10 прости правила за красива бременност

Бременността е магия. От самото начало до края. Без значение за кой път зачеваме, винаги в съзнанието на жената възникват много въпроси. Понякога са от рутинен характер, друг път може да се екзистенциални, традиционни, не често банални, но във всеки случай, изискващи отговор.

Тук ще пробваме да достигнем до всички вас бъдещи майки.

С удоволствие ще предоставим нашите съвети, които ще ви помогнатда бъдете здрави през цялата бременност, да се чувствате щастливи и да дадете на своето съкровище едно добро начало в живота.

Нека споменем, че бременността няма как да бъде изолирана. Тя си има своя среда. От една страна отношението на самата бъдеща майка към раждането от друга отношението на мъжа до нея, родителите, колегите. Нека сме търпеливи и да бъдем съпричастни към бременната. Така жената ще успее да надвие страха от предстоящото и непознатото.

Доста са въпросите, които смущават бременната

1. Ще родя ли здраво бебе и как ще се справя?

От изключителна полза ще ви бъдат курсовете, които се провеждат за бъдещи родители, както и четенето на подходяща литература. В часовете ще се запознаете и ще научите поетапно някои важни стъпки, които трябва да знаете, когато вървите по този път – бременността.

2. Дали колегите ще приемат бременността ми, как ще реагират на промяната?

Не е хубаво да криете от суеверие. Това са отживелици. Съобщете на колегите за радостното събитие. Те пък от своя страна ще се отнесат с разбиране и повече съпричастност към променливите ви настроения и видимите соматични изменения.

3. Дали бременността ще ограничи социалните ми контакти?

Само, ако ви искате. Но ви съветваме да не прекъсвате социалните контакти. Забравете за известно време шумните и задимени помещения. Наблегнете на разходки в природата и премерени излети.

4. Дали партньора ще ме желае както и преди и дали тази промяна няма да се отрази пагубно на интимния ми живот?

Не се притеснявайте. Този неповторим момент във вашия живот трябва да бъде изживян с особена гордост. Обсъждайте с мъжа до вас промените, които вече са настъпили и тези, които тепърва предстоят. Нека бъде съпричастен, нека се чувства и той специален. Водете го с вас на всеки ултразвуков преглед, нека съзре как бие сърето на вашето малко слънчице.

5. Сигурно изглеждам ужасно?

Няма място за паника точно в този момент. Да, в продължение на цели девет месеца всичко се променя – тялото, организма, дори и навиците ви. Бъдещата майка определено оформя и моделира плода, а тези процеси са свързани с изразходването на голямо количество енергия от нейна страна.

6.Какво да ям?

Хранете се балансирано и здравословно. И не робувайте на мита, че бременната жена трябва да се тъпче за двама. Количеството храната не бива с повече от 20% това преди бременността. Ако натрупате килограми то и ще се уморявате по-често, а в същото време има опасност от поява на отоци, стрии, целулит. Не бива да забравяте, че освен бъдеща майка, бременната е и жена! Леко закръглена може, но не и безформен наедрял силует. Достатъчно е да наддадете 8-10 кг. Да, наистина, тези процеси са много специфични за всяка жена, но става въпрос и за култура хранене.

7. Грижа за тялото?

Не занемарявайте косата. Леката и лесна за поддържане коса в в подходящ цвят определено ще вдигне самочувствието ви. Не забравяйте и грижата за лицето сега то се нуждае от два пъти повече хидратация. Подходящи са някои билкови маски и кремове, предназначени специално за бременни. В този си период е добре да купувате памучни дрехи, които следват извивките на женското тяло, без да деформират силуета.

8. Гърдите ми?

Наедряването им е болезнено. Ако прекалите с храната, те могат да се отпуснат много бързо, което в бъдеще може да разруши цялата естетиката на фигурата ви. Купете си сутиен, специално създаден за бременни и се грижете редовно за зърната със специален крем.

9. Коремът?

За корема използвайте козметични продукти против стрии и не забравяйте специалните упражнения за бременни. Не носете къси стегнати чорапи, само ще ви донесат отоци. Поради увеличеното отделяне на вагинална секреция строго спазвайте добра интимна хигиена.

10. До кога със сексуалния живот ?

Живеем в 21 век и трябва да е ясно, че бременната жена не врича да спазва целомъдрие. Детето, което носите е плод на любовта ви, а тя трябва да се поддържа и развива по всички достъпни начини – включително и чрез редовен сексуален живот. Правете секс докато вашия лекар позволява и докато вие самите се чувствате добре. Естетвено задължително трябва да се съобразявате със състоянието ви на бъдеща майка.

Спазването на строга интимна хигиена е задължително, за да се предпазите от нежелани инфекции, тъй като това може да е опасно както за бъдещата майка, така и за бебето.

Скъпи бъдещи мами, животът продължава. Пред вас е един много красив и вълнуващ етап – появата на бебето, а с това се променя и цялата вселена около вас. Коментари