10 съвета как да разгледаш Европа съвсем евтино

Мечтаете да пътувате, но винаги отлагате за друг път, защото парите все не ви стигат или точно когато имате някакъв запас винаги излизат непланирани разходи. Желаната почивката не се осъществява, а вие оставате само с мечтите и разочарованието, че пак сте у дома.

Крайно време е да обърнете гръб на строгите икономии и да се порадвате на живота. Човекът е човек, когато е на път, казва една стара поговорка. Ако подходите разумно, планувате от рано почивката и определите подходящ бюджет, може и да не ви излее чак толкова скъпо, колкото си въобразявате.

Имаме една добра новина. Ако се заемете сериозно със задачата и организирате своя eurotrip една хубава екскурзия от 7 дни ще струва по-малко от последния козметичен ремонт на кухнята или неразумното пазаруване с приятелки в мола .

Ето и нашите съвети, с които вашата евро разходка ще ви излезе на съвсем прилични цени:

1. Потърси по-неизвестно, но пък достатъчно интересно местенце:

Вярно е, че Париж, Рим и Венеция са топ местата на стария континент, но ако не си събрал достатъчно средства по-добре ги остави за друг път, когато ще имаш възможност наистина да поглезиш половинката си. Една екскурзия до Дубровник, Краков или старата Будапеща няма да ви разочарова. Има толкова красиви и не толкова популярни дестинации на съвсем прилични цени, които ще ви оставят спомен за цял живот.

2. Не на туристическите пакети:

Десетдневните пътувания с автобус, с включени ваканционните пакети, безспорно са един компромисен вариант да обиколиш Европа. Само че често докато смятате забравяте, че в тези пакети не са включени допълнителните разходи за храна, музеи, атракционни, туристически такси. Те със сигурност ще изтънят допълнително джоба. Туристическите пакети далече не са толкова икономични като вариант. Сами изчислете какъв бюджет ви е необходим, бъдете независими и регулирайте местата, които искате да посетите.

3. Виж Couch surf офертите:

Хотелите, дори и тези, които тиражират, че предлагат най-ниски цени знаят, че всеки закъсал турист ще си плати и по-висока цена за стая. „Couch surfing’’ общностите (или couchsurfing организациите) имат своя интернет мрежа от хора и семейства, които предлагат възможност за безплатни нощувки на разменни начала. Тази вълна стана много популярна в Европа през последните няколко години, особено за неортодоксално настроените пътешественици. Ако си от авантюристите ще ти е от полза да се поразровиш в сайта на тези организации couchsurfing.org.

4. Избирай евтини полети:

Има няколко нискотарифни компании, на които може да се доверите и да летите за жълти стотинки. Те предлагат страхотни цени на туристи с непланирана дестинация. Полети като Истанбул-Мароко , Лондон-Париж могат да се намерят от 10 до 70 евро за еднопосочни билети. Всичко, което трябва да направите е да потърсите в нета кой са най-предпочитаните нискобюджетни авиокомпании. Може да се поровите и в сайта skyscanner.net.

5. Пътувай с минимум багаж:

Ако пътувате активно би трябвало да знаете, че чекирането на багажа отнема все повече време, а и пари. Опитайте се да вземете само най-необходимото, което спокойно се побира в една малка раница. Специалистите твърдят, че това е обикновено 10% от вашето тегло. Съветът се отнася най-вече за жените, които искат да вземат всичко със себе си. Ако нещо сте забравили, допълнително може да закупите при пристигането.

6. Фотосесия, моля

Най-лесният и забавен начин да документираш своето невероятното пътешествие, е не като си купуваш дрънкулки, а като снимаш. Фотоапаратът ви дава възможност да уловите хиляди спомени от екскурзията. А и снимките са спомен за цял живот.

7. Изпрати картичка:

Вместо да купуваш куп ненужни сувенири, изпрати картичка. Приятелите определено ще се зарадват, защото те имат сантиментална и колекционерска стойност. Един малко позабравен и старомоден начин да поздравиш персонално някого. Цените на картичките на са високи, но пък са с лично послание. Опитай!

8. Не пътувай сам:

Перфектният вариант е пътуване за двама човека. Трима ще сте прекалено много, но ако си сам ще трябва да се бръкнеш солено за единични стаи. А и на кой му се пътува сам? Пътуването с приятел или с половинката спестява доста разходи. Повечето специални оферти са именно за двама. Ще се учудиш колко може да се спести, когато има с кого да поделиш част от разходите.

9. Поразходи се пеш:

Ако си ходил тук-там, знаеш, че градския транспорт, метрото и таксита не са никак евтини. Туристическите разходки предлагат неща, които с метрото няма как да видиш – фото-изгледи, вълнуващи гледки на града и забележителностите, които винаги си искал да посетиш. Е, ако походиш пеша, ще имаш тази възможност, без да даваш излишни пари за билетчета.

10. Кажи не, на лъскавите ресторанти

Туристическите гидове умират да водят екскурзиантите в тузарски ресторантчета (разбира се по предварителна уговорка със собствениците, за да получат процент). А те, както се досещате, са сериозен екстра разход. Истината е, че има достатъчно приятни и романтични местенца, в които готвят вкусно и които сами бихме могли да изберем според джоба и вкуса си.

Топ съвет:

Не се втурвайте да пътувате през най-силния сезон – лятото. Европа е толкова красива и в ранна пролет и късна есен. Зимата може да попаднете на някой евтин вариант за едно незабравимо приключение в Алпите и Скандинавието. Планувайте почивките си от рано, така ще имате възможност се възползвате от промоциите и отстъпки, които предлагат агенциите. Да изберете екскурзия в неактивния сезон означава ниски цени и по-малко тълпи от хора. Коментари