Как успешно да спазим диетата си

Диетите. Едва ли има дума, която да буди повече интерес, съмнения, колебания, страсти, ожесточеност и разгорещени спорове в женския свят. Всеки ден изникват нови и нови диети, коя от коя по-рекламирани като качествени, бързо действащи, ефикасни и какви ли още не.

Но знаем ли понякога какво да правим? Особено когато се случи така, че с желязна последователност (поне доколкото ти стигат силите и волята!) си се вкопчил във всякакви съвети и напътствия, и изведнъж… ИЗКУШЕНИЕ! О, ужас. Подводна скала. Препъникамък. Сламката, пречупила гърба на клетото магаре! Намерете още синоними.

Горното сигурно ще ви се стори пресилено, но това могат да го кажат само онези, които не са се сблъсквали с битката, наречена „да поддържаш теглото си.” И тогава започваме да се питаме: да се поддам ли на въпросното изкушение, или не?

С какво в крайна сметка ще ми навреди една малка поничка, поръсена обилно с пудра захар и апетитно издута от сладък шоколадов или плодов пълнеж (да, пазещи диета дами, последното дразнещо описание беше специално за вас)? Е, какво пък, ще компенсирам със следващото ядене или по-продължителна тренировка във фитнеса…

За диетите наистина би могло да се каже и прочете много. Някои от източниците по темата са наистина качествени. Напоследък с популярност се сдобива CD наръчникът „Отслабвай трайно.” Екипът е специализиран в това да подбере за вас най-правилните диети, съобразени с възрастта и теглото ви. Но и ние ще ви разкрием някои мънички тайни…

Теглото: да го проверяваме ли всеки ден?

Доказали са, че това е напълно излишно. Теглото ни за дадения момент може да е било повлияно от куп различни неща, като едно от най-основните е съдържанието на вода в тялото ни, което може да варира. Във всеки случай, когато стъпим на кантара и стрелката или цифрите не помръднат от предишните показатели, това ни действа силно демобилизиращо. Поради тази причина е най-добре да се теглим веднъж седмично, като старателно записваме килограмите си.

Внимавайте с бялата отрова – захарта!

Знаем, че отдавна сте наясно с това простичко и очевидно правило. Но тя не се намира само в захарницата, сладоледа, шоколада, безалкохолните напитки и сладкишите. Има я скрита в безброй продукти, на места, на които дори не очакваме. Например в кетчупа, дресингите за салати, плодовите млека, зърнените закуски, консервирани супи, многозърнести блокчета с ядки, хляба, храните от заведенията за бързо хранене и други.

Полезен факт: Световната здравна организация препоръчва дневният прием на захари да не надвишава 10% от общия прием на калории. Ето защо да се внимава за скритата в храната ни захар е изключително важно!

Когато вечер ви загложди глад

Научно доказано е, че от храната, която приемаме вечер, се напълнява повече, отколкото от тази, която ядем през по-ранните часове на денонощието. Поради тази причина най-добре е да избягваме да се храним след 19 ч. А чипсовете, пуканките, сладкишите и мазните удоволствия, към които често се изкушаваме да посегнем, докато сме пред телевизора или компютъра, захласнати в поредния умопомрачаващ филм, са абсолютно табу.

Но какво да правим, когато стомахът пристъпва, а вече сме прекарали деня в броене на калории и сме поели необходимата ни според диетата доза? Не се тревожете: нещо леко и лесно смилаемо няма да навреди на режима ви. Това са само няколко калории в повече! Подходящи са киселото мляко, всякакви видове плодове и зеленчуци, овесените ядки (те съдържат фибри, които засищат), изварата, парче сирене или малка порция варено пилешко с препечена филийка хляб, 1-2 варени яйца или пък малко печена нетлъста риба.

Правилото е следното: по-добре е да поемете малко повече калории от предвидените в диетата ви, отколкото да озвереете от глад до степен, че на следващия ден да преядете. Ако пък толкова се притеснявате и имате възможност, направете си кратка разходка. Освен всичко друго тя ще подобри съня ви.

Какво да правим с алкохола?

Той е пагубен за всяка диета. Концентратите са с високо съдържание на калории. Освен това отварят апетит и предизвикват желание за още една чашка. Но чаша шампанско или хубаво вино от време на време не е грях! А червеното вино дори е полезно за кръвта и сърдечно-съдовата система.

Да поемаме ли повече течности?

Ненапразно казват, че водата е течността на живота. Да, пийте, пийте, пийте! Тя не съдържа калории, има засищащ ефект и спомага за отмиването на токсините от тялото, а оттам и за по-добрия метаболизъм. Но избягвайте да пиете по време на хранене – това разрежда стомашните сокове и пречи на доброто храносмилане. Някои от вас може би ще предпочетат да наблегнат на билковите отвари – съществуват наистина великолепни рецепти, както и прекрасни четива, написани от световно признати експерти. Едно такова е преведената на 12 езика книга на Мария Требен „Здраве от аптеката на Господ.” Два други елексира, които ще подобрят метаболизма ви са черният и зеленият чай.

Дребни хитринки за трайно отслабване, които задължително трябва да знаете

● Никога, ама никога не тръгвайте на пазар с празен стомах! На страха очите може и да са големи, но на лакомията – също! Хапнете нещичко, преди да излезете. Така много по-успешно ще устоите на безбройните изкушения, с които изобилстват щандовете на различните магазини. А и ще спестите пари от покупката на излишни неща.

● Дъвчете бавно и продължително. Така не само ще се заситите много по-бързо, но и ще направите голямо добро на стомаха си – ще му спестите натоварването от смилането на по-едри парченца храна. Друго предимство на бавното и продължително дъвкане е, че по този начин храната се напоява с повече слюнка. Именно в нея се намират ензимите, които – още в устната кухина – започват разграждането на ценните хранителни вещества, особено на въглехидратите.

● Съсредоточете се над яденето. Избягвайте да се храните, докато гледате телевизия, четете вестник или книга, или вършите някаква друга поглъщаща вниманието дейност. Направите ли го, почти сигурно ще поемете повече храна, отколкото е необходимо, и опасността да преядете е голяма. Същото важи и за хапването на крак – тогава обикновено купуваме готови, висококалорични храни като баници, хамбургери, понички, сандвичи и прочие. А те са врагове не само на всяка диета, но и на доброто ви здраве! Коментари