Да се потопим в насладите на гурме културата

След като ви разказахме за отбраните десертни вина и за начина, по който се сервират, в третата част от поредицата ще научите какво представлява кухнята гурме, историята на двама предприемчиви испанци и за новия гурме хит на българския пазар – австрийските винени желета.

Тайните на гурме кухнята – от водораслите до нашумелите австрийски винени желета

Напоследък все по-често се говори за така наречената гурме кухня. Но какво всъщност представлява тя? Думата „гурме” е от френски произход (gourmet, гастроном) и открай време е служила да обозначава човек ценител и познавач на изтънчената кухня и изисканите питиета. Съществува и друга, близка до нея думичка, гурман (gourmand), но тя означава по-скоро „човек, който обича храната в големи количества, лакомник или чревоугодник.”

В днешно време думата „гурме” е навлязла в речника ни и като прилагателно, обозначаващо изтънчената кухня, изисканите ястия, за чието приготвяне са положени особени старания, вложен е уникален творчески подход и са използвани специални съставки. Също така това могат да бъдат специални готварски уреди, както и ресторантите, сервиращи подобна храна.

Напоследък все повече придобива популярност и понятието „гурме туризъм”, което, както можете да се досетите, включва не само чистия, обикновен туризъм по начина, по който го познаваме, но и такъв, обвързан с посещенията на интересни местенца, където могат да се опитат определени ястия и питиета тип гурме – най-често характерни за дадения регион, който посещаваме.

Ето ви един хубав пример за това, как можем да се направи гурме. Интересен факт е, че двама предприемчиви млади испанци са намерили спасение от кризата, като всеки ден се спускат в дълбините на морето на Галисия, берат специални водорасли, след което ги обработват и ги превръщат в изискани гурме ястия, които продават и то съвсем успешно. Да, и простичките, най-обикновени водорасли стават за това! Двамата, Алберто и Серхио Баамонте са завършили биология и морска наука.

Един ден те просто решили да впрегнат знанията си и основали компанията Conservas Mar de Ardora, която бързо се сдобила с популярност. „Задачата ни никак не е лесна, но сме целеустремени и ще успеем!”, заявява 33-годишният Серхио. Както вече стана ясно, компанията използва предимно водорасли, които превръща в изискани гурме храни. В Галисия тази практика съществува вече повече от тридесет години. Успехът на малката компания се дължи не само на вкусните ястия, които доставя на пазара, но и на факта, че двамата предприемчиви млади мъже обработват водораслите по естествен начин и категорично отказват да използват консерванти и химически препарати. Факт, от който много наши родни производители биха могли да се поучат!

В България пък придобива все по-голяма популярност друг гурме продукт. Това са винените желета от Австрия. Когато в края на есента гроздето вече е набрано и първите млади вина вече могат да бъдат опитани, Герхард Крахер очаква големия момент: благодарение на уникалния микроклимат в Зеевинкел в Бургенланд през някои години се развива благородна плесен (Boytris Cinerea) по гроздето, която сбръчква зърната и им придава извънредна смесица от вкусове. Едва тогава в лозята на Крахер започва брането зърно по зърно. И внимателно се превръщат в сладко вино от селектирано грозде.

През пролетта Герхард Крахер избира от сладкото вино това, което се отличава с особени качества. А ЩАУДС ВИЕНА го преработва в желета от специален клас, които в момента са голяма рядкост по целия свят.

В България се предлага известното Chardonnay – много елегантно и фино винено желе, с нежен карамелов вкус, леко заиграващ се с ваниловия аромат и дъха на препечено, дължащ се на отлежаването в бъчви тип барик. Цената му е 11.50 бурканчето. Други чудесни винени желета са Muskat (на цена от 11.50 лв. за бурканче, идеално с доматени салати, бели плодови вина и зехтин), Traminer (11.50 лв., много карамелено и с плътна структура, съвършено допълнение към различни видове ястия с пилешко месо) и Cuvee (11.50 лв., с наситен аромат на ванилия, заради бариковите бъчви, в които се изработва, присъства дъх на препечено).

И накрая, но в никакъв случай не на последно място – прелестното Rotwein Cuvee, което е малко по-умерено и слабо, с лека кисела жилка. Характеризира се преди всичко с по-ограничен характер. Цената му също е 11.50 лв. за бурканче. Идеално предложение за коледните и новогодишните празници, по време на които ще зарадвате близките си или любимия човек с нещо нетрадиционно, малко познато и супер, супер изискано!

Тези желета определено ще внесат чар на трапезата ви! Те придават просто уникален вкус на ястията, към които се добавят. Идеални са за различни месни ястия, като добавка към сладкиши, сосове, дресинги, десерти и солени печива. Можете да ги консумирате и на филийка сусамов хляб с малко масълце и хубаво френско сирене. Добър апетит и наздраве! Коментари