5 човека, които определят живота ти

Хората, които виждаш най-често, могат да допринесат за здравето, живота и успеха ти или точно обратното. Затова си струва да ги избираш внимателно. Ти си съвкупност от 5 човека, с които прекарваш най-много време.

Най-близките ни оказват влияние на начина на мислене, на самочувствието ни и на решенията, които взимаме. Ти със сигурност имаш собствено мнение, но изследванията показват, че средата ни влияе много повече отколкото мислим. Ако приятелите ти са с наднормено тегло, най-вероятно и ти си с такова. Същото важи и за кариерата – ако близките ти са успешни, е по-вероятно и ти да имаш добра кариера.

Нека видим кои са петте вида хора, които са солта на ежедневието ти

1. Родителите 

Тъй като родителите са първите примери в живота ни сме склонни да ги слагаме на пиедестал и да си мислим, че те знаят всичко. Това означава, че някои от основните ни убеждения всъщност са техни, а те може да са неправилни за нас. Много родители учат децата да бъдат стиснати, защото те са имали финансови затруднения, някои са расисти, други искат да имат същите религиозни убеждения.

Важно е да поставиш под съмнение онова, което си наследила като убеждения. Ако са добри и ти помагат да вървиш нагоре, запази ги. Но ако изцежда енергията ти, избери да си на своя страна.Не се тревожи, че ще ги разочароваш, важно е ти да си щастлива.

2. Партньорът 

Това е най-влиятелният човек в живота ти. И тъй като страхът от отхвърляне е мощна сила, ние лесно можем да „нагодим“ личните си стандарти така, че да останем заедно. Влизаме в рутината, започваме да придобиваме навиците им и някак вече не сме себе си. Ако неговите принципи не са толкова високи, колкото твоите, тогава може да се принизиш до неговото ниво.

Ти и половинката ти контролирате живота си повече, отколкото си представяш. Ако неговите стандарти те връщат назад, не го зарязвай. Промени онова, което искаш, без значение дали става въпрос да отслабнеш, да ползваш по-малко лаптопа си, да изчистиш дома, или да спреш да клюкарстваш. Вероятно е партньорът ти да се опита да те настигне.

3. Приятелите и най-близката ти приятелка в частност

Всичките ни приятели имат добри намерения. Искат да ни подкрепят и си мислят, че знаят кое е най-добро за вас. Една добра приятелка може да те окуражи, да те накара да си отговорна, да ти казва истината,дори и когато е болезнена. Да вижда добрите ти качества и да е постоянно в живота ти, колкото и да е объркан той.

Но тя може и да е такава, която ни иска да се променяш и не желае да имаш големи успехи или да си супер щастлива, особено ако самата тя е в лош момент. Тя може да се старае да те запази такава, каквато си и да не подкрепя промяната ти.

Приятелката може да има много различни възгледи за живота, връзките, брака. И ако ти непрекъснато се съобразяваш с това, в един момент нейните възгледи, стават твои, а това не те прави щастлива по никакъв начин.

4. Колегите 

Вероятно приемаш работа си сериозно. Вероятно ти е отнело време, за да получиш желаната позиция и затова отчаяно я пазиш. Опитваш се да се впишеш в атмосферата, за да получиш одобрение и да се чувстваш достатъчно способна. Вярваш или не, но шефът и колегите ти преследват същите цели.

Всяко работно място има своите правила – от очевидните до невидимите/ како да обличаш, какво харесва шефът , кога да кажеш мнението си, кога да замъчиш/. Колегите ти влияят на това как оценяваш работата си, колко стрес понасяш и как се справяш с него , как балансираш. Проучи подробно тези скрити влияния.

5. Себе си

Най-много време прекарваш в собствената си глава. Но дали си твоят най-добър приятел? Някои от нас са най-болезнени критици. Голяма част не харесват образа, който ги гледа в огледалото. Въпреки това обаче възприятието ни за самите нас и участва, които ни вълнуват ежедневно, са нещата, които най-много влияят на действията ни. Това е единственото нещо в живота ни, което може да контролираме на 100%. На огледалото трябва да има стикер: „Обичам се безрезервно сега“. Това е само напомняне, че трябва да си позволявам да съм човек, да не се фокусирам върху лошите неща, да не се критикувам сурово.

Хората, които се харесват, се разпознават веднага – те са мили и приемат недостатъците си, харесват се и не приемат нещата твърде навътре. Помисли си с кого прекарваш времето си и прави осъзнат избор. Понякога имаш нужда от дисциплина или време да промениш живота си. Само трябва да внимаваш кого допускаш близо до себе си. Коментари