Харчиш неразумно? Научи се да пестиш. Ето няколко ценни съвета

Тези пари. Никога, ама никога не стигат. Все се чудиш на края на месеца как да избуташ до заплата.

Ще ви дадем няколко ценни съвета, особено към жените, които като цяло са и по-големите прахосници

Как да не изпадате в стрес и винаги да имате скрити запаси. Научи се на едно много просто правило, спестявай. Не те караме да затваряш парите в буркани или да цепиш стотинката на две. Просто се научи да си правиш „правилната сметка“ за харчовете, които имаш.

С какво пътуваш до работа?

Всеки ден си викаш такси, представи си колко по-евтино може да ти излезе, ако си купиш карта за градския транспорт. В София, а и като цяло в страната цените не са много различни. За една линия ще се бръкнеш с 20 лв., за всички линии 50 лв. А колко плащащ за такси. По пет -десет лева на ден. Ооо, къде е разликата?

Не е нужно да носиш всички дрехи на химическо чистене

Има достатъчно добри препарати на пазара, които се използват в домашни условия и можеш сама да си пуснеш пералнята. Няма да се изтърка лака.

Излизаш често с приятелки?

Научи се да не го правиш всеки ден. Веднъж в седмицата, може за да „избухнеш“ и да се разтовариш от напрежението, натрупано през седмицата. И не е нужно да се наливаш със скъпи коктейли и шотове. Чаша вино или две, биха ти спестили и главоболия от препиване, и празно портмоне.

Научи се да не харчиш заплатата си за ден

Взимаш заплата – хайде вади стария тефтер, който не си отвратяла от години и пиши. Най-лесно е да пресметнеш приблизително колко ще са ти разходите за месец. Плати първо всички сметки, не да се чудиш след това защо те е спряна кабелната или тока. Като всяка жена си на прага на изкушението: Само един бърз поглед в магазините. Малко шопинг за релакс? Първо правило, сама си отговори на въпроса: „Колко много ти е нужна тази рокля или тези обувки, смяташ ли че без тях просто не можеш или трябва да следваш последната модна приумица.

Ако не можеш да се справиш сама, нека приятелите ти дърпат юздите.

„Назначи“ си финансов надзорник. Сподели с тях, че се опитваш да пестиш, но не ти се получава никак. Помоли ги да те вкарват в правия път, винаги когато решиш да харчиш, без да имаш основателна причина, така наречените „грешни разходи“.

Ако пък наистина си решила да купиш нещо, то не влизай в най-скъпия магазин. Поразрови се, влез и в сайтовете за групово пазаруване. Може пък някъде да намериш търсената стока с намаление.

И не на последно място. Пълен контрол над кредитната карта.

Големият бич на съвременното общество, ах тези карти. Ограничи ги, ако имаш възможност до една, а защо и нито една, ако си от онези купувачи, които като прочетат намаление и се хвърлят в магазина. Излизат след това, разбира се, с куп ненужни неща. Ако не можеш да се спреш, просто се обади на банката и ги помоли да ти намалят лимита.

Боравиш само с дебитна карта.

Не я взимай винаги в себе си. Така ще знаеш, че нямаш достатъчно пари хей за онези обувки, които стоят на витрината и така изкушаващо ти подвикват: Вземи ме, вземи ме…

Не се превръщай в скъперник, но не си харчи и цялата заплата за „неотложни неща“. Коментари