Палма де Майорка, купон до зори (Моята незабравима почивка)

Няма как да ви го опиша, красота, красота, красота.

До Майорка летяхме с България Еър, има много директни полети. Цените са приемливи. А и повечето хотели предлагат шатъл от летищата.

Лично ние предпочетохме рен-а кар. Като наемеш и разделиш на няколко души не излиза по-скъпо, а и имаш кола на разположение по всяко време. От Палма де Майорка до „Cala Ratjada“ e на около час пък с кола. Около /82 километра/.

Ние се настанихме в четризвездния хотел „Caprico“ в Кала Рахада. Но има съответно и по-евтини и по-скъпи места, всичко е въпрос на вкус и пари. Но пък е чисто, стаите са просторни, с изглед към морето. Леглата удобни, тераса, полъх на бриз….Мечта

Най-хубавата част, поне за мен, като любител на морските деликатеси е, че веднъж седмично сервират такива разнообразни вкусотии, за които дори не може да се сетиш. Освен това на 15 минути разходка през курорта и вече си на плажа „Cala Aguila“, който е един от най-красивите места в света. Не мога да го опиша. И е любимото място на почти всички туристи.

И не само плажовете, островът омагьосва с уникалната природа, която определено те предразполага към романтика, особено ако си с любим човек до себе си. Вечери посрещаш залеза, сутрин изгрева.

Може да се отиде на хиляди места, все пак това е Майорка.

Специално ние си избрахме съботния ден за разходка до пазара Плака де Принс. Там човек ще намери не само месни специалитети като суджук, сирене и хрупкави пресни плодове и зеленчуци, но и стилни плажни дрехи. Цените са съвсем прилични и ако може да се пазариш, ще се издействаш много хубава отстъпка.

Вечерта цялата компания отидохме до бар „Лиагост“, който се намира в центъра на курорта. Там се продава най-страхотния тапас, само за 1,3- евро.

Между 4 и 8 часа пък на един от баровете на кея, Ночас, всички коктейли са на промоция само по 4 долара и може да си поръчаш каквото ти хрумне. А усмихнатият барманът ще изпълни всяко твое желание.

Както споменах, ако искате да обиколите острова, най-добре е да се направи с кола, обиколките с чартър излизат изключително скъпо.

А столицата Палма, възникнала като град още в далечния XIII в, напомня изключително много Барселона. И самата улица, която се води централна се казва по същия начин като в Испания „Ла Рамбла“.

Пред символа на столицата е готическата катедрала “La Seu”. Превежда се “светлина” и се намира на метри от пристанището. Според екскурзовода е сторена преди близо 400 години. Старата част на града прилича на нашия Несебър донякъде. Има малки и много тесни улички, старинни къщи и и красиви църкви.

В един от дните посетихме невероятния замък Белвер. Има какво да се види и разгледа, а пак ако не обичате забележителности, то плажа е ваш. Задължително със слънце защитно олио. Много бързо се изгаря, от личен опит ви казвам.

Ако оставим зад гърба си бутаницата, джебчиите и множеството туристи бих казал, че беше красиво, много красиво.

Ивелин Кръстев, Горна Оряховица

Тази публикация участва в конкурса „Моята незабравима почивка Коментари