7 грешки по време на бременност, които влияят зле на бебето

Има много погрешни схващания, насаждани с години, относно протичане на бременността. Бъдещите майки трябва да се хранят за двама“, „трябва да спрат кафето за 9 месеца“, “ не трябва да ядат никаква захар“ и какво ли още не. Повечето от тези схващания са напълно неверни. Ето защо в тази статия ще се постараем да споделим опита на специалисти и да ви насочим от какво е желателно да се въздържате по време на бременността и какви са възможните алтернативи.

Пожелаваме на майките и техните бебета добро здраве и се надяваме, че тази статия ще помогне на всички, които очакват с нетърпение новото попълнение в семейството.

1. Отпускане в гореща вана или сауна

Високата температура в сауната или в банята, е проблем по време на бременност. Това наистина може да ви отпусне, но може и да не повлияе много добре на плода. Бебето в утробата няма как да регулира телесната си температура. Според някои изследователи топлината в сауната води до сериозни усложнения в развитието на мозъка и гръбначния мозък на бебето.

Какво да правя:

1. В никакъв случай не стигайте до прегряване на тялото и не оставяйте в гореща вана повече от 10 минути.

2. Идеалната вана е тази, чиято температура е равна на телесната

3.. Консултирайте се с лекар и ако той не забрани да ходите на сауна, просто намалете времето, което прекарвате в нея.

2. Прекомерен прием на захар

Проучването установява, че децата на майки, които са злоупотребявали със сладки по време на бременност, имат проблеми с ученето и паметта. Това важи и за заместителите на захарта.

Какво да правя:

1. Консумирайте повече плодове и намалете сладкишите.

2. Ограничете консумацията на сол и въглехидрати.

3. Скандали и крясъци

Крясъците и скандалите провокират безпокойство и депресия. Това при всяко положение може навреди на имунната система и мозъка на бъдещето дете. Освен това плачът е неблагоприятен фактор за самата майка и води след себе си главоболие, гадене и проблеми със съня.

Какво да правя:

1. Почивайте си повече.

2. Наспивайте се

3. Медитирайте.

4. Правете си чести разходки на чист въздух.

4. Плач

Плачът по време на бременност се счита за абсолютно нормален, твърдят специалистите. В този период всяка жена е в пъти по – емоционална. Въпреки това, в съчетание с липса на апетит, сънливост и необяснимо чувство за вина склонността към сълзи може да е признак на депресия.

Какво да правя:

1. Ако симптомите се проявяват повече от 2 седмици консултирайте се със специалист.

2. Потърсете подкрепа при други майки или бременни жени.

5. Проблеми със съня

Медиците са категорични, че 78% от жените имат сериозни нарушения на съня по време своята на бременност. Безсънието причинява лошо настроение и гадене. Според друго проучване жените, които спят по-малко от 6 часа на ден, имат по-болезнено и дълго раждане.

Какво да правя:

1. Спазвайте ясен график на сън и будуване, ако е възможно.

2. Опитайте се да тренирате поне 20 минути на ден.

3. Консумирайте повече течности през целия ден.

4. Ако не можете да заспите, не се насилвайте. Вземете хубава книга или гледайте интересен филм. Най-важното е да не се занимавате с дейност, която ви изсмуква енергията. .

5. Консултирайте се с вашия лекар, което е най-добре за вас, за да спите спокойно.

6. Значителното увеличаване на теглото по време на бременността

Наднорменото тегло води до усложнения по време на раждане. Освен това прекомерния растеж на плода и увеличаване на тегло на майката след раждане е рисков фактор. Освен това шансовете детето да е затлъстяло като порасне, се увеличават.

Какво да правя:

1. Лекарите препоръчват около 30 минути леки упражнения за здрави бременни жени поне 4 пъти седмично.

2. Не пренебрегвайте разходките. Така ще поддържате себе си във форма, а мозъкът ви ще получава приток на кислород, което е особено важно за поддържане на психичното здраве.

3. Контролирайте диетата. Обикновено една жена трябва да консумира 2000 kcal на ден. Старайте се запазите това количество през първите 6 месеца от бременността си. Чак по време на последния триместър трябва да консумирате допълнителни 200 ккал дневно.

7. Прекомерен прием на кофеин

Ако пиете непрекъснато кафе, си припомнете, че кофеинът прониква през плацентата и циркулира в кръвообращението на вашето бебе. Медицинските специалисти твърдят, че прекомерният прием на кофеин може да повлияе отрицателно на плода. При бременните жени, които консумират 8 или повече чаши кафе на ден шансовете да родят мъртъв плод се увеличават.

Какво да правя:

1. По-добре е да обърнете специално внимание на диетата и намалете консумацията на кафе. Безопасното количество кафе е 1-2 чаши на ден.

Обърнете внимание, че цялата информация в тази статия, е единствено с информационна цел. При всеки един случай, който буди съмнение се консултирайте с вашия лекар. Последната инстанция за това трябва и какво не трябва да правите по време на бременност е квалифицираният специалист. 

Вие знаете ли някакви митове за бременност, в които някои хора упорито продължават да вярват? Коментари