Сицилия – влюбеният в живота остров

Pronto, pronto. Току що кацнахме на малкото летище в Катания и навсякъде ни оглася звучна италианска реч. В Сицилия сме. За моите преживявания в Катания, Таоромина, Сиракуза от първо лице, ще ви разкажа във втората част. Сега да се пренесем на острова и да научим малко повече за това кътче от рая.

Сицилия – е най-големият остров в Италия, който се намира на върха на „италианския ботуш”.

Сицилия е опазена от чуждестранни инвестиции с малки изключения, затова е толкова автентична.

Бреговете й се мият от водите на три морета – Средиземно, Тиренско и Йонийско. Сицилия е известна със своите архитектурни паметници, прекрасна природа, слънчеви дни и чисто топло море. Сицилия е едновременно хаос по улиците, красиви плажове, мафия и истински сърдечни хора. Обикновени селца и великолепни градове. Изглежда, че цялата Сицилия е изтъкана от противоречия. Арабите, гърците и испанците са оставили тук забележителни паметници, които трябва да се видят от първа ръка. Един от най-уникалните, романтични и красиви острови в Италия.

Сицилия има впечатляващи размери, общата дължина на бреговата линия е около 1000 км. Това е най-големият остров в Средиземно море, както и един от най-населените. Там живеят около 5 милиона души.

Територията на Сицилия е единствената част на Италия, която има автономен статут (от 1946 г.). Тя е разделена на 9 провинции, а столицата е град Палермо.

Изглед от Таормина, Сицилия

Мекият климат на Средиземно море и щедрото слънце допринасят за бързото развитие на островната растителност

Днес девствени гори могат да се видят само в защитените природни зони на Сицилия – близо до планината Етна, както и в провинциите Месина и Агридженто. По планинските склонове обаче се простират гори от буки, дъб и тамарик.

Речните долини са покрити с лавандула, шам-фъстък, олеандър и розмарин. В останалата част от острова се срещат предимно култивирани цитрусови насаждения, обширни лозя, маслинови градини, бадемови горички смокини, райска ябълка, банани. Овощното градинарство се развива в равнините и хълмовете в централните и южни райони на Сицилия. Освен това местните жители се занимават с отглеждане на пшеница и орхидеи, риболов, винопроизводство и пчеларство.

Що се отнася до индустрията, тя е най-добре развита в Палермо и Катания.

Най-богатите отрасли са машиностроенето, корабостроенето и нефтохимическата индустрия. Риболовството има значителен принос за икономиката. Около 20% от цялата риба в Италия, се улавя във водите около Сицилия.

Островът не е особено богат на природни ресурси, въпреки че са открити нефт и газ, по-специално близо до Рагуза, а в Трапани се добива сол.

Наред със селското стопанство и промишлеността, туризмът носи значителени приходи за Сицилия. По крайбрежието са построени много модерни и комфортни курорти, които предлагат прекрасни плажни почивки, гмуркане, морски риболов, ветроходство, уелнес програми и термална вода.

Пътуващите от различни части на Европа, Азия и Америка идват тук, за да видят древни паметници, средновековни храмове , катедрали, дворци, много от които са под закрилата на ЮНЕСКО. Сред гостите на Сицилия има и любители на гастрономически, винени турове и екотуризъм. И има защо!

Произход на името

Името на италианския остров има древни корени. Племената, които някога са обитавали тези места, са се наричали „сикани“, а техните земи „сикании“. Времето минава и името се променя на „Sichela“ или „Sicily“. В древни времена островът, се нарича и Тринакрия или островът на „Три носа“, а символът му е главата на момичето, заобиколена от змии, крила и три извити крака.

Мафията в Сицилия

Сицилианска мафия

Сицилия е остров, известен на целия свят с репутацията си като „родина на мафията“. Въпреки че днес мексиканските престъпни групи, колумбийските картели, китайските триади и японската якуза, представляват по- голяма заплаха, мафията произхожда от Сицилия.

Островът става известен с култовия филм „Кръстникът“. Някои туристи посещават Сицилия, за да се потопят в романтичната и опасна атмосфера на мафията, да посетят град Савока (във филма – Корлеоне), да видят замъка на робите, да погледнат към църквата „Св. Никола“ (където се е провела сватбата на Михаил и Аполония) и да похапнат в известния бар Vitelli.

Въпреки това правителството се опитва с всичка сила да изкорени сицилианската мафия.

Всяка седмица в страната има новини за арестуването на някой и друг престъпник, но … мафията е безсмъртна. Повече от една трета от всички незаконни предприятия в Италия все още се контролират от представители на Cosa Nostra. През 21 век италианската полиция постига значителен успех, но въпреки всичко това само насърчава мафията да се обедини. Днес има няколко разделени клана, чиито глави комуникират само в изключителни случаи. Коза Ностра наброява близо 5000 души и 70% от сицилианските бизнесмени са принудени да отдадат почит на мафията.

Празници и фестивали

Когато и да решите да посетите Сицилия, ще се натъкнете на някакъв вид светско или религиозно празненство. Изглежда, че островният живот се състои изцяло от празници.

Всеки сицилиански град има свой светец – покровител на небето, а процесии, представления и панаири се провеждат навсякъде.

Както във всяка католическа страна, Коледата в Сицилия е основното събитие през зимата. Коледните празници приключват на 6 януари с празника Богоявление.

Този театрален триумф е посветен на добрата вещица Бефана. Италианските деца очакват с нетърпение подаръци. Според легендата, магьосницата, пристигаща на метла, минава през комини и оставя своите дарове.

На празника сицилианците оставят чаша домашно вино и сладкиши на камината, за да може Бефана да се подкрепи.

Преди началото на Великия пост

се провежда колоритен фестивал в красивия курорт Ачиреале, който събира много туристи. По това време градските улици са изпълват с огромни каруци, всяка от които представлява една от страните на сицилианския живот.

През пролетта всички жители на острова са заети с Великденска седмица, а след това идва поредица от регионални празници. В първата неделя на месеца се празнува денят на небесната покровителка на Сиракуза, Сейнт Лусия, а в последната неделя на май в южната част на острова, в град Рагуза, те отдават почит на Йоан Кръстител.

На третата неделя от май, в столицата на сицилианския барок – град Ното – се провежда Ден на цветята. По време на този празник една от улиците с дължина 122 м и ширина 6 м е украсена с многоцветен килим.

В средата на юни в  Палермо празнуват няколко дни, в чест на покровителката на гражданите, християнската отшелничка Свети Розалия (1130-1166).

А в Месина, на 13-14 август, по улиците на града се провежда шествие на кукли. Гигантски фигури на кон показват основателите на града – Мато и Грифон, и те се транспортират из цяла Месина, придружени от карнавални шествия.

В средата на август, когато започва традиционната лятна ваканция, цяла Италия празнува Ferragosto,

национален празник, създаден в чест на основателя на Римската империя Октавиан Август. Името на този празник идва от латинските думи „Feriae Augusti“, което означава „Останалата част от Август“.

В наши дни, лятната ваканция е посветена на Успение Богородично. Тогава е прието да се организират пикници с приятели, разходи в провинцията и екскурзии. Градовете и селата на Сицилия са препълнени религиозни процесии, а в Палермо мъжете се промъкват по улиците на града със статуя на Мадоната.

На Ferragosto, жителите на италианския остров традиционно приготвят „gelu di muluna” – замразен пъпеш, украсен с жасминови цветя и лимонови листа.

Черни спагети в сицилия

Сицилия, любима дестинация на гастрономите от цял свят – и има защо

Едва ли някъде другаде могат да готвят с такова удоволствие и да получават толкова удоволствие от храната, както в Сицилия. Порциите в местните кафенета и ресторанти са големи, а вечерята започва с предястие, което тук наричат ​​“антипаста”. Сицилианските ресторантьори умело манипулират мафиотската репутация на острова и поставят зловещи имена в менюто: „Сладолед с експлозиви“, „Пица от кръстника“, „При мафията“. „Стек с риба меч“

Ястията с морски дарове и риба са изключително популярни на острова и как не, все пак дал Бог море. Един от най- търсените морски деликатеси е риба меч – „Стек с риба меч“. Освен това ще намерите много типични рибни ястия за определени градове. Например, в Сиракуза – скопполаричи, печени калмари и сепия. В Катания – stummi abbuttunati, пълнени скумрия.

Сицилия е известна със своята улична храна, по-специално, arancini. Това са пържени оризови топки с различни пълнежи: с месо, към което се добавя доматен сос с грах и моцарела, риба, зеленчуци или шамфъстък.

Един от най-популярните варианти за улична храна е pane ca meusa. Също така си струва да опитате caponata, която е направена от патладжани, маслини, целина, лук и чесън. Всичко това се задушава в доматен сос и се сервира студено (но понякога капоната се поднасая гореща като самостоятелно ястие).

Най-популярният деликатес в Сицилия е каноли, вафлени ролки със сметана от маскарпоне или рикота с добавка на сироп, плодове или плодове. Друг популярен десерт, granita – смачкан плодов лед със захар. Не забравяйте да опитате шоколадов фондан, който се предлага само в Катания!

В сравнение с континентална Италия салатите в Сицилия са малко по- скъпи, но порциите отново са огромни.

Цяла Италия е известна със своята местна пица „spinchini“.

Приготвя се по тайна сицилианска рецепта и буквално се топи в устата.

Сицилианският сладолед е класика, особено след добавянето на шам-фъстъци, бадеми, канела и парченца плодове, бисквити, захаросани плодове, рикота и валфлени кори.

Сицилианската кухня има няколко разлики от кулинарните традиции на Италия. В Катания например харесват ястия с конско месо. В сладките кифли, които сицилианците предпочитат да ядат сутрин, добавят рикота.

Освен това в Сициля е прието купувачът първи да започне разговор с продавача или сервитьора.

Транспорт

На италианския остров има добре развита железопътна мрежа и автомагистрали. Влаковете свързват големите градове на Сицилия – Месина, Палермо, Агридженто, Сиракуза, Катания, Алкамо и Трапани.

Железопътните линии обаче са разположени само по брега на морето и често е по-удобно да се стигне от един град до друг с автобус.

Автогарите се намират в близост до жп гарите и можете да закупите автобусни билети от шофьорите, от касата, както и от павилиони за продажба на цигари и вестници.

В Сицилия, за да спре минаващия автобус, трябва да вдигнете ръка. За да се избегнат глоби, пътниците не трябва да забравят да валидират железопътните и автобусни билети, докато пътуват.

В Палермо може да обиколите града с метро. Метрото е построено през 1990 година. Днес метростанция Палермо се състои от две линии, с 16 отворени станции.

По крайбрежието на острова има и редовен морски транспорт. Той свързва Сицилия с малки острови.

Сувенири

Едно от оригиналните неща, напомнящи за пътуването до Сицилия, са предметите от замръзналата лава на вулкана Етна. Това са висулки, пепелници, фигурки и дори бутилирано вино, произведено от лава. Тези сувенири изглеждат страхотно и са евтини.

За спомен от острова, много хора си взимат от известната сицилианска керамика. Особено популярни са керамичните продукти под формата на плодове, женски и мъжки глави и цветни плочи на стената.

Жените обичат бижута от корали. Бели корали се продават в Месина и Катания, червените в Трапани и Шакка, а черните – в Палермо.

В Сиракуза продават оригинални кукли. Тези кукли изобразяват рицари, царе, царици и сарацински воини. Те са много внимателно изработени и не са евтини. Сиракуза е и вторият по големина производител на папирус в света, така че оригинални свитъци има не само в Египет.

„Вкусните“ сувенири в Сицилия включват най-добрите островни вина – Nero d’Avola и Corvo, пресен зехтин, сирена и мед. Умело изработени сладкиши, плодове с марципан, които се продават в сладкарници и кафенета.

Интересни факти за Сицилия

Под Сицилия се простират две мощни тектонски плочи. Срещата между евроазиатските и африканските плочи, е белязано от най-големия вулкан в Европа – Етна (3329 м). Той има „бунтовна“ нагласа и редовно изригва. Освен Етна, на острова има още няколко „спящи” вулкана. Обширната територия около Етна е обявена за държавен резерв.
През 1743 г. в сицилианския град Палермо се ражда известният авантюрист, алхимик и мистик Алесандро Калиостро.

Trinacria се счита за символ на Сицилия, знак, който обединява слънцето и луната. Образът на тринакрия на острова може да се намери навсякъде: по сгради, рекламни плакати и сувенири Коментари