5 задължителни неща, които трябва да осъзнаете преди да си търсите нова работа

Намирането на подходяща работа е труден процес и изисква много внимание и прецизност. Наясно сме, че ако някога ни се наложи да си търсим ново работно място задачата няма да е никак лесна.

Преди да започнете ровенето в Интернет, четенето на обяви и пускането на СВ-та, трябва да си изясните сами за себе си някои истини за намирането на ново работно място.

Колкото по-рано осъзнаете тези реалности, толкова по-безболезнено ще премине процеса и ще се преместите в мечтания нов офис.

1. Намирането на добра работа е сериозно усилие!

Не се самозалъгвайте, че ще намерите желаната от вас позиция само за няколко дни. Истината е, че пазара на работна сила у нас не е достатъчно развит и предлагането е повече от търсенето. Така че забравете за идеята, че подаването на СВ автоматично ще ви осигури идеалното назначение.

Ако искате да имате наистина добри шансове трябва да притежавате добра квалификация и да не спирате да се усъвършенствате. Задължително положете усиля да се представите добре, като напишете внимателно своята автобиография. След като произведете добро първоначално впечатление не спирайте и се подготвяйте индивидуално за всяко отделно интервю.

2. Не очаквайте чудеса!

Ако смятате, че след първото пуснато СВ интервютата и предложения за работа ще завалят едно след друго, рискувате да се разочаровате жестоко. Голяма част от хората живеят с убеждението, че някой им е длъжен нещо. Тази подсъзнателна арогантност може да ви изиграе лоша шега по време на интервюто, та дори и по начина, по който сте се представили в автобиографията си. Избягвайте подобен начин на мислене, това може само да ви навреди.

3. Не се подценявайте!

В съвременните динамични условия на пазарасвободните места са по-малко, отколкото желаещите да бъдат назначени. Като цяло работодателите са силната страна, но това не означава, че трябва да се предавате и да мислите, че нямате реални шансове. Квалифицираните кадри винаги се котират високо, а практиката, която придобивате в процеса на търсене ще ви бъде само от полза. Също така помнете – някой и друг отказ, освен че няма да ви срине, а дори ще ви помогне да осъзнаете вашите слабости и силни страни.

4. Не си въобразявайте, че сте уникални!

Може и да сте уникална личност, надарена с много положителни качества, но при търсенето на работа в началото сте просто един анонимен лист хартия. За един HR, на когото му се налага да преглежда десетки СВ-та ежедневно вие ще бъдете лицето X, завършило специалност Y и със Z години опит. Ако искате точно вашето СВ да хване погледа му, направете креативно и уникално представяне на силните си страни. Това ще го впечатли човека отговеорен за набирането на персонал и интервюто ви е в кърпа вързано.

5. „Нямам свободно време“ – е извинение за неудачници!

С това извинение част от хората обикновено се опитват да прикрият своята неувереност и страх, който неминуемо съспътства процеса по смяна на работното място. Никога не се оправдавай с факта, че не ви остава време, дори и в момента все още да работите някъде и да сте погълнати от задачи. Все пак нали искате нещо по-добро за себе си. В такъв случай защо отделяте по 30 минути на ден и да се оглеждате за нови възможности.

Не се отказвайте и не позволявайте неувереността да не ви позволява да се измъкнете от блатото на рутината! Коментари