5 неща, които никога не трябва да казваш на работа

Понякога изстрелването на една фраза не на място може да се обърне срещу теб. И още повече, когато това се случва в офиса. Едно нещо е какво си говориш с гаджето на вечеря и друго, съвсем различно, какво плещиш на работното си място, заобиколена от колеги.

Да не говорим пред началниците. За да си спестиш бъдещите неприятности от думите си, сме ти подбрали пет от най-често повтарящите се коментари, които никак няма да ти помогнат да получиш повишение на заплатата или да извоюваш по-добра позиция.

1.“Знам, че не е много добра идея, но…“

Шефовете са уморени от фалшивата скромност. В действителност, те са такива, защото в точния момента са знаели цената си и как да се „продадат“ като най-добрите в своя сектор. Тогава защо ти е да изстрелваш такива детински изказвания. Ако мислиш да споделиш идея, то е защото дълбоко в теб нещо ти казва, че не е толкова лоша. Остави останалите да решат дали да продължат и престани да се притесняваш какво мислят другите за теб. Представяш ли си Обама да започне някоя от речите си, казвайки: „може би това, което ще кажа няма смисъл, но.“. Успешните хора никога не се съмняват в себе си. Или поне не публично.

2. „Днес съм малко кисела…“

Днес съм кисела, а утре махмурлия?. От момента, в който влезеш през вратата в офиса си, трябва да си подготвена за всичко, което може да се случи. Или поне да знаеш да се преструваш по-най-добрият начин, че продължаваш да си същия човек с невероятната способност за реакция, който един ден излезе победоносно от офиса на Човешките ресурси. Няма значение, че вчера си купонясвала до късно на рождения си ден на приятелката си и днес изглеждаш все едно си излязла от филм на ужасите. Ако имаш нужда да се освежиш в тоалетната или с доза кафе, направи го. Но недей да вървиш и за разправяш нагоре-надолу историите си от предната вечер, само ще гледат на теб като на купонджийка, неспособна да дочака заветния петък.

3. „Реших, че някой друго ще свърши това“

Няма по-изтъркано оправдание от това. Никой ли не ти е казвал, че това да си активна и предприемчива са ключовите качества в профила на перфектния служител.Има моменти, в които , ок , защото сме забравили да свършим нещо или защото не ни е толкова по вкуса, предпочитаме да се покрием. Или пък да хвърлим вината на някой друг. Добре. Елиминирай тази фраза от списъка на спасителните изрази и хващай бика за рогата винаги, когато може. Забравила си, че днес трябва да предадеш някакъв отчет? Признай си грешката и го направи възможно най-бързо. Инициативността се оценява още повече, ако си имала леко подхлъзване.

4. „Затрупана съм от работа“

Да предположим, че работиш осем часа дневно и обема на работата ти съответства на длъжността, която заемаш. Защо трябва да крещиш във всички посоки какво количество работа ти остава да свършиш, когато само ти си отговорна за това. Да не би случайно да искаш да мислят за теб, че изнемогваш от работа или че си по-бавна от колегите си? Възможно е да го използваш, за да демонстрираш на другите / и най-вече на шефовете си/, че си доста продуктивна личност ,но няма ли да е по-разумно всички д да видят, че можеш да се справиш с всичко. Следващият път кажи нещо от сорта на „занимавам“ се с няколко неща наведнъж и престани с драмите.

5. „Предпочитам да го направя, както аз искам“

Представи си, че си на курс, на който експерт ти помага да се научиш да боравиш с компютърната програма, която ще улесни много работата ти. Изморена и настроена скептично към толкова чести смени на софтуерните програми/случайно да си учила информатика/, казваш нещо от рода на “ А защо не продължим да го правим както досега?“. Ако искаш шефката ти да не мисли, че не можеш да поемаш нови предизвикателства от чист мързел, си налягай парцалите и положи усилия да научиш нещо от някой, който със сигурност знае повече от теб и е нает за твое добро. Да проявиш гъвкавост е най-добрият начин да напредваш не само в кариерата, но и в личния живот. Остани позитивна. Коментари