Менингит! 8 симптома, които е длъжен да знае всеки родител

Менингитът е заболяване, свързано с възпаление на мембраните на мозъка и гръбначния мозък. Етиологията на това заболяване може да бъде различна, но симптомите при различните видове обикновено са сходни. С

Причината за вирусен менингит може да е всяка вирусна инфекция. Гноен менингит най-често се развива от менингококи. Масовите случаи на менингит често са в детски градини, училища, университети, в армията.

Запомнете – Менингит възниква като самостоятелно заболяване или като усложнение от друг болестен процес. До голяма степен зависи от състоянието на имунитета на тялото,преждевременно родени деца, хора с различни дефекти на централната нервна система, травма на главата или гръбначния стълб.

За да се диагностицира менингит, се прави лумбална пункция – взема се от цереброспиналната течност от гръбначния канал със спринцовка и се анализира причинителя.

Смята се, че децата са най-силно засегнати от това заболяване. Затова решихме да припомним на родителите как да разпознае признаците на менингит при децата и на какви симптоми трябва да се обърне внимание

1. Внезапна треска

Един от първите признаци на менингит е треската, която започва изведнъж. Детето започва да трепери и се оплаква, че му е много студено.
Пациентът бързо повишава температурата и е много трудно да я свали. Но тъй като този симптом може да е признак на различни заболявания, е необходимо да се обръща внимание и на други признаци за промяна състоянието на детето.

2. Изключително силна болка в главата

Главоболието при менингит не е само силно, но е почти непоносимо. В този случай, болката достига и до шията на пациента, а това е предвестник на менингит. Но тъй като буквално главата „бумти“, често не се обръща внимание накъде се разпространява болката.
При новородените една от най-важните особености е изпъкналостта във фонтанела.

3. Раздвояване на погледа

Пациентът с менингит не може да фокусира зрението, поради което изображението в очите е постоянно раздвоено и мъгливо.

4. Коремна болка, гадене и повръщане

Детето с менингит губи апетит. Това отчасти се дължи на постоянното гадене, което може да бъде придружено от коремна болка и повръщане.
Фоточувствителност.

5. Повишена чувствителност към светлина

Друг признак за наличие на менингит е страхът от ярка светлина. В този случай детето непрекъснато се стреми да си затваря очите. Ако очите са отворени болката в главата и гаденето се усилват.

6. Мускулите на тялото се втвърдяват

Болно от менингит дете лежи в разпознаваема поза, характерна за заболяването. Пациентът лежи на едната си страна с отметната назад глава и свити крака. Когато се опитва да раздвижи врата, той е втвърден.

7. При менингит детето изпитва огромна трудност да си разтвори краката

Детето е легнало по гръб. Дори да се опита да наклони главата към гърдите то не може да помръдне краката в коленете. Изправянето в такава ситуация е невъзможно. И не се опитвайте. Явление се нарича синдром на Бруджински.

8. Обривите по кожата не избледняват

При менингит е възможно появата обриви по кожата. За да ги различавате от обрив, който не е свързан с менингит ще ви помогне следния пример. Вземете чаша с прозрачно стъкло, прикрепете я към обривите и натиснете така, че кожата под стъклото да избледнее. Ако си остане бледа, тогава няма менингит. Ако обривът е запазил своя цвят, трябва да сте бдителни.

Какво трябва да направя при съмнения за менингит?

Менингитът е опасна болест, така че ако забележите симптоми на това заболяване, незабавно потърсете линейка. Преди да дойде лекар, трябва да осигурите на пациента спокойствие, тишина и слаба светлина в стаята.

Менингитът се причинява

от вируси, но той може да е резултат и на бактериална инфекция. Рядко менингит може да предизвикат и някои гъбички. Бактериалните инфекции са изключително сериозни. Те могат да застрашат живота на заболелия от тях. Откриването на конкретния причинител е важна част от съставянето на терапевтичния план.

Менингит – профилактика

1.Често миене на ръцете

2. Добра лична хигиена. Да не споделят храни и напитки, сламки за пиене, прибори за хранене, балсами за устни и червила, или четки за зъби.

3. Поддържане на добра имунна система, умерена физическа активност, здравословен хранителен режим

4. Полезни навици. При кашляне и кихане, устата и носа трябва да се покриват с носна кърпичка, която след това се изхвърля.

5. Бременни. За да намалят риска от листериоза, бременните трябва да консумират добре термично обработено месо и да избягват консумацията на меки сирена. Коментари