Калин Врачански постави на колене жените в „Бел Ами“

МГТ „Зад канала“ отново остана верен на зрителя и му подари една уникална постановка – „Бел Ами“. Публиката дълго аплодира невероятното представление и безумно добрата игра на актьорите – на предпремиерата на постановката. Триумфът тепърва предстои.

Това е една история за провинциалния младеж Жорж Дюроа, който от обикновен репортер се издига по стълбицата на успеха до депутат и политик. За съжаление, не благодарение на собствените си качества, а възползвайки се от привлекателната си външност и неповторимото въздействието върху жените.

Романът на Ги дьо Мопасан „Бел Ами“ е актуален и до днес. Френският майстор на разказа е роден в края на XIX век в Лотарингия и за 43 години живот създава внушително по обем творчество: 400 разказа, 6 романа, 3 пътеписа и дори стихосбирка.

Сюжетите в постановката са направени и пригодени така, че романът от 400 страници се осъществява на театралната сцена в рамките на точно два часа и седем минути.

Всички, които видяха постановката разбраха и диагнозата – на едно много сериозно заболяване – на обществото в момента.

В ролята на „Бел Ами“ е невероятният Калин Врачански. Участват още Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Петър Калчев, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Владимир Зомбори, Васил Банов и Владимир Димитров. калин врачански

Бина Харалампиева, режисьор на спектакъла:

Беше безумно трудно да вкараме един роман в два часа, да се опитаме да направим този мащаб на нещата, едновременно с това то да бъде забавно, страшно, любовно, безумно и чудовищно.

Да, „Бел Ами“ е показател за неистовата жаждата и стремеж на един обикновен мъж да преуспее във висшето общество

Мисля, че Юри Дачев направи една великолепна пиеса. Хората, които познават романа, знаят колко малко може да се пренесе написаното в някаква драматизация, защото диалозите са изключително малко. Но мен ме вдъхновяваше за работа, актьорите, с които работех, също.

Дали е запазен образът на журналиста?

Придържаме се с изключителна верност към тезите на романа. Сюжетите са пригодени и премислени. Това е роман от 400 страници се осъществява в рамките на 2 часа. Действието е изключително динамично

Какви герои срещаме в „Бел Ами“?

Винаги се опитвам да се върна към класиката, за да кажа и покажа ясно, това което се случва около мен. Темата за успеха на всяка цена е, тема, която ни заобикаля непрекъснато.На какво се крепи обществото ни – секс, пари и власт, според Мопасан. И това откритие той прави в 19 век. То осветява целия 20 век и в 21 век излиза съвсем новичко, сякаш е писано вчера. Великолепният класически текст и тъгата, че нашия живот не се е придвижил към нещо по-различно и по-хубаво, прави спектакъла безумно добър.

В каква посока е психологическото търсене за развитието на характера. Къде акцентирахте?

Нашият Бел Ами е свободна жертва, той попада в едно общество, което го принуждава да играе по техните правила, но той става един талантлив ученик на това общество. И се превръща в едно чудовище по един естествен път. Това, което се основава като фундамент на едно общество, е хранителна среда, в която попадат. Те се заразяват от всички болести на това общество – корупция, безчестие, лъжа, поквара.
Тома е историята на едно момче, което попада в един град без петак и се превръща в това, което виждате – малко чудовище.
Във всичко това, което сме направили в представлението ще видят диагнозата на едно много сериозно заболяване – болното общество. Създаваме общество на вълци.

Кой е в ролята на Бел Ами?

Калин Врачански е нашият Бел Ами. С него имах две великолепни театрални срещи преди това . Извън медийния образ, който е създаден и около, който се шуми, той е един прекрасен актьор. Допълва му невероятния Герасим – Геро и двете прекрасни дами Василена Атанасова, Луиза Григорова.

Калин Врачански:

Щастлив съм, че Бина Харалампиева ми повери ролята. Процесът на репетиции беше забавен. Бина е толкова в час с нещата. На всеки въпрос има готов отговор и затова се работи лесно. Не ти трябва да се луташ на сцената и да се чудиш какво се случва. С останалите актьори се сработихме великолепно. Геро е страхотен, не бяхме работили преди, но ни се получи. Луиза Григорова е със страхотен потенциал. Бина Харалампиева много ми е помагала, няма да сгреша, ако кажа, че и благодарение на нея днес съм това, което съм. Пожелавам на всички актьори щастието и късмета да работят с режисьор като нея.

Луиза Григорова:

За първи път получавам подобна роля – на зряла, умна и здраво стъпила на краката си дама. Преди „Бел Ами“ най-често ми поверяваха да играя млади момичета. Дано съм успяла. Коментари