Сдухана си? Не се прави на щастлива, щом не си

Фейсбук напоследък се опитва да не допуска измислени новини, но повечето ти приятели заливат стената си с измислени истории. То са щастливи годишнини, послушни деца, неочаквани подаръци, успехи в работата. Социалната мрежа е едно щастливо място.

Под щастливо имаме предвид „нарочно“ щастливо. И вероятността да те завърти този порочен кръг е много голяма.

„Да се представиш като невероятен човек пред другите е начин подсъзнателно да се издигнеш над тях“

Поне така твърди психологът Ранди Патерсън, автор на книгата „Как да бъдеш нещастен, 40 стратегии, които вече използваш“.

Това помага и да се предпазиш от хората, които биха те сметнали за неуспял човек. Фарсът се пренася съответно и в живота. Припомни си само как всеки път, когато някой те попита как си, ти казваш:“Супер“, като в същия момент ти идва да да се хванеш за главата ида ревнеш на глас.

Когато някой се радва на твоя ведър отговор, ти разбираш, че той не те познава, казва Питърсън 

Това провокира чувството, че ако хората познаваха истинската ти същност, щяха да те отхвърлят. А и те окуражава да пренебрегваш гадните неща – раздели, липса на пари, кофти прическа и да ги маскираш с изкуствени усмивки.

Самоцелният позитивизъм не е нещо, което ще те направи живота ти по-добър

Даже може да те накара да се почувстваш по-зле. Когато маскираш или отричаш чувства като гняв, страх, безпокойство или разочарование, ти изпускаш навигационната система за поведение, която насочва действията ти.

Например, това възелче в стомаха ти всяка сутрин ти казва, че трябва да смениш работата си, но теб те е страх. Когато се чувстваш самотна във връзката си, това може да е жокер какво да поискаш от партньора си.

За да се учиш от негативните емоции, първо трябва да разпознаеш какво чувстваш 

Ако можеш да назовеш едно чувство, ще можеш и да го владееш. Спирайки безграничния прилив на радостта, ще направиш на всички услуга. Иска се кураж, за да кажеш: „Всъщност нещата не вървят добре напоследък“.

Представяйки едновременно и положителни, и отрицателни елементи, се показваш като искрен човек. Така даваш възможност на хората срещу теб да покажат истинските си чувства.

Как да си дадем почивка от фалшивия позитивен край 

1.Някой те пита как си и на теб ти прилошава

„Признай негативното и че това състояние е временно“ – казва Мишел Гилан, автор на „Излъчване на щастие“. Неща като: „Нервна съм за изпитите. Но съм си подготвила план, по който да се движа, така че скоро ще се почувствам по-добре“ . Заявката за успех бързо те насочва от изчакване към действие.

2. На сватба си, но не усещаш празника

Намери си отдушник, но гледай да не е повече от един човек и му мрънкай най-много пет минути. Разкажи как такива романтични моменти ти напомнят за бившия. След това благодари на човека, който те е изслушал. Налягат те мисли да напуснеш купона? Недей! Социалната подкрепа е най-добрата основа за щастие.

3. Във фейсбук си…веднага след провал

Напиши какво те кара да се чувстваш добре. Проучвания показват, че това дали социалните медии подобряват или скапват настроението на някого, зависи от това как ги използва. Ако ти се иска да напишеш: „Съсипана съм“ , напиши го, за да ти олекне. Или се обади на приятелка да те изслуша.



 Коментари