Как да пазаруваме разумно без да се изкушаваме и харчим излишно

Хайде, време е за един разумен хранителен шопинг тур. Съвети, които определено ще са ви от полза, особено за дамите.

Ясно е, без да се стараем да ви убеждаваме, че най-удачния избор да се пазарува е голямата хранителна верига. Тук определено се предлага най-голям асортимент от хранителни продукти, събрани на едно място. Няма защо също да ви убеждаваме, че пазаруването е лесно и бързо. Но, има и отрицателни страни. От друга страна въпросното разнообразие от продукти така ни изкушава, че не успяваме да се въздържим, а това никак не се отразява добре нито за поддържането на теглото, нито на здравето.

Не се заглеждайте по чипсовете, шоколадите и другите примамки на касата

Тук ще се опитаме да ви дадем няколко препоръки точно в тази насока, как да пазаруваме умно.

  1. Първо и основно правило: Никога не ходете на пазар на гладен стомах. Ясно ви е, че тогава е много по-трудно да устоите на изкушението да купите куп излишни и освен това калорични неща. Какво да направим? Хубаво е да си имате готов списък за пазаруване – така ще се ограничите в купуването на куп ненужни неща.
  2. Съставеният от вас списък с продуктите, които са ви необходими, трябва да се спазва. Не го нарушавайте. Вземете с вас и толкова пари, колкото смятате, че ще са ви нужни за продуктите от списъка.
  3. Не е нужно да се мотаете безцелно в хипермаркета. По-добре се насочете към към щандовете с продуктите, които са ви необходими. В противен случай знаете, че сте изложени на риск да се хвърлите на нещо много апетитно, което ще наруши вашите здравословни хранителни навици.
  4. Не се поддавайте на всяка реклама, която ви подканва да купите ужасно вкусно и изкушаващо лакомство. Освен, че са красиви на вид, продуктите определено са и много калорични. Хубаво е да се усетите навреме преди преди да посегнете към поредната сензация на пазара.
  5. Не се застоявайте на касата. Изобщо не е хубаво да разглеждате разположените близо до вас чипсове, шоколади и какво ли още не. Да, ужасно вкусни са, но съдържат и ужасно много захар, сол и химикали, разбира се със съмнителна полза.
  6. Пазарувате, защото очаквате гости. Постарайте се да закупувате храни и продукти във вакуумирани опаковки, откъдето няма да се изкушите да извадите “забраненото“ парче.

Няма универсално правило за пазаруване, но ако спазвате тези прости правила ще се отървете от куп глупости, а и ще спестите доста пари. Коментари