20 начина за понижаване на стреса в офиса

Когато говорим за стрес, трябва да отбележим, че той е станал част от нашето съвременно ежедневие и се „случва“ почти всеки ден. Психолози и психиатри провели проучване, в което искали да разберат къде най-много се стресира човек. Съвсем естествено стигнали до извода, че най-стресови ситуации преживяваме на работното си място, следват дома, улицата, магазина и.т.н . Това е така, защото и времето прекарано на работа е в пъти повече , отколкото у дома.

Ако не се опитате да го елиминирате, отстраните или поне да го минимизирате, стресът може да влоши сериозно качеството Ви на живот. Това може да окаже влияние не само само върху здравето, но и върху кариерата, както и контактите, които поддържате с близки и приятели.

Ето няколко съвсем прости правила, които ще Ви помогнат да преодолеете възникналия стрес на работното място.

1. Комуникирайте с колегите и се опитайте да поддържате позитивни разговори. Ако ви трябва помощ, помолете за такава.

2. Правете кратки паузи докато работите, пускайте си за разтоварване спортни, забавни или музикални клипчета.

3. Правете разходки извън стаята, дори и да са само в рамките на 4-5 минути.

4. Яжте здравословни храни. Избягвайте газираното. Черният шоколад е превъзходен за тази цел.

5. В почивката прочетете няколко странички от любимата си книга.

6. Ако музиката не ви пречи докато работите, слушайте си, но без да разсейвате колегите.

7. Ако сте само на крак по време на работа, сядайте по-често за кратка пауза и обратно, ако пък седите зад бюро разтъпквайте се за няколко минути поне веднъж на два часа .

8. Обядвайте с колегите и говорете, избягвайте обаче разговорите за работа. Обсъждайте по-приятни неща.

9. Пазете чисто и подредено работното си място. Когато знаете кой документ или папка къде се намират ще си спестите и време и най-вече нерви.

10. Опитайте се бързо да се върнете към нормалния ритъм на работа в случаите, когато някой ви е прекъснал докато сте заети с нещо важно.

11. Не забравяйте да правите чести дълбоки вдишвания и издишвания в продължение на няколко минути. Така се оросява мозъкът.

12. Изпънете тялото. Опитайте се да опънете максимално мускулите на краката, ръцете и т. н. Отпуска.

13 Ако се налага медитирайте

14. Масажът винаги е полезен. Ако в близост до работата ви място има салон за масажи, в обедната почивка не е лошо да се възползвате от услугите му за един бърз масаж на врата, раменете и гърба.

15. Посетете клас по йога, ако има наблизо. Заменете тежкия обяд с нещо леко и 20-минутна йога.

16. Плискайте от време на време лицето си със студена вода, това ще ви освежи. Дамите, които се гримират и не искат да размажат грима си нека напръскат лицето си с термална вода. Също освежава, но и прави грима по-траен.

17. Смейте се на глас. Смехът е прекрасен начин за намаляване на стреса.

18.Ако до работата има парк наблизо, по-често се вглеждайте в красивата зелена гледка през прозореца. Правете кратки разходки или си поставете снимка на красив пейзаж на бюрото .

19. Хубавата чаша ароматен чай или кафе определено ще ви разведри.

20.Според правилата на най-успелите хора, задължително трябва така да разделяте своя годишен отпуск, че да почивате не по-малко от 4 пъти в годината. Това не само ще ви направи по- продуктивни на работното място след това, но ще Ви зареди с много положителна енергия, а стресът значително ще намалее по-малки дози Коментари