Уникалните плаващи хотели на Катар.

Като споменем Катар, какво е първото нещо, което ни хрумва.

Естествено, че шум на пари и не напразно. Катар е най-богатата държава в света. И държава, която има огромни, да не кажем неограничени възможности да инвестира в изключително скъпи проекти и съответно го прави.

По този начин освен, че създава стотици хиляди работни места, страната продължава да се облагородява и да гони по пищност и красота вечния си съперник Дубай. В Катар може да ни се завие глава от красота и грандомания – пищни небостъргачи, разчупени сгради, интересни архитектурни приумици, но въпреки това, всичко създадено и изградено с много стил и усещане за лукс.

Кое е поредното амбициозно решение на държавата?

Катар от доста дълго време работи по един изключително грандиозен проект. Компанията Sigge Architects е предложила на катарци да финансира проект, не къде да е, а във водата. Какво ще има във водата ли? Това ще са редица хотели и апартаменти, които ще се изградят във водна среда. Хотелите задължително трябва да образуват изцяло нов остров, който ще е в близост до бреговете на Доха – столицата на Катар.

Основната цел на катарци е, осъществявайки това начинание,

да задоволи всички нужди на футболните фенове, които ще пристигнат в страната през 2022 година за Световното първенство по футбол. Според направените предварителни проучвания, в Катар ще пристигнат стотици хиляди туристи, за да гледат първенството. И за да има място за всички, страната не случайно е предприела осъществяването на подобно екстравагантно решение. Целта е в тези водни хотели да се съберат поне 50 хиляди души.

Katar-Hotel-Oryx-Island-2

Туристите не бива да се притесняват как ще се предвижват до стадионите или до други места на територията на Катар, успокояват строителите.

Няма да има никакъв проблем, защото плаващите хотели и апартаменти ще се свързват по специален начин със сушата. Всеки хотел ще има свои уникални лодки, а транзитни линии за всички посоки ще има на всеки 10 минути. Oryx Island, както всъщност е името на острова във водата, ще предостави всички комунални и битови услуги каквито има на сушата- захранване, канализация и система за рециклиране.

Katar-Hotel-Oryx-Island-3

Най-хубавото е, че когато световното първенство приключи, плаващите хотели

спокойно могат да бъдат пренасочени на други места и съответно ремонтирани за други подобни събития. Схемата е изключително гъвкава и модерна. Пести се от енергия, но в същото време е рискован експеримент, който не решава проблема изцяло, коментират специалисти.

Но пък ако сте решили да посетите Катар, не се колебайте. Има какво да се види, нищо че ще трябва да се бръкнете и със солидно количество пари. Коментари