Барселона, секси перлата на Европа

Барселона не е просто вторият по големина град в Испания. Барселона е столица на автономната област Каталуня. Това е град, пропит от любов, история и величественост. Град, в който трябва да обърнете гръб на всичко традиционно и да се отпуснете в неговия водовъртеж.

Оставете се да ви открие самият той. И ще се влюбите, защото няма човек, който да не е бил в Барселона и след това да не твърди: „Барселона, любов моя“.

Градът е основан като като колония през І в. пр. Хр. от римляните. Те го наричат колонията „Барчино” (Barcino). Над 200 години Барселона е била и под мюсюлманско владичество. Години по-късно се превръща в графство на Династията на Каролингите, които управлявали Франкската държава и наследили Династията на Меровингите.

Казват, че маврите и франките са оставили траен отпечатък върху Барселона. С появата на франките, Барселона и Каталония оформят своя идентичност, много по-различна от тази в Испания и това си личи по езика. Каталунците имат много френски думи в говора, а испанците напротив много арабски. Затова и каталонският не е испански език, а самостоятелен.

Има различни начини да се потопите в обятията на този очарователен град. Най-лесно е да се запишете към някоя туристическа програма и да се доверите на някой гид. Излиза около 40 евро за една обиколка на града, като ще видите почти всичко, но доста набързо. Тук не включвам входните такси, които определено не са никак евтини.

Но със сигурност ще видите много неща. Ще се потопите в старинните улички, съвременната архитектура и огромните музеи, които предлагат незабравими преживявания. От години се твърди, че Барселона е и най-сексуалния град. И който е отишъл там е преживял най-голямата си любовна история.

И аз моята, там се влюбих отново и надявам се завинаги. Затова и новите двойки изживяват медения си месец именно в Барселона. Старинно поверие гласи, че който отиде до Барселона никога няма да се раздели с човека до него, защото магията на любовта действа дълги години.

Другият вариант за разходка, е да пренебрегнете традиционните туристически указатели и сами да си организирате маршрут, да се оставите на емоцията и да се потопите в Барселона.

Казват, е Барселона е вещица. И това е така. Тя така умело омагьосва сърцето ти, че ти се иска да съблечеш всичко от себе си, да отвориш душата и да позволиш всичко да ти се случва, сега и на момента. Плажовете в Барселона са разкошни. Може да стигнете до тях по всяка крайбрежна улица. Морето е чисто, персоналът приветлив.

Е, пясъкът не е като в България ситен, но затова пък се почиства и изравя всеки ден. Има много свободни места, на които не трябва да плащаш за чедър и шезлонг. И спокойно може да се наслаждаваш на гледката , а водата е топла, топла.

И за всички, които са решили да посетят този невероятен град, от личен опит ви съветвам да не хуквате още първия ден след пристигането си да опознавате сградите на Антони Гауди. Отдъхнете, съберете сили и тогава атакувайте и опознайте този велик испански архитект, който умело успява да превърне и преобрази града в един невероятен декор на своята необуздана и по-скоро призрачна фантазия.

Задължително посетете прочутата църква, построена от него „Саграда фамилия“, както и Casa Batllo и Casa Mila. И ако не знаете, Гауди е построил стотици сгради в Барселона, но умира в болница за бедни, защото на 6 юни 1926-а, когато се открива трамвайната линия в Барселона той е блъснат от от мотрисата. И тъй като не са намерени никакви документи умира сам и в приюта за бедни.

А най-дългата средновековна улица La Ramba, впечатлява със своят артистизъм и ритъм на живот. Това е най-емоционалната улица. Там се събират хиляди тинейджъри, и се обясняват в любов на момичето, което обичат. Гледката е много мила. Не мога да опиша всичко, то трябва да се види и да се усети.

Барселона е история, историята е градът. Най-старите райони са разположени до морето, включително и пазарната зона, разположена в готическия квартал (Barri Gotic). От другата страна на главния булевард Ла Рамбла (La Rambla) е известният квартал Равал (Raval). До 80-те години на ХХ в. това е бил най-бедняшкия квартал, включващ и китайски квартали. Днес там може да намерите скъпи бутици и заведения.

Ще кажа само, че за любителите на алкохолния туризъм алкохол се продава навсякъде, но не е позволено да се сервира на непълнолетни. Нощните клубове и барове работят до сутринта. С чаша ром може да посрещнете изгрева. И задължително оставяйте бакшиши, нищо че в сметките е включена такса обслужване от 5-7%. Сервитьорите си чакат нещо и на ръка.

Хубав град, хубави хора. Красота.

Виолета Андреева, София

Тази публикация участва в конкурса „Моята незабравима почивка Коментари