Истината за марихуаната. Лекува ли ни в действителност?

Ако думата „канабис“ предизвиква у теб асоциации с джойнта и спейс кейк, време е да влезеш в крак с времето. Тревата има много повече приложения от това да се размажеш на дивана и после да те прихване големия глад.

Модерните продукти с марихуана дори не те надрусват. Но се твърди, че облекчават стреса, главоболието, менструалните болки, успокояват кожата, подобряват съня. И въобще не е нужно да ги пушиш. Вместо това, можеш да ги втриеш в кожата или да си направиш масаж с тях, да си хапнеш шоколадов десерт или да изпиеш едно специално кафе.

Каква е тайната съставка на марихуаната? 

Канабидиол, още известен като CBD, вторият най-изобилен химикал в марихуаната. Тъй като той няма психоактивните свойства на тетрахидроканабидиол – ТНС. СВD не те надрусва. Проучванията обаче показват, че химикалът може да засили умствените ти способности и физическото благосъстояние. 

И докато ТНС активира невротрансмитерите в мозъка, СВD активира естествените вещества в тялото и помага за облекчаване на безпокойството, регулира хроничната болка и намалява възпаленията. Благодарение на тези свойства, СВD се смята за лек за всичко – от подпухналост до епилепсия.Може би затова все повече хора ползват марихуана.

Законно ли е?

Преди да започнеш да се мажеш обилно със СВD масло и да заливаш салата със CВD сос обаче трябва да знаеш, че тези продукти са в законова неяснота. Ако живееш на място където марихуаната е легална – Аляска, Калифорния, Колорадо, Невада, Вашингтон, Амстердам и др, можеш да си купиш съвсем законно продукти от интернет или от магазин. Има и щати, в които СВD не е забранен, въпреки, че марихуаната е незаконна. Можеш да си поръчаш от интернет и да ти бъде доставена до вратата. На федерално ниво е трафик на наркотик, затова големите търговци като Amazon, Tsrget, Foods не продават такива продукти.

С други думи полицията няма да дойде да те арестува, ако си си купила балсам за устни със СВD. В България главно по интернет, съвсем легално се продават различни видове СВD или конопено масло, като хранителна добавка или като продукт за външна употреба под формата на капсули. В зависимост от концентрацията цените варират, но като цяло са доста високи.

Внимавайте, купувачи!

По-големият проблем е, че няма никаква регулация и изисквания за това какво може да се влага в тези продукти. Няма и доказателства, че по-големите количества СВD са вредни.

Но пък по-ниските количества могат да направят продукта неефективен, а доста търговци лъжат като влагат по-малко от продукта. В 21% от тестваните продукти е доказано, че има и ТНС, а това вече може да те надруса и дори да даде положителен резултат при тест за наркотици.

За да не станеш жертва на измама, най-добре купувай от лицензирани производители. У нас съвсем легално се продават различни видове СВD или конопено масло, като хранителна добавка или като продукт за външна употреба. Има изискване продуктите с марихуана да бъдат тествани за чистота и концентрация.

Модерните продукти с марихуана успокояват

От медицинска гледна точка марихуана повлиява добре на хора, които са болни от от рак, глаукома, мигрена, диабет, ревматизъм, множествена склероза, анорексия, СПИН, болест на Паркинсон и алцхаймерова болест. Билката облекчава стомашни болки, както и страничните ефекти на химиотерапията, потиска гадене и повръщане, спазми, лекува мускулни травми, помага при загуба на апетит, безпокойство.

Пушенето в малки дози помага при главоболие, като намалява кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове. Лечебният ефект на марихуаната се изразява и в противовъзпалителните ѝ свойства. Важни са дозите, в които се приема.

Предозирането има обратен ефект.

Не се напушвайте! Предозирането е вредно. Забавени реакции, по-слаби сензорни възприятия, намалена концентрация, халюцинации, повишено сексуално желание, понижено ниво на кръвна захар. Често е възможна и поява на хипертония или хипотония особено при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Коментари