От какви зависимости страда съвременният човек?

Съвременният свят е изключително развит в технологично отношение. Въпреки, че отвсякъде можем да получим информация за почти всичко, си оставаме безсилни пред най-коварната болест за духа – зависимостта.

Какво представлява зависимостта?

Това е състояние, което оказва влияние на нашето съществуване.

Част от зависимостите не възприемаме като такива, защото са ни внедрени като естествени от външния свят, или по-точно от обществото. Типичен пример за такава зависимост е пиенето на кафе всяка сутрин в точно определен час, не защото ни се пие, а защото се очаква от нас да го изпием сутрин преди да идем на работа.

Какви са зависимостите, тормозещи съвременния човек?

Зависимостта към алкохола се нарича алкохолизъм и е една от най-често срещаните в съвременното общество. Причината е проста – отвсякъде ни заливат примери как е хубаво да се пие. Телевизията, рекламите, книгите – всичко това ни дава фалшиво усещане, че пиенето е нещо нормално и пренебрегваме негативния ефект от него.Често смятаме, че с алкохола ще се почувстваме по-добре, ако сме тъжни, или ще ни стане по-весело, когато искаме да празнуваме. Разбира се, това е измамно усещане.

Много са вариантите за лечение на алкохолизма, но не всички са така успешни и с дълготраен ефект за лекуващия се. Преди всичко трябва да имаме предвид, че тази ситуация е изключително деликатна. Зависимостта към алкохола в повечето случаи e на психологическа основа и трябва да се допитаме до услугите на професионалист. С подходящата помощ, упорство и вяра всичко се постига.

Лечение на алкохолизма

Зависимостта към наркотиците/цигарите е подобна на алкохола, но като че ли тя вече не е така модерна и обичана от съвременния човек. И при нея е водещ психологичния фактор и лечението е свързано с осъзнаване на проблема и борба за предотвратяването му.

Нова мода

Интересна зависимост, която не се среща в миналото, е тази към социалните мрежи и онлайн пространството. Интересни изследвания сочат, че голям процент от хората използват социалните мрежи всеки ден като голяма част от интервюираните казват, че не пропускат да проверят своя фейсбук профил още с отварянето на очите си. На какво се дължи това? На огромния поток от информация, които ни се поднася от един-единствен източник – социалната мрежа. Дали и за в бъдеще нещата ще са по този начин, никой не знае. Едно е сигурно – социалните мрежи ще еволюират, а с тях и отношението на хората към тях.

Зависимост към шоколада

Все по-рядко срещаме хора, които се оплакват от своята зависимост към шоколада/захарта. Голяма част от съвременното общество е погълнато от интернет пространството и така забравя за естествените методи на сладка зависимост. И все пак, съществува минимален брой маниаци, които хапват сладко повече от допустимото. Тази зависимост се лекува с помощта на лекар и силна воля.

За всяка зависимост важи правилото, че първо трябва да бъде открита, осъзната, а после да бъде последвана от желание за промяна и упоритост. Само по този начин можем да се справим с нея. Коментари