Полезни съвети за пътешествениците в Шри Ланка

Полезни съвети за пътешествениците в Шри Ланка. Прочетете и грабвайте куфара.

1. Сезоните

1. Пролет

Началото на пролетта е чудесно време за пътуване до Шри Ланка. Ярко синьо небе, температура на въздуха около +30°С, време е за слънце и плуване, но само по Източното крайбрежие. На запад океанът е бъде неспокоен.

2. Лято

Въпреки пика на дъждовния сезон, източното крайбрежие на Шри Ланка е идеално за лятна ваканция. Но е по-добре да не се ходи в планините – черните пътища често се отмиват от дъжда, което затруднява придвижването.

3. Есен

През есента на Шри Ланка дъждовният сезон бавно намалява, а до ноември времето става напълно сухо. Температурата на въздуха не пада под +30°C, осигурява на пътешествениците отлична почивка на плажа.

4. Зима
Зимата е най-доброто време за почивка в Шри Ланка. Понеже влажността намалява, топлината се понася по-лесно дори през деня. Океанът в това време е спокоен, така че спокойно можете да плувате и да се гмурка

2. Неща за правене в Шри Ланка :

1. Да си купите чай. Цейлонският чай е известен в цял свят, а закупеният на местно място чай има невероятен вкус.
2. Купете си подправки в някой от местните магазини.
3. Повози се на влак със стъклен покрив от Коломбо до Канди.
4. Иди да сърфираш.
5. Посети чаените плантации.
6 Посети детската стая за слонове Pinnavel.
7. Изпратете на сафари до националния парк Яла.
8. Опитайте местната кухня.
9. Полюбувайте се на сини китове и чайки по бреговете на острова.
10. Насладете се напълно на плажна почивка в спокойната среда на острова.

3. Какво задължително да пробвам за хапване

1. Роти – оризови палачинки, ежедневно ястие от ланкийската кухня.

2. Апу – палачинки от оризово брашно и кокосово мляко.
3. Indiappa – оризови вермичели
4. Пита – задушена оризово-кокосова смес на пара в бамбуково стъбло.
5. Кирибад – розов ориз, приготвен в кокосово мляко.

4. Нюансите

1. Влаковете и автобусите в Шри Ланка практически нямат климатик, така че трябва да обмислите това преди пътуването си.
2. Слон или крава може да влезе по пътното платно в Шри Ланка по всяко време. Aко само трябва да избягвате среща със слона, то е препоръчително да прескочите кравата – тук са свещенни.
3. Възможността за присъствие на религиозни празници трябва да се научи на място, за да не се нарушават ритуалите на местните жители.
4. Малко хора знаят английски език в Шри Ланка, предимно сенегалски.
5. Внимавайте, когато оставате да нощувате. В помещението могат да влязат мравки и други насекоми.
6. Автобусите обикновено карат претоварени до краен предел.
7. Близо до брега на Шри Ланка се виждат сини китове и чайки.
8. В Шри Ланка местните жители почти не спазват знаците и пътните правила, затова е по-добре да се въздържате от наемане на автомобил. Но е удобно да наемеш скутер.
Като такси най-удобният начин да вземеш „чук-чук“ е скутер с бус.

5. Лудата Шри Ланка

1.На острова можете леко да полудеете при вида на местната флора и фауна. Слонове идват да кажат здравей по време на сафари, костенурки плуват с гмуркачи, стотици пеперуди организират цветни танци, а джунглата е пълна с необичайни птици и жаби. В Шри Ланка, волю или неволю, ще се почувствате като Николай Дроздов, влюбен в тези невероятни създания.

2.За тези, които се надяват да видят леопард в близък план, който се спуска по дървото и небрежно се разхожда през поляната до прикритието си в храстите, тогава Националният парк „Яла“ несъмнено е подходящото място.

3. Шри Ланка е в състояние да предизвика още една страст – към Аюрведа . На острова има огромен брой аюрведични центрове, където работят истински майстори на занаята си. И как тогава да живеем без тях, когато ваканцията свърши?

4.На острова има толкова много уникални храмове, че желанието да разгледате поне един от тях, например Златния храм на Дамбула, ще бъде неустоимо. И тогава ще искате да видите Храма на реликвата на зъба, да погледнете в индуисткия храм, украсен със скулптури в Бентота. Никога няма да забележите как се присъединявате към редиците на религиозните поклонници. Коментари