Железният трон от сериала Game of Thrones идва в България

Както всички фенове на бестселъра „Песен за огън и лед“ (A Song of Ice and Fire) и ние тръпнем в очакване на 7 април, когато ще започне излъчването на четвъртия сезон на „Игра на тронове“ (Game of Thrones). Всъщност името, което от HBO са избрали за своя сериал, интерпретиращ историята на Вестерос от легендарния фентъзи епос на Джордж Р. Р. Мартин, е заглавието на първата книга от поредицата на американския автор.

Поредицата със своя солиден бюджет от 50-60 милиона долара на сезон от 10 епизода може смело да бъде определена като супер продукция в сравнение със средностатистическите сериали, където с подобен бюджет се заснемат 20, че и повече серии.

Четвъртият сезон на „Игра на тронове“ (Game of Thrones), отново ни връща в света на легендарния Вестерос, където  сезоните траят десетилетия, а заговорите и политически маневри са неразделна част от живота. Той отново ще бъде от 10 серии и ще премине под мотото „Всички умират“ (Valar Morghulis). В този сезон ще се появят доста нови актьори като Марк Гетис в ролята на Тихо Несторис, емисар на браавоската „Желязна банка“ и Роджър Аштън-Грифитс като Пазителя на Юга, лорд на Планински рай, Мейс Тирел.

Но стига толкова със сюжетната линия. Сега ще се насочим към митичния „Железен трон“ на Таргариените, който се намира в самото сърце на столицата Кралски чертог, Червената цитадела и символизира властта в Седемте кралства.

Огромен, масивен, мрачен и изкривен, със стръмни железни стъпала пред високо разположения трон, от който кралят гледа надолу към целия двор… моят трон е прегърбен звяр, надвиснал над цялата зала, грозен и асиметричен… 

Така определя личния си блог авторът на „Песен за огън и лед“ Джордж Р. Р. Мартин представата си за „Железния трон“. Изкованият от 1000 меча трон специално е направен изключително некомфортен, като едно постоянно напомняне към владетелите, седящи на него, че кралската корона е повече отговорност, от колкото привилегия.

Игра на тронове (Game of Thrones) - Железния трон (Iron Throne)

Според Мартин картината на Марк Симонети, която е нарисувана за годишния календар на Game of Thrones 2013 е най-добрата интерпретация на представата му за „Железния трон“.

„Железният трон“ е нещо, което не сте виждали никога. Изкован е по заповед на Егон I Таргариен, първият владетел на Седемте кралства. Според легендата 59 дена е отнело на майсторите да превърнат 1000 меча, принадлежали на победени от Егон врагове в това мрачно чудовище, символ на върховната власт във Вестерос.

Игра на тронове (Game of Thrones) - Железния трон (Iron Throne) копие

Заможните фенове на „Игра на тронове“ могат да се сдобият със свое лично копие на „Железния трон“ срещу скромната сума от 30,000 долара + 2500 за доставка. Чудовищната конструкция тежи почти 160 килограма, висока е 2,20 метра и 1,70 широка.

Ако сте запален почитател на „Игра на тронове“, но не можете да си позволите това екстравагантно удоволствие имаме една добра новина за вас. Тронът, за който са се водили много битки и се е проляла толкова кръв, ще посети България в началото на април. Дори и да нямате в къщи този символ на властта в „Седемте кралства“, ще можете го видите на живо и да се снимате с него по време на турнето, което ще стартира от Царевец, после ще премине през Варна и Пловдив и ще финишира в столицата. Това е първата поява на „Железния трон“ в България, така че не я пропускайте. Досега за да видите митичния трон трябваше да се разходите до централата на HBO за Европа в Будапеща.

Оставяме ви със затаен дъх в очакване на 7 април, когато ще стартира премиерата на сезона и обявяването на точния маршрут на трона. Коментари