Как да тълкуваме сънищата – символи и начини

Още от най-дълбока древност тълкуването на сънищата занимава умовете на хората. Това не се е променило и до наши дни. То представлява процес, при който определяме значението на даден сън.

Древните гърци и египтяни са вярвали, че сънуването е начин да се извършва свръхестествена комуникация. Това е и начин боговете да се намесят и да ни изпратят важни послания.

В наши на тълкуването на сънищата психолозите също отделят огромно внимание – Фройд, Юнг, Ерих Фром, Пиер Дако и други, чиито изключителни трудове са се превърнали в крайъгълен камък на тази материя.

Тълкуванe на сънищата в древността

Ще започнем с един интересен факт от древна Гърция. Знаете ли, че гърците строели специални храмове, наречени асклепеони? Те били наричани така по името на Асклепий – бог лечител, който според митологията бил син на Аполон и нимфата Коронида (друга версия твърди, че богът произлизал от Аполон и Арсиноя, правнучката на Персей).

В тези храмове хората отивали, за да потърсят лек за болестите си. Те вярвали, че с помощта на божията милост ще открият правилното лекарство, докато тълкували сънищата, които сънували в пределите на храма.

Жреците в древния Египет също тълкували сънища. Сънищата тълкували и Йосиф и Данаиил. Библията изобилства от случаи, когато точно чрез сънищата са били получавани божествени откровения. Съществували и йероглифи, които играели същата роля. Изобщо, историята доказва, че сънищата и тяхното значение са били изключително важни за много култури.

Зигмунд Фройд

Що се отнася до днешни дни, един от най-запомнящите се трудове в тази връзка е този на Зигмунд Фройд „Die Traumdeutung”, или „Тълкуване на сънищата.” Фройд поддържал мнението, че сънищата ни са свързани със събития, които са се случили през деня, както и с желания, които бихме искали да видим изпълнени.

Карл Юнг

Ученикът на Фройд Карл Юнг не отхвърлял напълно тезите на своя учител, но гледал на схващанията му като на опростени и наивни. Той смятал, че обсегът на сънищата е далеч по-широк и че рефлектирал върху сложността и богатството на несъзнателното, личното и колективното.

Ерих Фром

Фром разработил своя собствена теория, развита в книгата му „Забравеният език.” Той смятал (и то с основание, както вече споменахме по-горе!), че тълкуването на сънищата в древността представлявало неделима и важна част от живота на хората. Но за разлика от своите колеги, той определил три вида символи, чрез които да се извършва това: условни, универсални и случайни.

Още начини на тълкувание: смъртта на детето

Разбира се, невъзможно е в една сравнително кратка статия да опишем всички известни имена, посветили трудове на тази тема. Нито всички вярвания и фолклора, характерен за различните краища на планетата. Но има неща, които наистина е интересно да бъдат разказани.

В известната си книга „Траектория” френският моделиер от испански произход Пако Рабан споделя една история. Тя е свързана с баба му, която била прочута тълкувателка на сънища. Тя смятала, че последните се тълкуват наопаки.

Веднъж при нея дошла някаква жена, която й разказала, че й се присънило как малкият й син обърнал някаква мастилница и тя го заляла с мастило. Възрастната дама помълчала и само я предупредила да пази детето. След като посетителката си тръгнала, тя се обърнала към внука си Пако с думите: „Мастилото е символ на живота. Детето ще умре. Но никога не трябва да се казват такива неща.” И наистина – минало известно време и момчето починало.

Сънищата са пътуване в астралния свят

Други тълкуватели смятат, че е най-добре да разчитаме на собствената си интуиция. Тя повече от всичко би могла да ни подскаже какво означава сънят. Някои, като Алан Кардек в своята „Книга на духовете,” смята, че по време на сън душата осъществява пътуване в астралния свят. По този начин се посещават непознати места и се запознаваме с душите на различни хора. Поради което понякога имаме чувството, че дадено място или човек, които никога не сме виждали през живота си, са ни странно познати. Макар че мнозина други охотно обясняват този феномен с прераждането и със срещи в минали животи!

Едгар Кейси, наричан още „спящият пророк” направил хиляди (задължително стенографирани) предсказания по време на сън. Казват още, че той притежавал уникалната способност да пътува извън тялото си и така да се докосва до невероятна информация.

Осъзнато сънуване

Съвсем отделно съществува феноменът „осъзнато сънуване,” по време на който спящият осъзнава, че е състояние на сън и направлява и манипулира сънищата си. Това важи в пълна степен, особено когато са кошмари или заплашват да прераснат в такива.

Сънищата могат да бъдат използвани и с чисто лечебна цел, твърдят други. Достатъчно е преди да заспиш, твърдо да възнамериш, че по време на сън ще се лекуваш и ще се събудиш излекуван, бодър, отпочинал и пълен с енергия.

Така позволяваш на подсъзнанието да извърши нужното, докато тялото почива. Впрочем, ненапразно съществува старият английски израз „да преспиш върху нещо.” Много автори на литература за самопомощ, сред които Хенри Томас Хамблин, говорят за това, че при наличието на неразрешим за момента проблем е добре да заповядаме на подсъзнанието си да работи върху него, докато спим. И на сутринта обикновено получаваме готовия отговор.

Посланието в сънищата ни

Писателката на фантастика Сабина Тео от своя страна разкрива, че е открила собствена система за тълкуване на сънищата.Тя ги дели на два вида: обикновени, тип фройдистки, и т.нар. съновидения. „Второто е просто личен термин, който е въвела, за да маркира разликата между обикновените сънища, които наричаме просто „сънища”, и тези, носещи скрито послание.

Съновиденията разпознавам по уникалното, особено, почти физическо усещане, което носят и което често се задържа през целия ден,” казва тя. „Установила съм, че те също са два вида: такива, които се сбъдват напълно буквално, и такива, на които им е необходимо тълкуване. При вторите ще ви помогне интуицията – това божествено зрънце дълбоко у вас, което винаги знае и разбира всичко.”

В следващата част от поредицата си ще ви предложим значението на някои символи според фолклора. Коментари