„Кухня“- най успешният руски сериал

Какво първо изниква в съзнанието ви, когато чуете Русия, руски бит и култура? Вероятно си представяте, че на всеки ъгъл ви предлагат водка „Руский стандарт“ и сельодка. Други пък свързват страната с корупция, газ, петрол, война .

Забравете за стереотипите, грабвайте дистанционното и си пуснете най-новият руски сериал. „Кухня“. Руският ситком Кухня“ може да ви залее само с едно и то много смях. И не просто смях, а смях през сълзи.

Зад доста прозаичното име на сериала всъщност се крие един превъзходен, дори блестящ ситком, в който участие взимат и „ужасяващо“ добри актьори. Сериалът се простира в цели четири сезона, като в момента почти завършва заснемането на четвъртия.

Какво за „Кухня“ ли ? Адски смешен, неангажиращ, завладяващ и пристрастяващ.

Да, филмът наистина описва руският бит и действителност, но единствено пред призмата на комичното. Без маска и грим. В сериала руската действителност не е нито нелогична, нито пък несправедлива. Всичко си идва на мястото, защото е приятно, смешно и много, ама наистина много вкусно. Тук ще издадем една тайна. Всички ястия и блюда, с които сериала блести се приготвят от утвърдени световни кулинари?

Всъщност невероятният си успех сериала дължи най вече на две неща: Първо е много забавен, неангажиращ и с доста остроумен сценарий. Второ, подбран е великолепен актьорски състав. Подобен филм за първи път се произвежда в Русия и е прецедент за руската телевизия.

Директорът Виталий Шляппо, който продуцира филма чрез фирмата си „Yellow, Black and White“ разказва, че в Русия никога до сега не се е снимал кулинарен сериал. Да, казва още той – „Кулинарни предавания, колкото искаш, но сериали – няма“.

А и самите сцени в „Кухня“ са така подбрани, че да се възприемат добре от всички възрастови групи. Таргет групата на „Кухня“ е от 18 до 60 години . Ситкомът е спечелил и приза за „Най-добър комедиен телевизионен сериал в Русия.

Историята

Сюжетът се развива в един супер тузарски френски ресторант, точно в центъра на Москва. Това е прословутият „Клод Моне“, а в кухнята, според главния готвач, е пълно само „инвалиди“, “ идиоти“ и „огризки“. Салонът на ресторанта пък пълен с леко инфантилни, но много симпатични герои.

Готвачите

Те са си доста смотани/така твърди шефа/, но пък всичко им се получава перфектно в края на краищата. Су шефът Льова има проблем – той заеква и още живее с мама. Сеня е пристрастен към кражбите и всеки ден си слага по една пържола в гащите, която да отнесе у дома . Федя е лошо момче, без разрешително. Луи е истински французин, той отговаря за всички сладкиши, но е гей. Айнура е от Киргизия, която също работи без разрешително и е единствената жена допусната в кухнята, защото според „главния“, жената готвач има само едно име – „грешка на природата“

Работниците в кухнята са подложени на непрекъснат „тормоз“ от злия нрав на „шефа си“ Виктор Петрович Баринов. Макар, че когато се налага да защити персонала е готов на всичко. Той типично по руски много обича да си пийва и да залага на любимия си „Спартак“. Има няколко брака зад гърба си и мрази жените, докато не се влюбва в шефа на отсрещния ресторант, която всъщност е жена. Държи пачка с пари в бюрото, за да дава рушвет, когато му организират проверки под всякакви форми. Но като цяло е и доста симпатичен.

Всички тях ги държи изкъсо Дмитрий Нагиев, забогатял известен актьор с мутренски наклонности и притежател на „Клод Моне“. Да, той дава парата и той иска да поръчва музиката. Има сексапилна жена, която му изцежда и парите, и силите.

Любимецът на жените е главният герой на сериала – симпатягата Макс, който умее да готви много добре, но първо е принуден да се научи да подрежда склада и да сваля етикетите на бананите. Неговият най-добър приятел е барманът Костя, който си има гадже, а тя е сервитьорката Настя. Настя е вманиачена да защитава животните, отглежда си мравки и е пълна вегетарианка.

Макс има страхотен успех с жените и в самото начало успява да замотае главата на префърцунената хубавица Вика, която всъщност е управител на ресторанта. Следват още много флиртове и комични ситуации.

Бюджетът

Колко ли може да е да е скъп декорът на един ресторант, а и колко ли получават руските актьори?

Невероятно, но факт. Ситкомът е най-скъпият за руската телевизия сериал, правен в последните години. Заснемането на първите 40 серии е струвало над 10 милиона долара. Интересно е да се знае, че много от парите са платени за саундтракът. Въпреки абсолютно „руското“ излъчване на сериала, целият саундтрак е с американски парчета.

Само за правата над песента „If I Were A Boy“ на Бионсе продуцентите са се бръкнали с милион рубли (над 20 хиляди евро). Останалите песни също са на добре познати известни американски певци – Earth, Wind & Fire, Enya, Audio Bullys, Nina Simone, Village People, Kansas и други.

Кое е страхотното?

И трите сезона може да изтеглите и гледате безплатно. Всъщност“Кухня“ се радва на огромен успех и в България. Естествено след успеха на сериала продуцентите се заемат и с заснемане на пълнометражна версия. От 1 май „Кухня в Париж“ е в руските кина. Да я очакваме скоро и тук. Коментари