„Бохемска рапсодия“! Най-слушаната песен на 20 век!

Bohemian Rhapsody“ („Бохемска рапсодия“) на групата Queen е най-слушаната песен на стрийминг устройства за 20 век. Това съобщиха от екипа на Universal Music Group в Twitter.

Песента е чута над 1,5 млрд. пъти, уточниха от музикалната компания.

„Бохемска рапсодия“ е съчетание между стиловете а-капела, балада, опера, рок. Написана е от фронтмена на групата Фреди Меркюри през 1975 г.

Песента влиза три пъти в класацията Hot 100 на Билборд: през 1975, през 1992 и 2018 г.

Повече от 25 години след смъртта на Фреди Меркюри, в началото на ноември по кината тръгна филмът „Бохемска рапсодия“, чийто режисьор е Декстър Флечър. В него се разказва за най-важните моменти от историята на Queen.

Носителят на „Еми“ Рами Малек (Mr. Robot) облича легендарния костюм и грабва микрофона, за да се превърне в краля на поп рока в Бохемска рапсодия, истински празник с музиката на Queen, почитащ невероятния живот на вокалиста на бандата Фреди Меркюри.

„Бохемска рапсодия“ в цифри

– Излиза за първи път на 31-ви октомври, 1975 г.; 

– Песента е първият хит на Queen, попаднал в Топ 10 в САЩ; 

– Във Великобритания „Бохемска рапсодия“ е #1 в 9 последователни седмици; 

– Парчето е единственото в историята, което оглавява британската класация на Коледа цели два пъти; 

– Видеото към “Бохемска рапсодия” се смята за първото промоционално музикално видео. Кадрите са заснети в продължение на 3 часа, при това в репетиционната зала на бандата; 

– Разходите за заснемане на видеото към песента възлизат на £3,500. 

 

Бумът на песента от последните седмици се дължи на филма „Бохемска рапсодия“ с Рами Малек, който се превърна в хит и оглави бокс офисите. Само седмици след появяването си по екраните, филмът за Фреди Меркюри се превърна в най-касовата музикална биографична лента за всички времена.

Изминаха повече от 25 години от смъртта на вокалиста и незаменим лидер на Queen Фреди Меркюри, но музиката му е все така жива.

Фреди преодоля всички стереотипи, така както музиката на групата отказа да бъде поставена под какъвто и да е знаменател. Може би затова Queen са все така любими на различни поколения и култури и си остават глобален феномен.

Филмът започва и завършва с култовото изпълнение на Queen по време на концерта Live Aid.

Live Aid е едно от най-значимите културни събития през 80-те и събира най-големите звезди за благотворителен концерт на две сцени – на стадион „Уембли“ в Лондон и на стадион „Джон Ф. Кенеди“ във Филаделфия на 13 юли 1985 г. Организиран от Боб Гелдоф и Мидж Ур за набиране на средства за засегнатите от глада в Етиопия, концертът е истинско събитие в телевизионния ефир и е гледан от общо 1,9 милиарда зрители в 150 страни по света.

  Коментари