Защо стресът разболява и как да се справим с чувства си?

Ти и стресът не сте непознати. Знаеш, че вероятно ще отмине, след като се справиш със заплашителния краен срок. Само, че усещането не винаги отшумява, а ти продължаваш да си напрегната. Защо? Оказва се, че зад ярките и често изпитвани емоции е възможно да се крият по-нюансирани чувства.

Стресът е само върхът на айсберг, под чиято повърхност се случва много повече

Например, може би не крайния срок е това, което те съсипва, а фактът, че шефът ти винаги те закопава.

„Осъзнаването на тези заровени чувства и действието спрямо тях може да донесе по-добро психологическо здраве, професионални успехи и житейски смисъл“, казва психологът Сюзън Дейвид, автор на „Емоционалната сръчност“.

Готова ли си да поровиш надълбоко и да пожънеш големи ползи?

1. Разшири речника си

Ако не знаеш точно с каква емоция си имаш работа, няма да бъдеш достатъчно спокойна да я изразиш по конструктивен начин. За да се научиш, първо напиши пет положителни емоции /вълнение, радост, страст, надежда, удовлетворение/ на отделни листчета. На гърба им нахвърли определения за понятията и не се срамувай, ако ти потрябва речник.

Всеки ден избирай по една карта и се опитвай да забелязваш, когато ти или някой друг изживява това чувство. Възможно е да се появи ненадейно. Всички изпитваме по 10-15 емоции на ден. Опознай как различните усещания се отразяват на тялото ти. Продължавай докато започнеш да идентифицираш емоциите си веднага, щом се появят.

2. Вгледай се

Разполагайки с все повече думи и следващият път, когато усетиш силна емоция, се опитай да различиш нейните пластове. Какво се крие под това чувство? Да предположим, че си бясна когато на твоя приятел му отнеме два часа, за да ти отговори.

Малко повече вглеждане може да разкрие, че се тревожиш за силата на връзката си, след като краят на предишната е бил сложен от бившия ти. Не изолирай чувството. Осъзнатото преживяване на емоциите ти помага да ги преодолееш.

3. Проумей чувствата си

Повечето емоции се опитват да ти кажат нещо. За да разбереш какво е то, опитай да свържеш чувството си със своите лични ценности. Например, ако те мъчи непрекъснато чувството на вина, може да е, защото дълбоко в себе си осъзнаваш, че не си до майка си, докато тя изпитва здравословни проблеми, а всъщност семейството е от голямо значение за теб. Разпознаването на емоции и информацията, която те съдържат, ще ти помогнат да предприемеш подходящите действия.

4. Изрази себе си

Когато изпитваш чувства към други хора, покажи им го директно и честно. Използвай го, за да се извиниш на гаджето, че нямаш време, а после направи резервация за романтично пътешествие. Или да си признаеш, че ревнуваш от колежката, с която той прекарва най-много време на работа, а когато си пишат през почивните дни, се чувстваш застрашена.

Както и за да уведомиш шефа си, че имаш нужда от ново професионално предизвикателство. Емоциите свързват хората. Ако не споделяш своите, тогава няма да изградиш кой знае каква връзка с околните. В случай, че проблемът е личен и си ядосана на самата себе си, най-добрия отдушник е споделянето.

5. Три емоции, които възприемаш погрешно

5.1 Стресирана

Може би си Претоварена – стресът се появява заради липса на ресурси – време, пари, други причини. Значи трябва да се научиш да казва „НЕ“. Отдели време за себе си.

Може би си Тревожна – докато стресът се отнася за времето тук и сега, тревогата обикновено е насочена към бъдещето . Отделянето по 15 минути „време за тревога“ всяка нощ може да я намали.

5.2 Засрамена

Но може би си Гузна – срамът е свързан с базисното ти чувство за достойнство докато вината се отнася до нещо, което си извършила. Изтрий я като се извиниш и поправиш.

Или си Унижена – унижението се появява, когато не се харесваш себе си, защото мислиш, че околните те осъждат. Пробвай да се разделиш с това усещане, като си казващ позитивни неща.

5.3 Ядосана 

Но може би си Раздразнена – това е по-смекчена емоция с по-лесно решение. Вместо да отприщваш раздразнението, се оттегли от ситуацията. Твоята нагласа има нужда от пренастройка.

Или си Безсилна – гневът обикновено е реакция към несправедливост. Безсилието е повече от това да се сблъскваш със стена по пътя си. Коментари