Непознатите места, които обичам (Моята незабравима почивка)

Аз съм на принципа, че ако работата не те приковава на определено място, каква е разликата къде ще живееш.

От остров Кук до Албания, винаги може да се избере дестинация според личните си предпочитания. Лично аз познавам много райски кътчета в различни краища на света, където е не само приятно за пребиваване, посещения и живеене, но пък и е супер евтино.

Всяка година със съпругата ми си определяме по някоя екзотична дестинация. Не обичаме да посещаваме страни, които са пренаселени от туристи и всичко е ясно. Париж и Лондон не са в моите приоритети. Ще ви разкажа накратко за три райски кътчета, в които имах възможност да бъда. Заслужава си! Незабравимо е. Ето ги и тях!

Аваруа, острови Кук

Формално тези парчета земя са част от Нова Зеландия, но се намират на 2008 километра на северозапад от архипелага. Местните тропически плажове не отстъпват нито на йота от Малдивски или Сейшелски, само че тук можеш да си наемеш жилище само за 130 долара на месец.

Билетите за самолет са скъпи, но ако се купят по-рано могат да се спестят доста пари. Не ви е необходима виза, ако няма да оставате повече от три месеца. Но си пригответе пари за виза престой в Австралия, води се нещо като транзит.

Жителите на островите Кук все още не са разглезени от туристите и правят всичко, което поискаш. За една година ги посещават не повече от 100 000 чужденци. За сравнение за същия период от време на Хаваите преминават поне 8 милиона, решени да похарчат именно там парите си, ентусиасти. И ако все още се питаш какво може да се прави там, ще започна с това: гледам китовете, ходя на походи с приятели, наслаждавам се на невероятните природни гледки.

Тук не е позволено на чужденци да купуват имот, но пък могат да го вземат под аренда за 60 години. А за да се вземе тяхно гражданство, трябва да се наслаждаваш на красотите им поне няколко години и едва след това се получава разрешение от властите. Храната не само е евтина, но и много вкусна.

Чешки Крумлов

Почти като в приказка, почти като сън е Чешки Крумлов. Това е едно от малкото места в Европа, което искам да спомена. Със своята старинна част, обградена отвсякъде от река Вълтава, градът е една истинска перла на архитектурата. Чешки Крумлов е разположен на две полуостровчета, разделени от s-образно виещата се река Вълтава.

От историята знаем,че намиращо се близо до немската и австрийската граница, градчето винаги е било със смесено население. Но това е така до превратните исторически дати през 1938 година, когато Германия окупира района и по-късно през 1945, когато немските жители са заставени да напускат домовете си. Сега живеят предимно чехи. В града има около 15 хиляди жители, но туристите са много повече.

Целият град представлява огромен средиземноморски замък, около който постоянно се организират изложби и включително неповторимия Фестивал на розата. По време на фестивала се спира движението и центърът се превръща в нещо незабравимо. Тук се намират най – старият бароков театър в света и втория по големина замък в Чехия.

Едно от местните блюда в града струва 20 долара за двама, а квартира можеш да си наемеш срещу 400 от зелените банкноти. Ако си любител на рафтинга, река Вълтава ти предоставя десетки възможности да се глезиш с хобито си, но за да се чувстваш комфортно, ще се наложи да научиш малко чешки.

Гуанахуато, Мексико

Точно в средата на Мексико се намира този развит и богат на забележителности град Туанахуато. Луксозен апартамент тук можеш да обитаваш за 150-200 долара на месец, а халба бира струва по-малко от долар. За пет долара пък ще хапнеш вечеря от морски деликатеси. Феновете на киното също са облагодетелствани. За всеки нов филм ти искат едва 3 долара..

В този оживен град се намират някои от най-известните забележителности в страната – Плазуела де лос Анхелес, Музей на хората от Гуанахуато. Гуанахуато със своето обаятелно минало, интригуващо настояще и вълнуващо бъдеще предлага много атракции на своите посетители. Но дори и да пиеш бира за един долар, трябва да си приготвиш поне долар за бакшиш. На местните никак няма да им хареса, ако си тръгнете така. Иначе официалната валута е Мексиканско песо.

Странна култура и доста различни хора, но пък е нещо ново. Следващата година плануваме да посетим Гоа, Индия. Ще ви разкажа пак….

Красимир Шаламанов, Пловдив

Тази публикация участва в конкурса „Моята незабравима почивка Коментари