Тест за бременност – кога, какъв и как?

Почти на всяка втора жена и е трудно да вземе решение кога точно да си направи тест за бременност. Дошъл ли е моментът? Кой е най-точният тест за бременност? Кога и как да прибегне към него? Ами ако е отрицателен?

Тревоги, които няма как да подминат всяка бъдеща майка. Обърнете гръб на притесненията и страховете и се опитайте да се запознаете отблизо с това как „работят“ тестовете за бременност. В статията ще намерите всички отговори, които ви вълнуват.

Как работят тестовете за бременност
Кога е най-добре да се прави тест за бременност?
Признаци за бременност
Цени на тестовете за бременност
Кръвен тест за бременност

Домашните тестове за бременност са базирани на появата на хормона на бременността в урината. Този хормон се нарича хорионгонадотропин (hCG) и постоянно се произвежда единствено и само след като ембриона се настани в матката.

Как работят ранните тестовете за бременност?

Тези тестове имат способността да отчитат 14-дневна лутеална фаза (времето между овулацията и настъпването на менструацията). Ако лутеалната ви фаза е да речем 12 дни, 4 дни преди идването на менструалния цикъл – ще бъде 9 дни след овулация.

И тогава е все още твърде рано да си купуват тест. Ако пък имате лутеална фаза на 15 дни, макар и 4 дни преди менструацията, периода ще е 12 дни след овулация.

А защо 99% точност?

В указанията се обещава 99% точност още в деня, в който ви закъснее – но не и за предварителни резултати. Ако очаквате да ви дойде в понеделник, то вторник ще е денят на пропуснатата менструация.

Тези гаранции за точност от 99%, обаче, няма как да бъде напълно верни. Ранното откриване на количеството hCG с тест е от 46% до 89% на точност.

Убедени ли сте, че цикълът ви закъснява?

Имате сериозни съмнения, че ви закъснява? Как да разберете? Трябва да познавате графиката на базална си температура и да знаете колко е средната продължителност на лутеалната ви фаза.

Ако сте сигурни сте, че цикълът ви е по-дълъг с два дни от най-дългата ви лутеална фаза, тогава може да сте убедена в това, че ви закъснява.

Ако обаче не следите стриктно вашата базална температура, как можете да разберете кога цикълът ви се бави? Какво се случва пък, ако ви идва нередовно.

При всеки 100 жени, между 10-20, няма да видят двете чертички в теста за бременност в деня, в който предполагат, че е точно ден след пропуснатата им менструация, дори и вече да са бременни.

Преимущества и недостатъци на ранните тестове за бременност?

Плюс:
– шансът да отчете две чертички е твърде малък, но пък ще намали двете седмици чакане и предизвикания от това стрес.

Минус:
– вероятността от получаване на фалшиво-отрицателни резултати е голяма;
– огорчение от получения отрицателен резултат;
– инвестиране на пари.
– разочарование на психологическо ниво, ако теста се окаже положителен, тъй като има възможност за откриване на ранен аборт, който може да пропуснете, ако не се тествате в началото.

Кога е най-добре да се прави тест за бременност?

Ако желаете да изключите фалшивите позитивни резултати от теста то перфектното време да го направите е след като цикъла ви закъснее поне с ден. Ако цикълът е нередовен, няма особен смисъл да прибягвате до тест, докато закъснението не е по-голямо от най-дългия ви обичаен цикъл. Пример: ако цикъла ви е от 30 до 36 дни, най-добрия период да направите тест за бременност ще бъде на 37-я ден или по-късно. Също така можете да използвате и нашия овулационен калкулатор, за да изчислите правилната дата, на която да си направите теста.

Тесто за бременност в домашни условия

Тестовете, които има възможност да си направите у дома „хващат“ много добре нивата на хормона на бременността (ЧХГ). Най-деликатните тестове реагират на 25 mUI, други не са чак толкова чувствителни и отчитат резултат на 50 mUI.

Както споменахме вече хормонът се образува едва тогава, когато ембрионът е в матката. Имплантирането е индивидуално при всяка жена. Интервалът варира от четвъртия до дванайсетия ден на бременността. В 84% от случаите имплантирането е между осмия и десетия ден. И помнете – необходими са няколко дни преди хормонът, който доказва, че сте забременели стигне до ниво, което да се отчете с домашния тест за бременност.

Неверен резултат?

Освен прекалено ранната проверка на бременността има и някои други причини, при които има вероятност да получите неверен дори отрицателен резултат:

– неправилно съхранение на теста при висока температура или влажност. Тестът става негоден само 30 минути, след като се отвори опаковката.
– не спазвате зададените инструкции. Внимателно четете упътването и следете контролната лента. Ако не се появи изобщо или пък е твърде бледа, то тестът е невалиден.
– правили сте теста с много разредена урина. Въпреки, че в указанията почти всички тестове пише, че би могло да се прави по всяко време, ние ви съветваме да ползвате първата урина от сутринта – в нея се съдържа най- много ЧХГ.

Ами ако теста е отрицателен 5 минути след тестването, а стане положителен след час?

Може да сте бременна и да нямате достатъчно високи нива на hCG, които теста да отчете в необходимото време или теста може да е повлиян от външни условия, така че трябва да се тествате отново, за да бъдете сигурна в резултата. При някои марки тестове е указано, че е възможно да се появи бледа черта, ако теста бъде оставен да стои. Основно не трябва да разчитате на положителен резултат, отчетен след времевия лимит, указан в упътването. При всички марки тестове е възможно да се появи бледа черта или “химическа” черта.

Ако смятате, че резултатът е грешен, или е трудно да забележите черта, повторете тестването след 2-3 дни с нов тест.

Възможно ли е да има две черти, а да не сте бременна?

– да, ако пиете хормонален препарат, съдържащ ЧХГ.
– да, ако сте си правили теста до два месеца след раждане или аборт.
– да, ако зародиша умре умре по време на вашия месечен цикъл и вие дори не разбирате, че сте забременели.

Кога се прави кръвен тест за бременност

Признаци, по които без тест да установите дали сте бременна.

Има доста симптоми, които ни карат да разберем за ранната бременност. И все пак най-сигурният начин си остава чрез кръвна проба или ултразвук.

Ето и признаците:

Чувствителни гърди

Няколко седмици след забременяване в организма стават редица на хормонални промени, които при повечето жени водят до неприятни усещания за натежали и болезнени гърди.

Непривична умора

Често бременните са доста отпаднали и лесно се уморяват, особено през първите седмици. Това е така, тъй като нивото на захар в кръвта спада. По време на бременността кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане рязко се понижава. Последиците от това са замайване, сънливост и физическа отпадналост.

Запек

В началните седмици на бременността храносмилателната система на жената става по-ленива от обичайното. Увеличаването на обема на кръв в организма води до обезводняване и дехидратация и съответно до запек.

Мигрена

Хормоните, които се отделяни по време на бременност, увеличават кръвообръщението и това много често води до така неприятното главоболие.

Често уриниране

Виновникът за честото уриниране отново е хормоналната буря, които се разразява в организма на жената, когато забременее.

Разбира се имайте предвид, че дори изброените симптоми да са факт няма сто процентна гаранция, че сте заченала. Напълно вероятно е тези признаци просто да предшестват идващия мензис или пък да се разболявате. Има и жени при, които нито един от тези симптоми не се проявява през първите седмици на бременността. Всичко е строго индивидуално.

Цени на тестовете за бременност

Цената на тестовете за бременност в аптечната мрежа варира между 2 и 40 лв. Тест с цена от 5 лв. ще ви свърши чудесна работа. Не купувайте прекалено скъпи, така или иначе ще отчетат едно и също. Ако искате да сте 100% сигурна по-добре си направете кръвен тест.

Кръвен тест за бременност

Бременността трябва да се диагностицира възможно най-рано, за да започнат веднага грижите за бременната, посещаването гинеколог и записването на женска консултация. Така че ако искате да сте наистина спокойна заложете на сигурно.

Най-сигурният тест за бременност си остава кръвният, който доказва появата на β-hCG. Ако ЧХГ тестът се окаже отрицателен, вие със сигурност не сте бременна (нали знаете, че при мъжете резултатът от ЧХГ е винаги отрицателен).

Кога се прави кръвен тест за бременност?

– тестът се прави на гладно рано сутрин
– ако се взима кръв през деня желателно е да е поне пет часа след последното хранене,
– изследването се прави не по-често от през ден
– приемът на лекарства се съгласува с вашия гинеколог
– да не се приемат алкохол и цигари
– да се намали физическото натоварване и стресът
– да не се дава непосредствено след медицински процедури.

Бабин тест за бременност

Със сода бикарбонат, захар, оцет, вино, белина, сапунена вода. Във всяко едно от изброените сипвате в първата урина. Ако измени цвета си или почне да кипи значи сте бременна.

Тест за бременност с паста за зъби! Нужни са ви две чисти пластмасови чашки – една за урината и друга, в която да изстискате от пастата за зъби -трябва да бъда бяла, без цветни ивици. Бавно смесете урината към пастата и разбъркайте, след което оставете да престои 4-5 минути. Ако пастата остане бяла, тестът е отрицателен. Но ако стане синкава и пенлива, това може да означава, че сте бременна.

Тест със зеле за определя на пола

Тест със зеле определя пола на бебето. Нарежете на половина една зелка и я сложете в тенджера с вряща вода. Оставете я в продължение на десет минути да ври и след това отстранете съда от огъня и оставете водата да се охлади. Прецедете течността, в която се е варило зелето. Смесете я със същото количество уринарна течност. Уверете се, че двете съставки са в равни пропорции. Наблюдавайте дали цвета на течността ще се промени. Ако остане същия, бъдещото Ви дете ще е момиченце. Но ако цветът се промени в червено или розово, бъдете сигурна, че ще родите момченце.

Успех на всички бъдещи майки! Коментари