Традициите на Бъдни вечер

Традициите на Бъдни вечер

Един от най-почитаните празници в българския обреден календар е Бъдни вечер. Етимологията на името идва от бдение или бъднини. При първият вариант е заложена християнска символика и раждането на Младенеца. При втория вариант имаме препратка към езическите вярвания и ритуали от древността.

Празникът, който отбелязваме непосрествено преди Коледа е Бъдни вечер.Чества винаги на 24.12. За разлика от предходните празници Бъдни вечер се отличава с богата празнично-обредна система. В някои краища на България Бъдни вечер се нарича още Мала или още Детска Коледа.

Традициите на Бъдни вечер повеляват цялото семейството да седне заедно на масата. Мъжете отиват за бъдник, който представяла дебел пън и е символ на Световното дърво. Бъдникът се пали от най-възрастният и се оставя да гори цяла нощ. Огънят пречиства и пази от зли сили, защото според народните вярвания вечерта преди Коледа небето и адът се отварят и по земята бродят свирепи караконджули.

На Бъдни вечер хората обичат да гадаят, тъй като на този ден се виждало бъдещето.

Ако бъдника гори добре това означавало богата реколта. Има обичай да се гадае и за здраве. Всеки член на семейството взима по един орех и го чупи. В зависимост от това каква е ядката ги очаква здраве или болест. Ако неженените моми искат да сънуват кой ще бъде техния бъдещ съпруг слагат първата хапка от питата под възглавницата си.

На жената се пада отговорността да приготви празнична вечеря.

Вечерята на Бъдни вечер е по-скоро ритуал.

Ястията, които се поставят на масата задължително трябва да са нечетен брой – 7 или 9, защото са сакрални числа. Не се чудете много кой вариант да изберете. Отрупаната трапеза е признак на изобилие и просперитет.

Кисело зеле също присъства на трапезата, тъй като е една от храните, традиционно приготвяни като зимнина в България. Замества липсващите свежи салати, а и е чудесно допълнение към греяната ракия, която се приготвя в много домове.

Има голямо значение не само колко, но и какво точно ще се сложи на масата за празника.

На Бъдни вечер се приготвят храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието в къщата.

Варивата са особено подходящи за тази цел. Може да избирате между боб, жито, леща, ориз, булгур, пуканки. Сушените плодове също са натоварени със символиката на Бъдни вечер – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и орехите. Без чесън не сядайте на масата, той предпазва от болести и зло, а медът е пожелание за сладък живот.

Всички продукти превъзходно се комбинират в различни ястия. Познатите ни пълнени пиперки (най-добре сушени), можете да се приготвят с ориз или с боб. Сармите могат да бъдат лозови или зелеви. Баниците не е задължително да са само солени. Може да приготвите зелник или тиквеник. Но задължително без млечни продукти и яйца. На Бъдни вечер не се пие вода, а се приготвя ошав от сушени плодове. В паничка се поставя варено жито и чесън с орехи.

Чесън
Чесънът също има ритуално значение. Може просто да се поставят няколко глави, свободно пръснати на трапезата, но е важно и от всяка храна да се хапне поне малко. Чесънът предпазва от зло и болес­ти.

Баница или питка с късметчета за коледа и нова година

Обредната пита с парата е задължителна.

Тя трябва да бъде кръгла като слънце, може да се украси с кръстове, житни класове, както и плодове от тесто. Щастливецът, който изтегли парата, ще бъде най-големият късметлия през идната година.

    Традиционните късметчета за питката или баницата са:

  • сребърна пара
  • копче за занаят
  • бяло сгънато листче за учение
  • дрянови пъпки за здраве
  • метла за къщна работа
  • бобче за плодородие

Разбира се, ако тези традиционни късмети ви се струват старомодни може да се възползвате от нашите идеи за коледни късметчета.

Ястията се поставят заедно на трапезата, защото по време на самата вечеря не трябва да се става преди всички да се нахранят и после вкупом напускат масата, за да узреят заедно житата и да бъде единно семейството през годината. Ако искате докрай да спазите традицията. Не разчиствайте масата, а я оставете така през цялата нощ. Поверието гласи, че тогава идват починалите близки, за да похапнат и да благословят живите.

Пожелаваме на всички Вас уютен, топъл и спокоен празник, който да посрещнете с най – близките си и обичани хора.

  Коментари