Какво се случва с тялото, когато изпиете чаша кафе. Виж по минути!

Има хора, които не могат да стартират деня без чаша кафе. То е идеалното средство за ободряване и събуждане рано сутрин, освен това стимулира метаболизма.
Още с подушването на аромата на топлата напитка, сетивата на любителите на кафето се изострят. Ето какви други промени настъпват с тялото след приема на едно кафе.

След 10 минути

Толкова отнема на кофеина от кафето да достигне до всички системи в тялото. Всъщност абсорбирането на кофеина започва още от попадането на кафето в устата. 10 минути след изпиването на първото еспресо, то навлиза в кръвния поток, като кофеинът се преобразува в теобромин, теофилин и параксантин. Тези субстанции оказват влияние върху основните функции на организма.

След 20 минути

След това време вие се чувствате много по-свежи и концентрирани от по-рано. Това се дължи на кофеина, който потиска действието на веществото аденозин, което сигнализира на мозъка, че е време за сън. След изпиването на чаша кафе, мозъкът работи на по-бързи обороти и не се свързва с рецепторите на аденозина, затова имате повече енергия и не ви се спи.

След 30 минути

Кофеинът води до повишаване на адреналина в тялото. Човек се чувства много по-енергичен, освен това е в отлична форма – както физически, така и психически. Кафето причинява разширяване на зениците и ускоряване на сърдечната чистота.

След 40 минути

Вие се чувствате още по-добре, защото след това време се увеличава производството на серотонина в тялото, а той се смята за хормон на щастието. Когнитивните ви функции се засилват и вече няма и следа от вашата нервност, с която се събуждате.

4 часа

Няколко часа след изпитото кафе, в стомаха се освобождава солна киселина. Тя се отделя веднага, щом в него попадне храна. Въпреки това, когато пиете кафе, тялото очаква, че има някаква храна, която стомахът трябва да усвои. Затова бързо освобождава киселината.

От друга страна, кофеинът насърчава разрушаването на мазнините в тялото и засилване на метаболизма. Той освобождава свободни мастни киселини в кръвообращението, които в крайна сметка се превръщат в енергия. Според специалисти, до две чаши кафе на ден могат да ободрят и намалят сънливостта, но по-голямо количество може да доведе до обратния ефект. Коментари