Винено желе – новият хит в гурме културата

За много от световно известните готвачи използването на винено желе е като светия Граал на който придава финалния щрих на техните изискания ястия. То е много важна част от гурме културата и е един от триковете в ръкава на доста топ главни готвачи. Мъничко желе би направило всеки един сос или дресинг уникален. Желето от вино намира мястото си и в различни месни ястия, сладкиши, десерти и солени печива. Ароматът му великолепно се съчетава с цялото ястие, като му придава много мистичност и тайнственост.

Какво е винено желе?

Виненото желе е точно това, което изглежда. Това е на пръв поглед нормално желе, което се прави от вино. За направата му се използват различни видове вина. Може да е червено, розе или бяло, като вкусовете може да са сладки, пикантни и така нататък. Всичко зависи от желания резултат. Представете си чувството да усетите вкуса на виното, не само в чашата си, но и на филийка сусамен хляб с малко масълце или изискано френско сирене.

Виненото желе е на пръв поглед конфитюр с типичен характер, но то всъщност е много повече от това. В него виждаме чистотата на цвета и консистенция без нито една грапавина. Желето от вино е неслучайно бутиков продукт, който бива обожаван от най-изтънчените личности. Често цветовете напомнят на нежен кехлибар, който би стоплил душата на всеки един ценител на детайлите. Различава се от всички други желета, защото в тях има малки семенца или парченца плод. Докато повечето от желето се прави директно от плод или плодов сок, тъй като виненото желе е уникално, то се произвежда от обработен плодов продукт. Вкусовите качества на желето се обогатяват с фина кристална захар, която оформя бленда от вкусове, който усещате в устата си.

От какво грозде се правят винените желета Крахер?

В края на всяка есен, повечето от гроздето е вече събрано от лозите и вече е под формата на готови млади вина. В този момент в Крахер се очаква един уникален етап. В Зеевинкел, Бургенланд има доста интересен микроклимат, които в някои определени периоди предизвиква развитието на плесен, която е благородна за нас. Тази плесен се развива по зърната грозде и ги набръчква. В следствие на това вкусовите качества се изменят до неузнаваемост в посоката на разнообразния вкус. В Крахер започват да берат гроздето зрънце по зрънце. Тогава е момента, в който се появяват селектираните сладки вина. Питате се къде е желето щом говорим само за вино? Когато дойде свежата пролет, Алоис Крахер избира най-специалните вина, които се характеризират с по-особени качества. След това тези вина се дават на ЩАУДС ВАЙН, които се занимават с изработката на винени желета от специален висок клас. Те са адски редки, заради уникалния микроклимат, за който Ви разказахме.

За какво можем да използваме виненото желе?

В гурме културата виненото желе се комбинира с галерия, като комбинацията на кратко наричаме желерия. Това вдъхва много нова свежест и идеи в традиционната кухня и придава елегантност на всяко едно нещо, в което вложим винено желе. Трудно може да си представите да сервирате нещо по-стилно и изискано от бутилка елитно вино и фино винено желе.

От всеки един сорт грозде се получават различни желета, които се отличават с прекрасен вкус и специфично усещане.

Най-елегантните винени желета се произвеждат от тези сортове вина:

Шардоне – виненото желе от селектирани гроздове Шардоне е с много изтънчен и фин вкус на карамел. В ароматът се усеща леко ванилова нотка, както и препечен дъх, който се е появил в следствие отлежаването на виното в барикови бъчви.

Мускат – за мускатовото винено желе се избират вина направени от най-перфектните зърна грозде. Перфектно е комбинацията с доматени салати, зехтин и бели плодови вина.

Траминер – виненото желе от вино Траминер е много карамелено и със структура, която е плътна. Определено ще усетите някои от чертите на гроздето Траминер – неговия аромат и вкус. Това желе е перфектно допълнение към всяка една форма на пилето.

Кюве – виненото желе Кюве е с наситен аромат на ванилия. Това е другото желе, което е направено от отлежало в барик вино. Това значи, че дъхът на препечено е присъстващ.

Ротвайн Кюве – това е най-умереното и леко винено желе. Усещат се леко кисели жилки, като това е и класическо желе, което може да се похвали с наистина по-ограничени свойства.

До скоро с винени желета можеше да се сдобиете само от бутикови магазини в столиците на виното. Но отскоро не е задължително да посетите някоя от страните като Франция, Италия, Испания, Германия или Австрия за да се запонаете с този еликсир. Тези прекрасни винени желета вече са достъпни и в България благодарение на Авексим ООД. Коментари