Ценни съвети за бъдещи колоездачи

Знаеш, че карането на колело означава свобода, нали? Минаваш където си поискаш, без да се съобразяваш с трафика /или с майка ти/. Така е и манията по тренировките с колела е доказателство, че въртенето на педалите е добре за тялото ти, гори калории, стяга дупето и краката.

И все пак, по-малко жени карат колело, отколкото мъже. Тара Парсънс, която е треньор по колоездене в Ню Йорк казва, че на жените все още се гледа като на идиоти, когато влизат в магазина за велосипеди.

Допълнително към това идват коментарите за каската, че ще развали прическата, агресията по улиците и.т.н. Да, колите са повече, но „ти имаш право да си на пътя, с колело“.

С малко повече знания колоезденето – за фитнес, транспорт или забавление може да бъде истинско удоволствие.

Пет страха, които да подминеш

1.“Страхувам се да карам в трафика“.

Разбираемо е, затова прави следните неща, за да си в безопасност на пътя.

Подавай сигнали с ръце – те служат за мигачи, предупреждаващи другите участници в движението за следващия ти ход.

Вдигни лявата си ръка отстрани и на височината на рамото, когато решиш да завиваш наляво. Направи същото,когато ще тръгваш надясно. За да запазиш равновесие, се свий малко в корема.

 Пусни се по течението 

Възможностите на пътя са различни за всяко населено място, но общо взето, стой далече от тротоарите и карай в дясната лента по посока на трафика. Имай предвид „зоната на вратата“. Оставяй метър между теб и паркиралите автомобили – заобикаляй пешеходците или другите колоездачи от тяхно ляво. Задължително спазвай пътните знаци. Нощем използвай необходимата екипировка.

Отвори картата

Избери правилната икона, когато търсиш маршрут в телефона си, за да избегнеш магистралите и намериш пътища за велосипеди. Най-добре включи на гласов режим навигацията.

2. Нямам специално облекло

Няма и нужда да имаш. Важно е да имаш каска, тесни панталони и яке тип бомбър, за да изглеждаш готино. И обувки, не чехли. Може да караш дори с пола, ако под нея не си с изрязано бельо, а с боксерки, които да те карат да се чувстваш комфортно.

3. Не искам да се изпотявам

Карай го по-бавно

Добави си 10 минути към времето за придвижване, за да се движиш без нерви и напрежение. Може да караш колело гримирана и с направено коса, спокойно. Не си на състезание.

Освежи се

Сухите шампоани придават свеж вид на изпотените или тънки коси. Можеш да използваш такъв след като слезеш от колелото.

Стратегически аксесоари

Цветна кърпа за коса ще ти прибере косата ти, за да не ти влиза в очите, а и ще изглеждаш сладко. Сложи си в чантата и мокри кърпички.

4. Ще падна всеки момент 

При идеалното каране на колело има съвсем леко свиване на коляното, когато стъпалото ти е най-долу. Така напрягаш повечето мускули, като в същото време предпазваш коляното. Когато стъпалото ти е високо обаче, може само да се опреш на стъпалото, което поема цялата тежест. Това е важно за начинаещите затова бавно вдигай седалката, докато добиеш увереност.

5. Боли ме отдолу

Сърцето ти казва да, а вагината – не? Иска се известно време, за да се адаптираш към редовното каране. Ако след три седмици продължаваш да изпитваш дискомфорт, помисли дали да не си вземеш по-удобна седалка.

Изборът на колело

Преди да си купиш, задължително го пробвай. За градско каране е достатъчно е е с няколко скорости. Ако смяташ да минаваш с него през пресечени местности и планини, консултирай се със специалист от магазина. И да, задължително го купи от магазин. Ако е от човек, документите на колелото са задължителни, така както е талонът на колата.

Каска – вземи я с козирка, която да те пази от дъжда.

Катинар– когато стигнеш целта си, заключи колелото към специалните местенца за тази цел.

Фенерче – светлините помагат да виждаш и да се движиш. Заедно със светлоотразителни знаци за теб.

Раница – трябва да е удобно и специална за колело, за да можеш да се обръщаш спокойно. Коментари