Нещастен си? Марш навън от социалните мрежи

Фейсбук, имейл, Инстаграм, чатове. Чувстваш се претоварена и неспособна да се концентрираш?

Всеки втори е във фейсбук. 1/3 от работната ни седмица преминава в преглеждане на имейли и проверяване на телефона на всеки пет минути. Не е учудващо, че трудно можем да фокусираме вниманието си.

Непрекъснато забравяме разни дреболии и полагаме усилия да обработваме информацията смислено. Наскоро специалисти нарекоха това състояние „подскачащ мозък“, защото непрекъснато бълваме нова информация онлайн. В резултат се затрудняваме да се справим с по-бавните аналогови задачи. А това според последните проучвания, ни кара да се чувстваме все по-недоволни от живота.

Нещата се случват горе-долу така: имаш спешен документ? Но пък точно сега се налага да провериш имейлите си. И после да туитнеш, няма как. И може би набързо да чекнеш фейсбука, докато така или иначе си в мрежата?

Ужас, какво ти става?

Това будистите наричат „маймунски мозък“ – непрекъснато скачане от идея на идея. А начинът на живот, определящ се от комуникациите и технологиите, само прави нещата по-лоши. Все повече хора използват социалните медии като начин да си създадат собствен виртуален свят, който да могат да контролират в пълното със стрес ежедневие.

Въпросът е дали твърде заетото съзнание ни пречи да си вършим работата?

Експертите са категорични, че ако не умеем да се изключваме, технологията може да ни погълне и изтощи. Това да сме свързани с всички и надничането в чуждия живот носи своята цена, сочат данните. Еуфорията от достъпа до много хора и различно съдържание води след себе си вероятността от изтощение, обърканост, несигурност и съмнение. Оказва се, че най-трудно е да свикнем да се разтоварваме.

Трудно? Да. Невъзможно? Не. Не и ако, следваш съветите ни!

1. Организирай си ваканция „черна дупка“

Избери си място без Интернет и изчезни там за уикенда – това ще те стимулира по-често да избягваш технологиите.

„Току що се върнахме от цяла седмица без компютър и телефон в планината и беше страхотно“ – разказва Ани, 26 годишна, която работи като офис асистент. Сега знам как да разпределям времето си, когато ползвам мрежата

2. Направи си план и се придържай към него

Не управлявай социалния си живот през социалните мрежи. Използвай ги за по-лесна координация и организация, а не за да правиш непрекъснати промени в плана и да ровиш в чуждите фейсбуци, завиждайки, че ти не си на тяхното място.

Ползвам ги, за да поддържам регулярни съобщения с компанията“, обяснява Лили, 28 годишна. Предварителният план ни възпира, от прекаляване с организацията и прави дигиталното ни общуване по-малко напрегнато.

3. Задавай правила

Научи се как да си поставяш граници в социалните медии и не се чувствай виновна да помолиш приятелите си да ги следват. Същото важи и за офиса. Изобрети си начин, който ти помага да се концентрираш – например да си определиш време, за да свършиш някоя задача. И чак след това се възнагради с 5 минутна почивка, в която да посърфираш в мрежата Коментари