Прага – изумителна почивка в града

Столицата на Чехия е идеално място за отпуска в града. Няма значение дали се интересувате от история, култура, музика или просто от качесвено хапване и пийване – всичко това ще намерите в Прага. Уникалната готическа архитектура, историесското наследство, големие брой забележителности и музеи превръщат града в идеално място за прекарване на отпуската. В сравнение с други европейски столици Прага си остава един относително евтин вариант за почивка.

Едно от големите удоволствия в град като Прага е просто да обикаляш по улиците и да се наслаждаваш на всичко, което ти попадне пред очите. На всяка уличка ще намерите нещо интересно, а когато се изморите винаги може да поседнете в първата срещната бирария и на съвсем прилична цена да пробвате някой от разнообразните видове местна бира.

Ако все пак имате нужда от малко вдъхновени за вашата екскурзия до Прага ние сме ви приготвили кратко описание за най-популярните градски забележителности.

Пражки Град

Най-големият старинен замък в света, който е разположен на територия от близо 70 кв.км е наистина една от главните забележителности на града. В Пражки Град може да се видят образци от най-различните архитектурни течения през последното хилядолетие, от готически до базилки в романски стил. Освен многочислените градини и дворци тук също така се намират и няколко музея, които не бива да пропускате.

Карлов мост

Този дълъг над половин километър мост свързва историческите централни квартали „Мала страна“ и „Старе место“. Според легендите точно от Карлов Мост зашит в чувал е бил хвърлен във водите на Вълата почитаният в Чехия светец Ян Непомуцки. Мястото е отбелязано с вграден в перилата кръст и два медни пирона. Строителството Карлов мост е завършено през 1402г. и на него се намират 30 статуи, които „надзирават“ туристите. Съществува поверие, че ако докоснете някоя от скулптурите и си намислите желание, то непременно ще се сбъдне. Същото важи и за пожеланията на влюбените двойки, които се цеклунат на моста.

Карлов мост също така е популярно място за най-различни представления на улични музиканти, театрални трупи и кукловоди.

Астрономическа кула часовник Орлой в Прага

Пражки Орлой

В кулата на старото кметство, което украсява централният площад Староместски се намира най-старият функциониращ астрономическият часовник в света. Това изумително произведение на средновековното инженерно изкуство показва движението на Слънцето и Луната, разположението на зодиакалните знаци, часовете на изгрева и залеза и редица други неща.

Най-популярно обаче сред гостите на Прага е представлението в стил средновековен куклен театър, което се разиграва на всеки кръгъл час. Освен 12-те апостола, които обикалят в кръг се появяват фигури въплъщаващи такива човешки пороци, като скъперничеството и суетата.

Ангел размахва меча на възмездието, а скелет дърпа въжето и бие камбаната, напомняйки ни преходността на битието. В края на това мистични изживяване кукурига златен петел и започва отброяването на часа. В никакъв случай не пропускайте да видите това забележително зрелище!

Музеят на Франц Кафка

Всъщност това не е точно музей в традиционния смисъл. По-скоро подвижна експозиция, която за по-дълго време се е задържала в града и носи името „Франц Кафка и Прага“. Изложбата ще остане в Прага до 2015 година и е разположена в сградата на бивш тухлен завод. Макар и да смята Кафка за немски автор мистичния колорит на неговите творби, тайнствеността и странните му герои – всичко това е родено в Прага. Именно там в еврейското гробище в Страшнице се намира и гроба на писателя. Коментари