На почивка в Доспат – едно райско кътче в Родопите

Не познавах Родопите. Бях чувала само за невероятната природа, чистия въздух, уникалните забележителности, които се крият в Родопи планина. В края на месец април неочаквано ми се отвори страхотна възможност да посетя това райско кътче на България и по-точно град Доспат.

Пътуването от София до Доспат като времетраене е около два часа и половина. Пътува се в близост до страхотни природни забележителности. Вярно пътят е криволичещ, с доста завои, но гледката, която ще се открие, наистина си заслужава.

Доспат е изключително красиво, спокойно и уютно местенце. Особено подходящо за хора, които търсят пълен релакс. Градът се намира в планински район. Съвсем близо до града пък е изграден и небезизвестния на всички язовир Доспат. Това е и истинско улеснение за риболовците. Почитателите на риболова могат да се отдадат на своето любимо занимание, без да им се налага дълъг преход. Достъпът до язовира с автомобил, също е възможен.

Местните разказват, че името града се произнася като „Доспать“ , което според тях идва от две думи, те са дос, което означава (приятел) и пать (път) – „приятел на пътя“.

Бях чела и съответно чувала, че мястото е красиво, но истината е, че всеки сам трябва да се убеди в достоверността на разказаното от приятели. С две думи „планински рай“.

Риболовът

Язовирът, както е известно на планинарите и риболовците, се намира на 1200 метра надморска височина. Той е определян като втория най-висок язовир в България. Като обем се разпростира на цели 22 000 дка водна площ, което пък от своя страна му отрежда втора място по големина.

Условия за практикуването риболов са невероятни. “Раят” на риболовеца. В язовира при благоприятно стечение на обстоятелствата, може да се върнете с богат улов от различна риба – от задължителните пъстърва и костур до уклей, червеноперка, клен и дори шаран. Около огромния язовир може да се наслаждавате с пълни гърди и широко отворени очи на красивите тъмнозелени борови гори, чистия въздух, планинския климат, тишината, спокойствието.

Къде да отседнем?

Местните са се възползвали от близостта на града с язовира и са изградили не малко хотели и вили, в които човек може да отседне с близки или по-голяма компания и да се чувства добре. Както казах на разположение на гостите в Доспат са няколко хотела, къщи за гости, вилички, бунгала. Като цяло всички са уютни и добре поддържани. Ако държите все пак на истинско спокойствие и уют горещо ви препоръчвам хотел „Тихият кът. „Тихият кът“ е хотел и ресторант с невероятен изглед точно към язовира. Кухнята е на много високо ниво. Предлагат се местни специалитети, които задължително трябва да опитате – манатарки в масло, телешка пържола, телешки кюфтенца, домашно кисело мляко със сладко от диви ягоди, родопска баница и др. Сервитьорите са винаги усмихнати и любезни, а цените прилични.

Занимания

Бих казала, че при тази невероятна природа, туристическите атракции трябва да се доразвият, защото градът наистина има огромен потенциал. Като липса отчитам малкото разработени туристически маршрути и екопътеки. Ако сте с кола може да се организирате и да посетите Ягодинската пещера, която е на около 30 км. от Доспат. Дълга е почит 10 км., а за посетителите е осигурен маршрут от близо 1200 метра.

Ако обичате водния туризъм в Доспат имате възможност да се разходите с лодка, като цената за около 30 мин. е 5-10 лв, за групи от около 8-10 души.

За планинарите

На тези, които са дошли да си починат и не обичат да ходят за риба, препоръчвам горещо разходка до язовира по така наречената от местните “необлагородена пътека”. Тя се намира на самия вход на град Доспат, при влизане откъм Батак.

Истината е, че веднъж посетил Родопите се влюбвате и искате да се върнете пак и пак. Красотата на тази планина те грабва и омайва, успокоява и зарежда. Ако не сте ходили в Родопите и по-специално в Доспат, грабвайте сака. Не се описва с думи, трябва да се види. Няма да съжалявате. Повярвайте Коментари