25 супер любопитни факта за златото

 Един необикновено романтичен подарък, с който да омагьосате любимия човек в празничната вечер

Едва ли има метал, по-възпяван, отричан, величан, по-омагьосващ и по-интригуващ съзнанието ни от златото. Безспорно е красиво, нали? За него са се водили битки, за него за се писали поеми, кръщаваме децата си със „златни” имена… и не на последно място – с него са покорени много женски сърца.

Ненапразно старата поговорка твърди, че волята на мъжа се изпитва с жена, а на жената – със злато. Какво обаче знаем за този така очарователен и покоряващ сърцата и душите жълт метал?

Ето някои любопитни и малко известни факти… В края ви предложим също и нещо, с което да ги превърнете в уникален подарък изненада за любимия човек по време на празниците, така че да го омагьосате и да направите времето, прекарано заедно още по-приятно и забавно!

ФАКТ №1

Химичният символ на златото Au произлиза от латинската дума Aurum, което, преведено буквално, означава „светеща зора.”

ФАКТ №2

В древността каратът е бил мярка за тежест, базирана на семената от рожкови, които използвали търговците от Близкия Изток.

ФАКТ №3

Хиляда тона скална маса съдържат приблизително пет грама злато.

ФАКТ №4

Добитото досега в света злато е приблизително 167 000 тона и тежи около 17 пъти повече от Айфеловата кула.

ФАКТ №5

Дебелината на позлатата представлява една хилядна от лист хартия.

ФАКТ №6

Ако вземем цялото злато на света, можем да покрием позлата държава с територията на Швейцария.

ФАКТ №7

Шестдесет тона от благородния метал са достатъчни да се изработи жица с дължина от Земята до Слънцето.

ФАКТ №8

В света, в рамките на една година, се използват около 1600 тона злато за изработката на бижута (което се равнява приблизително на 26 милиона златни часовника), 1640 тона за инвестиции (равняващи се приблизително на 50 милиона златни монети) и 460 тона в технологиите (като 10 процента от тях са в зъботехниката, или приблизително 25 милиона златни пломби и коронки).

ФАКТ №9

По златни резерви България се нарежда на 47-о място в света.

ФАКТ №10

Най-много злато се добива в Южна Африка, а най-много от него се употребява в Индия (приблизително 25 процента от световния добив), предимно за изработката на различни бижута.

ФАКТ №11

Най-големият в света къс самородно злато е „Плочата на Холтерман.” Тя е открита през 1872 година в Австралия, като теглото й е 214 килограма.

ФАКТ №12

Най-старото находище на обработено злато в световен мащаб се намира… в България. Открито е край Варна и датира отпреди 5 000 пр. н. е.

ФАКТ №13

Атомът на този благороден метал съдържа 79 протона, 79 електрона и 79 неутрона.

ФАКТ №14

Този метал е много плътен. Ако при определени условия в един кубичен метър водата тежи един тон, то в същия кубичен метър биха се поместили 19.3 тона злато.

ФАКТ №15

Златото е най-отразяващият метал след среброто и най-електропроводимият след медта. Той отразява ултравиолетовото и инфрачервеното излъчване, поради което се използва за изработката на стъкла за сгради – не само рефлектира топлината на слънцето през лятото, но и тази вътре в помещението през зимата, като не я пропуска навън.

ФАКТ №16

Контактите в космическите совалки са златни. Това се дължи на великолепната способност на златото да не корозира, както и на силната му електропроводимост.

ФАКТ №17

Английската дума за злато GOLD произхожда от индоевропейската дума Ghel, което означава „жълт.”

ФАКТ №18

Златото е най-разтегливият, мек и ковък от всички съществуващи метали. От една тройунция, която е приблизително равна на 31 г, може да бъде изтеглена жица с дължина около 80 км или тънък лист с обща площ 9 m2.

ФАКТ №19

Златото най-често се обърква с минерала пирит, поради което последният е известен и под наименованието „златото на глупака.” Разликата обаче може да се установи лесно. Ако поставите върху парче пирит нож и го ударите с чук, ще го надробите. Докато ако направите същото с къс злато, в него ще остане дълбока следа от острието.

ФАКТ №20

Най-големият откуп за затворник под форма на злато е бил даден през 1532 г., когато испанците пленили вожда на инките Атахуалпа. За да го освободят, той им предложил такова количество от благородния метал, което би запълнило цяла стая – 7 метра дълга, 6 метра широка и с височина един човешки ръст. Испанците приели откупа, но не удържали на думата си и след като докопали златото убили Атахуалпа.

ФАКТ №21

Когато е в прахообразен вид, златото може да се извлече с помощта на живак (образува се амалгама). От живака се извлича с помощта на картофи, като се използва това, че живакът се изпарява, а златото – не. Подобна практика са използвали и златотърсачите. Те разрязвали картоф на две половинки, след което издълбавали малка дупка в средата. В нея слагали примесения със злато живак, съединявали половинките и слагали картофа в огън. От високата температура живакът се изпарявал, но парите (които са отровни) не излизали навън, а се абсорбирали от картофа. В центъра на последния оставало освободеното злато.

ФАКТ №22

„Златните” олимпийски медали всъщност въобще не са златни. Излети са от 92.5 % сребро и едва 6 грама злато, прибавено като украса.

ФАКТ №23

Най-големият обир на злато в световен мащаб е станал през 1983 година на летище „Хийтроу”, Лондон. Крадците успели да задигнат 6 800 златни кюлчета на обща стойност 25 милиона лири стерлинги.

ФАКТ №24

За най-изкусните майстори златари на всички времена в света са признати двама мъже – Петер Карл Фаберже и Бенвенуто Челини. Фаберже е бил бижутер към руския царски двор. Най-известен с великденските си „яйца”, т.нар. яйца на Фаберже, от които е успял да изработи 50. Бенвенуто Челини е бил съвременник на Леонардо и Микеланджело и се твърди, че се е вдъхновявал от тяхната работа. Бил е златар при Франсоа I от Франция, за когото създава известната „Солница на Челини.” През 2004 г. тя изчезва от музей в Австрия и до ден днешен не е открита.

ФАКТ №25

Най-голямото кюлче злато е изработено в Япония и е било откупено 5 дни от изработването му. Притежава формата на паралелепипед и е с размери 40.5/19.5/16.0 см. Тежи 200 кг.

Е, хареса ли ви информацията? А сега и предложението ни в 5 стъпки как да омагьосате любимия човек в празничната вечер.

1. Заучете фактите (можете да изберете само тези, които ви се струват най-забавни или впечатляващи).
2. Облечете нещо секси.
3. Пригответе ягоди, сметана и кофичка с лед на някоя настолна масичка.
4. Изгасете осветлението и запалете свещи.
5. Придайте вкус на празника със златното шампанско „Осттеррайх голд”, което поднесете на половинката, докато му цитирате интересната информация. После… вие си знаете!Коментари

Благодаря! Много интересно, изчерпателно и полезно.Помогна ни за презентация за златото.