Белград – плескавици, дуня и хубави жени. Ovo je standard!

„Да попием, да попеем, да пуцаме, да се сбием, па да се прегърнем, друже мой“. Още ли се чудите къде може да чуете тези фрази. На Балканите, разбира се. Ако стесним още повече ареала, директно попадаме в Белград. Столицата на Сърбия. Град на веселие и плам, град в който животът не спира. Град на контрасти. Но град, в който си заслужава да отседнете поне веднъж.

Няма нужда от специални планове. Ако обичате хубавата храна и кръчмите, в които купонът тече денонощно, ако сте ценител на красивите жени, които грациозно полюшват бедра по улиците и събират погледите на минувачите, ако уважавате мъжете с „цръно чувство за хумор“, палете колата и потегляйте. За всеки има по нещичко. „Лепо“ е, няма да съжалявате!

Белград, столицата на Сърбия

е на 380 км от София. На граничен пункт Калотина, не се чака много, стига да не попаднете в сезона, когато гастарбайтерите се прибират. Тогава си отделете поне два-три часа. За влизане в Сърбия ви е необходима само лична карта, талон на колата, достатъчно пари и доза настроение.

Пътува се сравнително бързо. Сърбите сериозно са се заели да строят нови пътища. Според обещанията на сръбските власти до година и половина ще е готова цялата магистралата от Калотина до Белград. Тогава разстоянието София – Белград ще се взима за не повече от 3 часа.

Съветвам ви да отидете до тоалетна още в България или на някоя бензиностанция в Сърбия. Веднага след границата има WC, но мургави арендаторки са обявили цени от 1 евро за тази така „важна“ потребност. Сякаш ползвате позлатени писоари, а не стара и занемарена тоалетна, каквото всъщност е. Освен това винаги има навалица.

Искам да ви обърна внимание на нещо важно. Внимавайте с телефоните. Сърбия не е в ЕС и мобилните оператори могат сериозно да ви порежат в сметките, ако сте забравили да изключите мобилните данни или говорите по телефона. От личен опит споделям, че дори и при изключен мобилен интернет, по неясни за мен причини ми бяха начислили 100 лв, В този ред на мисли, ако нямате нещо спешно, най-добре изключете телефона и се отдайте на релакс, забавления и културен живот. А на мобилните оператори им пратете една „пичка му матерна“.

Историята на Белград

Белград е изключително стар. Построен е I в. преди новата ера при сливането на река Сава и река Дунав на келтския хълм на Синдидунум. Сърбия е родното място на цели седемнайсет римски императори. Само в Италия са родени повече римски императори, отколкото в Сърбия. Ниш пък е родното място на император Константин Велики.

Кой ли не е завладявал Белград – римляни, готи, византийци, франки, турци, австрийци. Затова е и така пъстър. Градът е бомбандиран 40 пъти през годините. Запазените сгради от Хабсбургите са само приятно изключение от правилото на всеобщата занемареност, несигурност и ехото на кървавите Балкански войни.

Белград кафенета

Живот

Въпреки факта, че заплатите в Сърбия рядко надвишават 300 евро, хората са весели и отворени, с такава щастлива усмивка вървят по улицата, че чак малко се срамувам донякъде от нашия български декадентски и заядлив манталитет.

Вечер може истински да почувствате живота в Белград.

Традиционните таверни (Кафани) са пълни с местни хора и туристи, дори и в делник. Забавляват се като за последно. Пушат, пият крушова ракия, танцуват на масата и крещят: „Живели“. Храната е изключително вкусна. А плескавиците се топят в устата. В почти всяка кръчма има музиканти, които обикалят от маса на маса и припяват на уше каквото ви душа иска. От Шабан, през Мирослав Илич до френски шансони, испански канцонети, македонски песни, български хора. Не искат пари, но е прието все пак да им дадете бакшиш, колкото поискате. Всичко взимат – евро, левове, динари.

Задължително си поръчайте сръбската запазена марка – каймак. Дори самите сърби се шегуват помежду си, че жените им са толкова красиви, защото като малки бабите им са ги хранили с много каймак. За огнената сръбска салата, айвара, великите пити, няма да обяснявам. Що е сръбска храна, все е „добро“.

В Сърбия може да си намерите много нови приятели. Всички са „братя“. Каже ли ти сърбин „брате“, да знаете, че няма да ви предаде. Но имайте едно наум, сърбите са пиперливи хора. Ако ги обидиш несправедливо, палят бързо и току виж направили тарапана. С тях за политика не говорете. Нито им заглеждайте жените. В Белград дори играта на шах в парка може да завърши с шумно парти, а на пазара винаги ще ви предложат нещо вкусно като подарък.

Белград се превръща във все по-популярна дестинация и сред меломаните, тъй като в града се провеждат повече от 100 музикални фестивала годишно. В Белград също си имат улица на „Червените фенери“ , само че тяхната се казва улица на „Силиконовата долина“. Намира се в центъра.

Ето някои от най-големите забележителности на сръбската столица, които не трябва да пропускате. 

1.Парк Калемегдан и Белградската крепост 

В парка се влиза от улица „Кнез Михайлова”, улицата, която прилича на нашата „Витошка“. Прекрасни алеи, останки от крепостни съоръжения, кафенета, игрища за тенис, баскетбол, музеи и обсерватория. Задължително вижте точката на сливане между Сава и Дунав, както и емблематичната статуя „Победник”.

2.Площад Република

Ако някога си уредите среща в Белград, направете я на площада като истински сърбин. Това е основното място за срещи в града. На площада се издига статуята на Михайло Обренович, там е и Народният театър, Националния музей и пешеходната улица „Кнез Михайлова”.

Белград Skadarlija- бохемската улица

3. Улица „Скадарлия“

Духът на Стари Белград е събран на тази улица. Наричат я белградския монмартър и бохемската улица. Улицата е павирана, затова внимавайте с обувките. Често срещана гледка е да видите жени на токчета/ все пак трябва да сме елегантни/ как тупват между паветата, опитвайки се да бъдат грациозни. Други едва, едва пристъпват и се карат на мъжете до тях, че не ги държат както трябва. В този ред на мисли – ниски са за предпочитане, поне докато стигнете до кръчмата.

„Скадарлия“ никога не спи – не е случаен фактът, че през годините ресторантите в района са посещавали Алфред Хичкок, Джими Хендрикс, Брат Пит, Анджелина Джоли и още куп знаменистости. Най-готините кафани тук са „Šešir moj“, „Tri šešira“, „Dva jelena“, „Zlatni bokal“, „Ima dana“ и „Dva beli goluba“.

4. Улица „Краля Милана”

Старият дворец се намира на тази улица и е построен е през 1881 г. Днес вече е седалище на общината. Тук е и новият дворец, построен в началото на ХХ в., в момента седалище на президента. Срещу Стария дворец може да видите и сградата на сръбския парламент.

5. Историческият квартал „Гардош“

Старият квартал е запазил културния си облик с неговите тесни улички, стари къщи и църкви. Той е разположен на хълм, на чийто връх се издига кулата „Сибинянин Янко”. Там се намира и Земун – някога отделно градче, а днес любима част от Белград заради оживения си кей със заведения и увеселителен парк.

6. Музеят на Никола Тесла

Музеят е в центъра на Белград, помещава се в красива вила от 1929 г. Според завещанието на Тесла, там се пазят всичките му вещи, преместени в Белград през 1951 г. Там са неговите оригинални книги, списания, чертежи, документи, снимки и макети.

7. Националният музей

В националния музей ще видите картини на Матис, Рембранд, Пикасо, Роден, Реноар, Дега, Сезан, Моне и много други. Музеят се слави със своята френска, италианска, японска, руска колекция, както и с произведенията в стил кубизъм.

8. Сливането на Сава и Дунав

Самото място е едно от най-посещаваните места в Белград. Намира се точно под крепостта и до Големия военен остров – кътче непокътната природа. По брега на реките има много плаващи заведения – ресторанти, кафенета и клубове.

9. Авалската телевизионна кула

Авалската кула е била построена през 1965 година, но по време на бомбардировките на НАТО в Сърбия през 1999 година тя е била разрушена. През 2010 година телевизионната кула била издигната наново и днес това е най-високата телекомуникационна кула на Балканския полуостров. Повторното изграждане на кулата било финансирано изцяло с граждански дарения.

10. Ада Циганлия

Най-посещаваната лятна курортна зона в Белград. Някога е била остров, а днес е полуостров с езеро, заобиколено от 7 км плажна ивица с отличие син флаг. През лятото Ада Циганлия е почти като отделен град с до 300 000 посетители на ден през уикенда. Благодарение на тази популярност, Ada Ciganlija е наречена „More Beograda“ („Белградско море“).

Някои животни обикалят свободно в района, като зайци , патици , гъски и лебеди. В близост до езерото е построена малка зоологическа градина , съдържаща предимно блатни птици, както и екзотични животни като пауни , фазани и пигмейски кози . На брега има ресторант и типична сръбска къща от 18-ти век от Шумадия, която е била деконструирана от Централна Сърбия и е преместена тук.

Валута в Сърбия

Официалната паричната единица в Сърбия е динар. 1 евро се сменя за около 113 динара. Може да обмените във всички местни обменни бюра наречени „MENJAČNICA“. За предпочитане обаче да смените пари още в България. За една вечер, без да се ограничавате, около 100-150 лева, ще бъдат достатъчни за двама, тук не включваме хотелите, които започват от 50 лева на вечер.

Градски транспорт в Белград

Метрото има само няколко станции, затова пък автобуси, трамваи и тролеи пътуват до всяка част на града. Билетите се заверят при качване. Има и контрольори затова не рискувайте да пътувате гратис.

Паркиране

Паркирането в стария град е проблем. Почти няма места. И тук има синя и зелена зона. Ако не я платите, няма да ви вдигнат колата, но глобата е 20 евро, които трябва да заплатите по банков път.

Общите ограничения за скоростта по пътищата на Сърбия са:

+ 50 км/ч в населени места

+ 80 км/ч извън населени места

+ 120 км/ч по магистрали

Глобите за различните нарушения са в размер от 50 до 500 евро. Не са дават на ръка, а се заплащат в банка или пощенски клон.

И да приключа с разказа си. Нещо като сръбски шовинизъм спрямо българите няма – нито на границата, нито в Сърбия. Дори напротив, като чуят „От България сме“ и веднага следва репликата : „Абе брате па тако ми речи“. Всичко останало е политика и промити мозъци.

Ovo je standard, казват балканците. „Ово е, Белград“! И като се върнете не забравяйте да споделите вашите преживявания, току виж сте видели нещо различно, което ние не сме. Коментари