Как да манипулираш успешно с езика на жестовете?

Сигналите, които изпращаш с тялото си, определят дали ще те поканят на среща или работата, за която си мечтаеш. Да промениш този език означава да прекроиш живота си и характера си, смята социалният психолог Еми Кади.

Екип учени, под нейно ръководство са забелязали, че ако този човек стои две минути в поза, изразяваща превъзходство /например с ръце на хълбоците/, количеството тестостерон в кръвта му се повишава. А това точно е хормонът, който отговаря за готовността да се поема риск. Така че в най-предизвикателните задачи действай на принципа „Прави се на звездата на вечерта, докато спектакълът не ти стане реалност“.

Ето ти и няколко идеи

Четеш доклад

 1. Преди да излезеш, се усамоти. Изпъни ръцете нагоре, свали ги настрани, като бегач, който пръв пресича финалната лента. Ще се почувстваш по-спокойно и по-уверена.
 2. Когато застанеш пред публика, задръж на пауза. Мини с поглед през зрителите и се усмихни – ще успееш да си събереш мислите и да насочиш вниманието към себе си.
 3. Дръж чашата с вода на нивото на талията. Вдигайки я о-нагоре, все едно се дистанцираш от другите.
 4. Използвай принципите на активното слушане: кимай, задавай уточняващи въпроси.

Запознаваш се с неговото семейство

 1. Когато любимият те представя пред някого, леко накланяй главата си в знак на приветствие.
 2. Поддържай зрителен контакт – така ще демонстрираш, че искаш да опознаеш всеки от присъстващите.
 3. Постарай се незабележимо да копираш жестовете на събеседниците.
 4. Въздържай се от демонстрации на чувства към партньора. Не трябва да се опитваш да го прегръщаш и целуваш, а да не говорим да му прошепваш в ухото шега, която точно сега ти е хрумнала. Това поведение се тълкува като опит да го разделиш от семейството и да го отвлечеш незнайно къде.

Преговаряш за увеличение на заплатата

 1. Не взимай със себе си телефон, пухкав ключодържател и набор от цветни маркери. Психолози отбелязват, че хората, които носят на обсъждане повече от един предмет, правят впечатление на безотговорни, хаотични и неорганизирани.
 2. Леко се приведи напред, изобразявайки своите успехи, така че да акцентираш на тях и невербално.
 3. Когато изказваш молба, гледай събеседника правов очите, без да отместваш поглед.
 4. Не пипай лицето си, за да изглеждаш така, все едно се защитаваш и сама не вярваш на думите си.

На среща с мъж

 1. От време на време отмятай косата си, това е всеизвестен начин на съблазняване, който винаги работи.
 2. Поглеждай в него, след това надолу, след това в някаква точка зад него. Повтори още веднъж. Умните баби са му казвали на това „стреляне с очи“.
 3. Насочи небрежно вниманието му към китките ти.
 4. Ефектно кръстосай крака. Шарън Стоун неслучайно използва тази уловка във филма „Първичен инстинкт“. Забележи, че съвсем не те съветваме за забравиш бельото с у дома.


 Коментари