Билки, които могат да предизвикат аборт

Билки, които могат да предизвикат аборт. Доста често ни се случва да се отнасяме с пренебрежение към собственото си здраве. Това обаче в никакъв случай не трябва да се случва по време на бременност. В момента, в който когато разберем, че носим живот и отговаряме не само за собственото си здраве, трябва задължително да променим много от навиците си. А сред тях и употребата на някои билки и чайове. Оттук насетне внимателно избирайте не само чая си и отварите, които пиете, но и подправките, които ползвате в кухнята.

Преди да приемете каквато и да е билка задължително се консултирайте с вашия с лекар. Безразборният прием на билки съвсем не е безобиден и може да доведе до така нежелания аборт.

Ето и билките, които са противопоказни за употреба при бременност.

1. Стимуланти

Това са билки, които предизвикват контракция на матката и могат да предизвикат спонтанен аборт. В тази група попадат мащерката, градинския чай, риган, коприва, овчарската торбичка, белият имел, пасифлора. Към симулантите попадат и някои подправки – магданозът, босилекът, девесила, розмарина, копърът, анасонът, канела и други. По време на бременност е препоръчително да се приемат в минимални количества.

2. Слабителни

Хубаво е да имате предвид, че половата и отделителната система са свързани и много често билките с очистително действие предизвикват маточни контракции. Такива са листата от алое вера, зърнестец, сена.

3. Регулиращи менструацията

Билките от тази група се използват при липсващ или съвсем оскъден цикъл. Те водят до кръвотечение, затова не бива да се пият през бременността. В тази група попадат седефа и съсънката, също лайка и мента. Лайката и мента могат да се приемат под формата на чай, но в умерени количества и то след първите три месеца от бременността.

4. Увреждащи плода

Някой билки съдържат токсични вещества и употребата им може да доведе до аномалии и вродени дефекти. Сред тях са туята, пелинът, зарасличето.

5. Хормонално активни.

Тези билки е по-добре да ги избягвате по време на бременността си, защото нарушават хормоналниян баланс. Това са хибискуса, жълт кантарион, маточина, глухарче, черна боровинка, жасмин, жен-шен,

Списъкът съвсем не е изчерпателен, така че преди да използвате някой билка се консултирайте с вашия лекар и се опитайте да получите достатъчно изчерпателна информация, която да осигури спокойствие и на вас, и на вашето бебе.

Без проблем може да пиете чай от шипка и джинджифил. Джиндифилът помага при гадене и повръщане. Липата също може да се пие, но без да прекалявате, тъй като тя действа като пречиствателна станция за въздуха и може да съдържа опасни количества олово.

Какви са рисковите фактори за аборт?

1. Жени на възраст под 18 и над 35 години.
2. При прекалена употреба на цигари, алкохол, медикаменти или наркотици.
3. Жени, които в засилена степен са изложени на вредни влияния на околната среда.
4. Сраствания или злокачествени образувания в матката.
5. Приемане на хормони (напр. противозачатъчни) при вече настъпила бременност.
6. Някои инфекции (напр. рубеола, заушки, токсоплазмоза, генитални инфекции).
7. Генетични нарушения.
8. Ендометриоза и миоми.
9. Липса на витамини или на хормони на бременността.
10. Отравяне на бременността.
11. Цервикална инсуфиенция – т.е. шийката на матката е твърде слаба, за да задържи плода.
До аборт може да се стигне и когато:
1. Кръвните групи или тъканите на майката и детето (плода) имат непоносимост.
2. Плодът има нарушения в развитието, наследствени увреждания или страда от липса на кислород; не се храни добре от плацентата.
3. Помятане се предизвиква от някои тестове преди раждането. Коментари