Как да сварим перфектното кафе в домашни условия?

Как да сварим перфектното кафе в домашни условия? Как да изберем правилното кафе? Въпроси, чиито отговори ще получите по долу.

„След чаша хубаво кафе всичко се разпалва, мислите се притискат като батальоните на огромна армия на бойното поле“. Това е мисъл на големия писател Оноре дьо Балзак, който не започвал нищо преди да изпие чаша кафе. И това е точно така.

Кафето ободрява

То изпълва с енергия, дава сила, изостря паметта и умствените способности, носи вдъхновение и радост от живота. Кафето е и много вкусна напитка. Тя доставя приятни минути, изпълва със смисъл всяка наша сутрин. За да може обаче тази напитка да има такива качества, човек трябва да овладее изкуството на бариста и да знае как да прави кафе у дома.

Баристата е човек, запознат из основи с кафето. Знае не само всички сортове кафе и начините, по които е добре да бъдат приготвени, но и целия път на кафето – от кафеената „ферма“ до чашката.

Арабика или робуста? Сортове арабика

Преди да приготвите кафе вкъщи, трябва да изберете правилния сорт. В противен случай бързо ще се разочаровате от напитката. Всички видове кафе могат да бъдат разделени на две групи – „Арабика“ и „Робуста“. Благородната арабика има по-мек и приятен вкус, който хармонично съчетава сладост, леко стягане, както и слабо забележима киселост и горчивина.

Robusta съдържа два пъти повече кофеин, така че има по-горчив вкус – както се казва, за любители. Внимателно четете етикетите на опаковката, ако държите на 100% арабика. Робустата често се добавя към различни кафяви смеси за усилване вкуса на напитката.

Що се отнася до арабика, вкусът се определя от района, в който е отгледан

Боливийската Арабика има вкус на крем, с леки ванилени нотки. Бразилският регион придава на напитката характерния за региона орехов аромат. Що се отнася до зърната, произведени в Никарагуа, те носят режещ леко пушен аромат. Етиопски Арабика – пикантен плодов, Индия – шоколад, Кения – карамелен, Доминикана – ябълка и цитрусови плодове, Танзания – арабика – с лек аромат на кайсия и бренди. Със смесването на различни видове арабика, можете да получите интересни смеси и да експериментирате с вкуса на напитката.

Изпичане на кафето и смилане

Интензивността на изпичането влияе на вкуса на кафените зърна При нагряване етеричните масла, които се намират вътре в зърното, се отделят на повърхността. Оказва се, че колкото повече се пече арабика, толкова по-ярък и по-богат е вкусът на напитката.

Степента на печене е обозначен с номера от 1 до 5, където 1 – най-слабото печене, в която зърната са различни бежов нюанс, те дават нежен, мека и леко кремав вкус. Колкото по-силно се пече, толкова повече се проявяват нюансите на вкуса и аромата и горчивите нотки все по-силно присъстват в чашката кафе. .

Може да си купите и смляно кафе, но истинските ценители предпочитат да смилат кафените зърна точно преди консумацията. Същевременно степента на смилане също е важна. За кафеварка, джезве, френска преса, се използва грубо шлайфане. Смила се за около 7 секунди.

Създателите на капково кафе смятат, че за да е вкусно кафето в този си вид, трябва да се мели около 14 секунди. За кафе-машина с филтър е необходимо фино смилане, което се достига след 20 секунди работа на мелницата.Време за варене също е от значение. Колкото по-бързо заври напитката, толкова по-мек и лек вкус има кафето. Колкото по-дълго се остави да заври, толкова кафето е по-силно и с по-наситен вкус.

Приготвяне на кафе у дома: някои съвети за правилния избор

Купувайте кафе в запечатани опаковки от трислойно фолио. Те предотвратяват навлизането на кислород. Е, ако опаковката има клапан, през който излиза въглеродният диоксид още по-добре. Така се запазва свежестта на кафето, неговия оригинален вкус и аромат.

Обърнете внимание на датата на печене и датата на изтичане, тъй като смляното кафе бързо губи аромата и свежестта, което от своя страна се и на отразява на вкуса му. По същата причина не купувайте кафе на грамаж. Това кафе е в непрекъснато контакт с въздуха и вкусът му се влошава с времето.

Също така избягвайте да купувате ароматизирано кафе с вкус на шоколад, портокал, ирландско уиски или ванилия. Всички тези добавки са изкуствени. Най-добре е да се насладите на естествения вкус на кафе без синтетични аромати.

Водата за кафе трябва да бъде чиста, мека, без чужди миризми и вредни примеси. В идеалния случай е по-добре да използвате бутилирана, филтрираната вода или вода от фризера. Хубавата вода отлично разкрива вкуса и аромата на кафето.

Трикове за приготвяне на кафе в домашни условия

Как да направите кафе у дома вкусно и ароматно?

Не прегрявайте вода за кафе – не е нужно да кипи. Веднага щом се появят първите мехурчета на повърхността, огънят може да бъде изключен. Това се отнася до рецепти с варене в чаша и френска преса. Машините за кафе мелят много по-равномерно, отколкото ръчно, така и напитката се приготвя равномерно, което значително подобрява вкуса си.

Ароматните подправки обогатяват вкуса на кафето, така че можете да експериментирате с канела, кардамон, анасон, индийско орехче, карамфил и локум. Кора от портокал или парче от мандарина прави вкусът на кафето по-свеж, а малко на сметана с нарязан шоколад на повърхността го превръща в изискан деликатес. Такава напитка се нарича „виенско кафе„, „францискан“ или „меланж“.

Каквото и кафе да обичате, избирайте го с любов и го пийте с любов. А защо не и да го споделите глътката кафе с любов. Коментари