното гето на Каракас

В столицата на Венесуела, Каракас, има едно доста необичайно гето – небостъргач на 45 етажа. Май това е и най-високото гето в света. Достъпът до него не е никак лесен, защото има свой собствен пропускателен режим. Няколко журналисти от онлайн групата за видео журналистика Vocativ обаче успяват да влязат и да заснемат живота на хората в нея.

Та ако сте посещавали столицата на Венецуела – Каракас няма как да не сте набелязали Ел Торе де Давид, този огромен 45-етажен небостъргач. Строителството е започнало през 1990 и е спряно през 1994 поради внезапната смърт на главния инвеститор  Давид Брилембург. И така от 1994 насам той е обречен на пълен разпад, защото никой не се грижи за него.

За съществуването Ел Торе де Давид жителите на Венецуела отдава са забравили, но не и най-бедните. А според статистиката просяци и бездомници в Каракас, колкото искаш. Те са навсякъде и гледката не е никак впечатляваща. За съжаление статистиката сочи, че близо 70 % от населението на страната живее в мизерни гета.

Много хора са принудени ежедневно да търсят или алтернатива за по-хубав дом и живот, или просто покрив над главата си. Оказва се, че този покрив изведнъж се оказва Ел Торе де Давид.

От няколко години насам небостъргачът бавно, но съвсем целенасочено започва да се запълва от бездомници, клошари или изпаднали в крайна бедност семейства, на които са отнели имотите. Обитателите дори намират начин да ремонтират запуснатите и студени стаи в доста прилични апартаменти. Статистика извадена от доклад на Венецуелското правителство показва, че само през 2012 г. в сградата са се настанили над 1000 семейства, а сега със сигурност бройката е значително по-висока.

Интересно е, че те живеят като едно отделно общество, създало свои правила и закони. На всеки 20 апартамента има управител, който се грижи за реда и дисциплината. Въпреки, че когато сградата била изоставена то към нея не са били свързани никакви инженерни комуникации с минимални средства бездомниците успяват да си прокарат ток и вода. В сградата няма асансьори, макар че е заселена плътно до 28 етаж.

Интересно е, че в небостъргача дори има работещи магазини, построени по идея на бездомните. В тях се предлагат евтини хранителни стоки и дрехи. Освен магазините семействата, които живеят там са си построили фризьорски салони, козметичен център, църква и дори фитнес, който се помещава на покрива.

Венецуелците обаче се страхуват и стоят далече от небостъргача. Те смятат, че в него може да има убийци и наркомани. Истината е, че макар и далеч от лукса, който се очаква от един небостъргач, сградата от години се е превърнала в дом на стотици бездомници. Тя е и особен вид атракция за туристи, които посещават страната, но само отдалеч и то за любителски снимки.

Вижте как изглежда Ел Торе де Давид Коментари