12- най-чести ранни признаци за бременност

„Бременна ли съм?” – този въпрос определено предизвиква големи емоции и в двата случая. Първият – ако с бъдещия татко отдавна планирате бебе и вторият – точно в този момент не сте имали изобщо подобни планове.

Тестовете за бременност са достатъчно достоверни, но все пак, дори и рядко, се случва да не покажат двете чертички веднага. Дори и бременността вече да е факт.

А сигналите, които тялото ви подава са достатъчно красноречиви.

Ето и топ 10 на най-често срещаните ранни признаци за бременност.

1. Болезнени гърди

Болезнените и чувствителни гърди са един от първите ранни признаци на бременността. Ако сте бременна, гърдите стават по-твърди, болката е сякаш с пробождане от иглички. Вените и ареолите на гърдите си силно изразени.

Основната причина за увеличената чувствителност на гърдите се дължи на хормоналните промени при забременяване. Тялото се подготвя за бъдещето майчинство и кърмене. Болките в гърдите са част от това.

За да се намали тежестта, сменете сутиена. Купете си стегнат сутиен от мека памучна материя, задължително без банели и подплънки, които да дразнят допълнително чувствителната зона.

2. Ареолите потъмняват 

Ареолите (зоните около зърната на гърдите) почти винаги потъмняват при настъпване на бременност. Като потъмняването след първите месеци става още по-изразено. Причината както винаги е свързана с промяна в хормоналните нива. Потъмняването на ареолите започва се вижда отчетливо приблизително две седмици след зачеването.

3. Зацапване или оскъдно кървене

Понякога по време на бременност се наблюдава слабо кървене или леко кафеникаво зацапване. Обикновено това се случва десетина дни след зачеването. Причина за това е установяването на ембриона в маточната стена. Закрепването понякога предизвика лека болка и това води до леко кървене. Без паника, това като цяло е положителен сигнал за здрава бременност. Ембрионът се е закрепил където му е мястото.

В някои случаи кървенето може да е породено от други причини и е това да е признак за проблеми с бременността. Не се притеснявайте, но задължително да посетете гинеколог.

4. Често ходене до тоалетна 

Ако уринирате много по-често от обичайното, това най-вероятно е още един ранен признак за бременност. Честото ходене до тоалетна се започва само на втората-третата седмица след зачеването. Тогава се повишава отделянето на хормона на бременността (ЧХГ). След загнездването на ембриона в маточната стена, нивата на повишените нива на ЧХГ от своя страна водя до увеличаване производството на другите женски хормони – естроген и прогестерон.

С напредването на бременността размерът на бебето се увеличава и то започва да притиска пикочния мехур. Това също повишава на честотата на уриниране.

5. Отпадналост 

Ако все по-често ви се спи, чувствате отпадналост, на прага на силите сте. Това може да е заради настъпила бременност. Хормоналните промени водят до загубата на енергия и тонус, тъй като тялото се опитва да се адаптира към новите условия. Просто организмът на наскоро забременялата жена работи на повече обороти и се настройва към голямата промяна. Прогестеронът, който тялото по време на бременност, произвежда в огромни количества, действа като приспивателно. Така че не се учудвайте, ако вечер ви се иска рано-рано да се мушнете между чаршафите.

6. Закъсняване на цикъла

Може би това е най-категоричният ранен признак за бременност. Внимавайте да не сбъркате зацапването, което се получава при загнездването на ембриона или друго кървене с началото на месечния цикъл. Ако цикълът ви закъснява с повече от 5-6 дни, купете си тест за бременност. И разбира се най-добре е да си запишете час за посещение на гинеколог.

7. Сутрешно гадене

Със сигурност това е от най-неприятните ранни признаци на започналата бременност. Ако цяла седмица рано сутрин имате чувство, че сте изяли нещо отровно, гади ви се, повръщате, това по всяка вероятност означава, че вече сте бременна. Направете си консултация с лекар, за да се изключат други възможни причини. Интересно е, че при някои жени, които искат да забременеят този сипмтом се появява дори и когато не са бременни. Самовнушение…

Сутрешните позиви за гадене се проявяват при 70-80 процента от жените, когато има бременност. Случва се повръщането да доведе до силна дехидратация, понижаване на теглото и силна отпадналост. При по-тежките случаи на сутрешно гадене лекарите предписват прием на витамини от група B и голямо количество течности, както и продължителна почивка.

8. Силна чувствителност към миризми

Друг често срещан симптом за бременност, е точно завишената чувствителност към миризми. Алармата трябва да светне, ако парфюмът, който обожавате изведнъж започне да ви се струва преклаено силен. Ако все по-често усещате миризмите на храна, дори при съседите през 3 етажа е крайно време е да отскочите до аптеката за тест за бременност.

9. Непрекъснат глад

През първите три месеца от бременността е често явление апетитът да се повиши в пъти. Доста вероятно е да забележите и странна промяна на вкусовите си навици. Яде ви се ту солено, ту сладко или кисело в невероятно комбинации.

Повишаването на апетита не винаги е задължително. При някои жени той дори намалява, особено, ако бременността е съпроводена от често гадене и повръщане.

10. Резки промени в настроението

Плачете, смеете се, а после всичко това преминава в гняв. Ако рязко сменяте настроението, чувствате се постоянно напрегната и най-малката дреболия ви разстройва – купете си тест за бременност. Причината за промяната на настроението се дължи на повишените хормонални нива през първите месеци от бременността. Хубавата новина е, че можете да се оправдавате с тях, ако си изпуснете неволно нервите или забравите за нещо важно.

11. Увеличаване на теглото

Необяснимото покачване на теглото и подуването също са симптоми на бременността. Предстоят ти няколко месеца, в които ще трябва да полагаш особени грижи за хранителния си режим – от една страна да не трупаш излишни килограми (11-13 кг за цялата бременност са напълно достатъчни), от друга да снабдяваш своя организъм с всички необходими за растежа на бебето витамини, минерали и микроелементи.

12. Болка в кръста

Болката в кръста е лесно обяснима – започваш да трупаш килограми, матката ти нараства, бебето расте, променя се стойката ти. Коментари