Трапеза за Бъдни вечер

Всички знаем, че традиционно, по български, акцентът по време на празници пада върху официалната трапеза. Много често забравяме какъв смисъл носи самият празник, но никога не забравяме какво да има на масата. На Великден не сядаме без яйца и козунак. Никулден без риба не си е празник.

Приготвянето на трапезата за Бъдни вечер

за всяка домакиня е един от най-важните ритуали през цялата година. И как иначе – та Бъдни вечер е сред най-почитаните празници в българския обреден календар, пропит с топлота и носещ чувство за семейна сплотеност.

На Бъдни вечер цялото семейство се събира около масата, която трябва да бъде отрупана с много ястия, за да е богата и щастлива следващата година. По традиция в повечето региони на България през деня се принася в жертва прасе, отглеждано цяла година точно за тази цел. Трапезата на Бъдни вечер обаче трябва да се състои само от постни манджи. За това ние ще се опитаме да ви помогнем с някои традиционни пости рецепти, които да наредите на масата за Бъдни вечер.

Какво да сложим на трапезата за Бъдни вечер?

Какъв е броят на постните ястия, които трябва да има на масата?

Макар и традициите по различните краища на България да се разминават за точния брой едно е ясно – на трапезата трябва да има минимум 7 постни ястия.

Според някои повели трябва да са задължително нечетен брой – 7, 9 или 11, а според други – 7, 9 или 12. 7 е сакралното число, защото според стария завет седем дни са били необходими на Господ да сътвори света. Девет месеца е носила Дева Мария в утробата си Христос или пък дванадесет, колкото са месеците в годината. Колкото повече са – толкова по-щедра ще е новата година към дома.

Ето задължителния минимум рецепти, които подбрахме в нашето предложение за трапеза на Бъдни вечер.

Питката с късмети

Най-очакваната част от менюто на Бъдни вечер е, разбира се е традиционната постна питка с късмети. Тя заеме централно място на трапезата и вечерта започва с нейното разчупване. Ако в семейството има неомъженa мома, то тя отделя първия си залък и го поставя под възглавницата. Така през нощта срещу Коледа може да сънува своя бъдещ избраник. Постна содена питка

Салати на трапезата за Бъдни вечер

Няма как една традиционна българска вечеря да не започне със салати. Заложете на българския вкус. Не изключвайте от менюто и истински българските зимни салати в основата, на които е киселото зеле.

Коледна боб салата с туршия

Основни ястия на трапезата за Бъдни вечер

На трапезата задължително трябва да има боб, защото се смята за символ на плодородието. Рецептите с боб и бобови култури са много. Повечето домакини на Бъдни вечер приготвят любимите и добре познати на българина сармички /лозови или с кисело зеле/, въпрос на избор.
Лозови сармички
Сарми с кисело зеле
Яхния от стар фасул
Сушени чушки пълнени с боб

боб с кисело зеле
Лозови сармички

Рецепта как да приготвим сушени пълнени чушки с боб за бъдни вечер

Десерт на трапезата за Бъдни вечер

Въпреки че десертите, които ще сложите на масата са постни, те могат да бъдат много, много вкусни. Тиквеникът е един от тях. Печена тиква с мед и баклавата също са сред любимите лакомства.

Плодове

На масата се поставят ябълки, орехи, мушмули, дюли или

Ошав

Необходими продукти: 150 гр сушени плодове (кайсии, сини сливи, ябълки и др.), 700 мл вода, 150 гр захар, 2-3 зърна карамфил, 1 ч.л. канела

Сушените плодове се измиват и се накисват за 1-2 часа в студена вода. След това се изплакват и се поставят в голяма тенджера. Заливат се с водата и се оставят да врат на умерен огън. Когато плодовете омекнат се добавят захарта, канелата и карамфилът.

Чесън

Паничката със счукан чесън е най-важната на Бъдни вечер. Не само според народното вярване, а и според съвременната наука чесънът е билка и носи здраве. Освен чесън, в нея се счукват орехи и ленено, или конопено семе.Сместа се поставя на масата и всеки, който мине край нея бърка вътре и заедно с малко вода я намазва зад ушите. Обичаят се прави, за да бъдат здрави всички през годината.

На Бъдни вечер не трябва да се става от масата,

затова и всичките ястия се сервират заедно на трапезата. След като празничната вечеря приключи цялото семейство става заедно, за да бъде задружно през годината. Масата пък не се раздига до другия ден.

Освен изброените храни, на трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол. Старите българи са казвали, че къща без сол не бива да стои, защото където свърши солта, там влизат болестите и раздорите.Коментари

Много скромно. 🙂 Има и други храни, характерни за този празник.
Ядки орехи, счукани, смесени с мед и чесън.
Джуркан боб – зърна сварен боб, намачкани, със захар.
Ошав – сварени сушени плодове.
Весели празници! Бъдете здрави!

Леща яхния, сърми с лозов лист, чушки пълнени с боб, гъби с ориз, зеле на фурна, питка с паричка, ошав, пуканки, орехи …… Весели празници!

без баклава на Бъдни вечер не може

оооо нали е постна вечер

традиционната баклава е постна

с баклавата се кани дядо Боже на масата на Бъдни вечер

Питка с паричка.зелеви сърми,пълнени сухи червени чушки с боб ,салата от ряпа,червено цвекло ,морков,ядки и хубава българска баница и баклава.Весели празници на всички! Наздраве.

хубава българска баница се прави с масло и сирене както и баклавата се прави с масло така ,че за БЪДНИ вечер те се изключват .

Задьлжително и жито!Весели празници!

Баклава тя също е важна баница с праз